Mødedato: 27.11.2000, kl. 15:00

Koncept for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000

Koncept for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. november 2000

 

10. Koncept for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000

MFU 250/2000 J.nr. M 1800-12/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at vedlagte koncept for "Københavns Kommunes grønne regnskab 2000" danner grundlag for forvaltningernes og bydelenes arbejde med kommunes eget grønne regnskab.

 

RESUME

Københavns Kommune har iværksat arbejdet med Københavns Kommunes grønne regnskab 2000, som skal udgives for tredje gang i maj 2001. Udarbejdelsen af det grønne regnskab sker i et tæt samarbejde mellem samtlige forvaltninger og bydele. Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen står for koordineringen af opgaven.

Konceptet for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 bliver i år forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget, eftersom miljøspørgsmål hører under udvalgets ressortområde. Når Miljø- og Forsyningsudvalget har taget stilling til konceptet, begynder det egentlige arbejde med at indsamle oplysninger fra forvaltninger og bydele. Da det grønne regnskab betragtes som et tillæg til det økonomiske regnskab og –beretning, vil Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen behandle disse samlet i maj 2001. Miljø- og Forsyningsudvalget vil samtidig få Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 til orientering.

Konceptet for "Københavns Kommunes grønne regnskab 2000" foreslår, at der præsenteres miljøindikatorer på både kommuneniveau og forvaltning/bydelsniveau. Datagrundlaget skal forbedres og regnskabet skal illustrere el-, varme- og vandforbrug, fordelt på aktiviteter indenfor den enkelte forvaltning/bydel. Derudover skal regnskabet give en opfølgning på politiske beslutninger og planer inden for temaerne: transport, økologiske fødevarer, miljø- og energiledelse, grønne indkøb og affald, således at læseren kan se, hvordan den enkelte forvaltning og bydel arbejder med de nævnte temaer. Det grønne regnskab vil – som noget nyt – anvise handlemuligheder indenfor udvalgte indsatsområder, samt give gode råd til hvordan forvaltninger og institutioner kan komme i gang med miljø- eller energiledelse. Rådene vil bl.a. basere sig på de indhentede erfaringer f ra eksisterende miljø- og energiledelsesprojekter i forvaltningerne.

For at styrke datagrundlaget blev der i 1999 udviklet et grønt register. Det grønne register indeholder bl.a. varme-, el- og vandoplysninger på institutionsniveau for kommunens begninger. Det grønne register vil blive videreudviklet samt lagt ud på kommunens intranet inden juni 2001, til brug for kommunens forvaltninger, bydele og institutioner.

Der vil blive udarbejdet en informationsplan for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 og det sikres, at der sker en koordineret informationsindsats af Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 samt det grønne register.

Albertslund kommune tog i 1999 initiativ til Dogme 2000 for kommuner og miljø, der er et samarbejde og et forpligtende fællesskab mellem kommuner, som vil fastholde deres miljøarbejde og gøre en indsats for at forbedre det. Hvis Københavns kommune beslutter at deltage i Dogme 2000, vil det få indflydelse på indholdet i de kommende års grønne regnskaber og evt. også udgivelses tidspunktet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 28. marts 1996 tiltrådte Borgerrepræsentationen udvalgsbetænkning nr. 670/93 om udarbejdelse af et grønt regnskab. Det blev forudsat, at udformning og indhold af regnskabet skulle udvikle sig løbende efter de indvundne erfaringer, samt at det på sigt skulle være en integreret del af kommunens årsbudget og –regnskab.

Københavnernes grønne regnskab udkom første gang i 1996, og er siden udkommet en gang årligt. Københavnernes grønne regnskab omfatter Københavns kommune som geografisk enhed og har til formål at vise miljøbelastningen i København, samt hvordan borgerne selv kan bidrage til at mindske miljøproblemerne.

I 1998 blev det besluttet at supplere Københavnernes grønne regnskab med en grønt regnskab for kommunen som virksomhed. Københavns kommunes grønne regnskab skulle udgives en gang årligt sammen med det økonomiske regnskab og –beretning. Det grønne regnskab skulle vise kommunens miljøbelastning samt miljøaktiviteter på forvaltnings- og bydelsniveau.

Udarbejdelsen af Københavns kommunes grønne regnskab er sket i et tæt samarbejde mellem samtlige forvaltninger og bydele. Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen har stået for koordineringen af opgaven samt sikret, at det kunne behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen sammen med det økonomiske regnskab og – beretning i maj måned i henholdsvis 1999 og 2000.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

"Københavns Kommunes grønne regnskab"

Konceptet for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 bliver i år forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget, eftersom miljøspørgsmål hører under udvalgets ressortområde. Efter at Miljø- og Forsyningsudvalget har taget stilling til konceptet, begynder det egentlige arbejde med at indsamle oplysninger fra forvaltninger og bydele. Da det grønne regnskab betragtes som et tillæg til det økonomiske regnskab og –beretning, vil Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen behandle disse samlet i maj 2001. Miljø- og Forsyningsudvalget vil samtidig få Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 til orientering.

