Mødedato: 26.11.2001, kl. 15:00

Model for Agenda 21 Centre

Model for Agenda 21 Centre

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. november 2001

 

8. Model for Agenda 21 Centre

MFU 272/2001 J.nr. M 1800-13/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til nedennævnte proces for skabelsen af en model for lokale Agenda 21 centre.

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede den 29. oktober 2001 indstilling vedrørende handlingsplan for udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre. Miljø- og Forsyningsudvalget fandt, at udvalget skal inddrages i arbejdet og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal udvikle en model for lokale Agenda 21 centre. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har på ovenstående baggrund standset det igangværende samarbejde med en ekstern rådgiver om udviklingen af en model for lokale Agenda 21 centre.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at formålet med de lokale Agenda 21 centre er at bidrage til at:

  • Københavns Kommune kan leve op til kravet i Dogme 2000 om, at miljøarbejdet skal forankres i bydelene
  • Der udarbejdes lokale Agenda 21 planer i samarbejde med bydelens parter og kommunen
  • Støtte et lokalt miljøarbejde, som følger en Lokal Agenda 21 plan
  • Rådgive borgere, organisationer og erhverv i bydelen om ressourcebesparelser og andre miljøforhold
  • Understøtte det kommunale miljøarbejde
  • Inddrage øvrige lokale problemstillinger og komme med forslag til handlemuligheder

Centrene skal have en lokal forankring eventuelt med en bestyrelse, der ud over lokale repræsentanter eventuelt også har politisk repræsentation.

I det videre arbejde med at udvikle en model for lokale Agenda 21 centre vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen konkretisere følgende elementer: Mål, succeskriterier, måling af resultaterne, organisering, økonomiske rammer og placering.

I arbejdet inddrages andre forvaltninger, for at finde frem til hvilken rolle de lokale Agenda 21 centre kan spille i forhold til f.eks. sundhedsområdet, skoleområdet, vej- og parkområdet. Endvidere inddrages andre samarbejdsparter og lokale aktører i modeludviklingen, for at sikre sammenhængen mellem det eksisterende lokale miljøarbejde og de lokale Agenda 21 centres funktion. Samarbejdsparterne og lokale aktører er f.eks. R98, lokale Agenda 21 grupper, grønne guider og boligselskaber.

Miljø- og Forsyningsudvalget forelægges forvaltningens forslag til model for de lokale Agenda 21 centre til drøftelse i begyndelsen af år 2002. Der arbejdes ud fra en forventet bevilling på 4,5 mio. kr. pr. år til etablering og drift af lokale Agenda 21 centre. Inden for denne budgetramme forventes der kun etableret centre i nogle bydele. Der er derfor behov for i forbindelse med modelarbejdet at klarlægge, hvor stort et område et lokalt Agenda 21 center skal dække og hvordan øvrige lokalområder, hvor der ikke p.t. etableres centre, kan understøttes.

Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalget derefter afholder en konference, hvor forslaget til model for de lokale Agenda 21 centre samt placering diskuteres med de lokale aktører.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder efter konferencen et endeligt forslag til etablering af lokale Agenda 21 centre. Forslaget forventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i første halvår af 2002.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 22. januar 2001 at bevillige ekstra ressourcer til det lokale Agenda 21 arbejde bl.a. med henblik på: "at udarbejde en model for, hvordan det lokale Agenda 21 arbejde kan rodfæstes i bydelene, og hvordan det koordineres med det kommunale arbejde i Dogme projektet". Endvidere tilkendegav Miljø- og Forsyningsudvalget den 11. juni 2001 i forbindelse med de lokale Agenda 21 gruppers foretræde for udvalget: "at der skal støttes op om de lokale initiativer, som er i gang, ved at forvaltningen inddrager de lokale folk i det videre arbejde med Agenda 21 centre". Endelig tilkendegav Miljø- og Forsyningsudvalget ligeledes den 11. juni 2001, at der skal udarbejdes en handlingsplan for udarbejdelsen af en model for Agenda 21 centre.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen tog på ovenstående baggrund initiativ til at indkalde repræsentanter fra de lokale Agenda 21 grupper til en drøftelse af, hvordan arbejdet med udvikling af en model for Agenda 21 centre bør gribes an. Der var enighed mellem Agenda 21 grupperne og Miljø- og Forsyningsforvaltningen om at inddrage en ekstern rådgiver til at hjælpe med at opnå enighed om en model for de lokale Agenda 21 centre.