Konceptet er udarbejdet i samarbejde med en arbejdsgruppe med repræsentanter fra kommunens forvaltninger og bydele, og har været drøftet henholdsvis i Koordinationsgruppen for Lokal Agenda 21, samt hos de økonomiansvarlige i forvaltningerne, som ikke havde bemærkninger til konceptet.

Konceptet for "Københavns Kommunes grønne regnskab 2000" foreslår, at der præsenteres miljøindikatorer på både kommuneniveau og forvaltning/bydelsniveau. Datagrundlaget skal forbedres og regnskabet skal illustrere el-, varme- og vandforbrug fordelt på aktiviteter indenfor den enkelte forvaltning/bydel. Derudover skal regnskabet give en opfølgning på politiske beslutninger og planer inden for temaerne: transport, økologiske fødevarer, miljø- og energiledelse, grønne indkøb og affald, således at læseren kan se, hvordan den enkelte forvaltning og bydel arbejder med de nævnte temaer. Det grønne regnskab vil – som noget nyt – give gode råd til hvordan forvaltninger og institutioner kan komme i gang med miljø- eller energiledelse. Rådene vil bl.a. basere sig på de indhentede erfaringer fra eksisterende miljø- og energiledelsesprojekter i forvaltning erne.

Københavns Kommunes grønne regnskab 2000 vil blive trykt som en 24-siders publikation i 3.500 eksemplarer (i stedet for 2.500 eksemplarer som de foregående år). Denne øgning i oplagsstørrelse skyldes, at oplaget af Københavns Kommunes grønne regnskab 1999 blev opbrugt kort efter det udkom i sommeren 2000.

Arbejdsgruppen for Københavns Kommunes grønne regnskab vil udarbejde en informationsplan for det grønne regnskab.

Københavns Kommunes grønne regnskab fremover

Københavns Kommunes grønne regnskab udarbejdes en gang årligt og udkommer samtidig med det økonomiske regnskab og –beretning indtil andet besluttes.

Albertslund kommune tog i 1999 initiativ til Dogme 2000 for kommuner og miljø, der er et samarbejde og et forpligtende fællesskab mellem kommuner, som vil fastholde deres miljøarbejde og gøre en indsats for at forbedre det. Hvis Københavns kommune beslutter at deltage i Dogme 2000 vil det få indflydelse på indholdet i de kommende års grønne regnskaber og evt. også udgivelsestidspunktet.

Det grønne register

Til styrkelse af datakvaliteten har Økonomiforvaltningens statistiske kontor i samarbejde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen udviklet et grønt register. Det grønne register indeholder bl.a. el-, varme og vandoplysninger på institutionsniveau på kommunens bygninger. Registeret danner grundlag for taldata til det grønne regnskab.

Det grønne register vil blive videreudviklet, så der i februar 2001 foreligger ajourførte oplysninger på de kommunale og selvejede institutioner beliggende i Københavns kommune. Derudover vil det grønne register blive konverteret til en mere "brugervenlig" udgave samt lagt ud på kommunens intranet inden juni 2001.

Den tidligere nævnte informationsplan, som skal udarbejdes af arbejdsgruppen for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000, vil sikre, at der sker en koordineret informationsindsats af det grønne register og Københavns Kommunes grønne regnskab 2000, da de to produkter supplerer hinanden. Formidlingsindsatsen vil lægge vægt på at vise de enkelte forvaltningers og bydeles miljøbelastning samt inspirere disse til at iværksætte forskellige miljøtiltag eller på anden måde at inddrage miljøet i det daglige arbejde.

Økonomi

Økonomiforvaltningen afholder udgiften til konsulentbistand, grafisk arbejde samt trykning på ca. 325.000,- kr. Samtlige forvaltninger og bydele bidrager med personaleressourcer, dog med et større forbrug hos Økonomiforvaltningen, Statistisk kontor samt Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen, til projektledelse og dataindhentning og -bearbejdning.

Høring

Konceptet har været til høring hos Koordinationsgruppen for Agenda 21 samt de økonomiansvarlige i forvaltningerne.

BILAG VEDLAGT

1: Koncept for Københavns Kommunes grønne regnskab 2000

2: Københavns Kommunes grønne regnskab 1999

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top