Projektet var opdelt i to faser. Første fase omfattede en analyse af de nuværende lokale Agenda 21 gruppers styrker og svagheder, samt ønsker for etablering af Agenda 21 centre. Anden fase skulle indeholde udarbejdelse af forslag til etablering af Agenda 21 centre på baggrund af resultaterne i første fase. Første fase af ovennævnte projekt er gennemført. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ikke indgået aftale med den eksterne rådgiver om anden fase af projektet.

Ovennævnte projektforløb til udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre blev drøftet i Miljø- og Forsyningsudvalget den 29. oktober 2001, jf. indstilling vedrørende handlingsplan for udvikling af en model for lokale Agenda 21 centre. Miljø- og Forsyningsudvalget fandt, at udvalget skal inddrages i arbejdet og at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal komme med et forslag til en model for lokale Agenda 21 centre.

På den baggrund har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet følgende forslag til formål med de lokale Agenda 21 centre og en procesbeskrivelse til udvikling af en model for centrene.

Formålet med Agenda 21 centrene

Miljø- og Forsyningsforvaltningen forslår, at formålet med de lokale Agenda 21 centre er at bidrage til at:

  • Københavns Kommune kan leve op til kravet i Dogme 2000 om, at miljøarbejdet skal forankres i bydelene
  • Der udarbejdes lokale Agenda 21 planer i samarbejde med bydelens parter og kommunen
  • Støtte et lokalt miljøarbejde, som følger en Lokal Agenda 21 plan
  • Rådgive borgere, organisationer og erhverv i bydelen om ressourcebesparelser og andre miljøforhold
  • Understøtte det kommunale miljøarbejde
  • Inddrage øvrige lokale problemstillinger og komme med forslag til handlemuligheder

Centrene skal have en lokal forankring eventuelt med en bestyrelse, der ud over lokale repræsentanter eventuelt også har politisk repræsentation.

Arbejdsproces frem til en model

Der gennemføres et projekt i Miljø- og Forsyningsforvaltningen, for at finde frem til en model for de lokale Agenda 21 centre. Forslaget til en model for Agenda 21 centre skal indeholde følgende elementer:

  • mål
  • succeskriterier
  • måling af resultaterne
  • organisering
  • økonomiske rammer
  • placering

For at klarlægge ovenstående elementer vil Miljøkontrollen inddrage andre forvaltninger, for at finde frem til hvilken rolle de lokale Agenda 21 centre kan spille i forhold til f.eks. sundhedsområdet, skoleområdet, vej- og parkområdet. Endvidere inddrages andre samarbejdsparter og lokale aktører i modeludviklingen, for at sikre sammenhæng mellem det eksisterende lokale miljøarbejde og de lokale Agenda 21 centres funktion. Samarbejdsparterne og lokale aktører er f.eks. R98, lokale Agenda 21 grupper, grønne guider og boligselskaber.

Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter forvaltningens forslag til model for de lokale Agenda 21 centre i begyndelsen af år 2002. Der arbejdes ud fra en forventet bevilling på 4,5 mio. kr. pr. år til etablering og drift af lokale Agenda 21 centre. Inden for denne budgetramme forventes der kun etableret centre i nogle bydele. Der er derfor behov for i forbindelse med modelarbejdet at klarlægge, hvor stort et område et lokalt Agenda 21 center dækker og hvordan øvrige lokalområder, hvor der ikke p.t. etableres centre, kan understøttes.

På baggrund af Miljø- og Forsyningsudvalgets drøftelse af modellen for lokale Agenda 21 centre afholder Miljø- og Forsyningsudvalget en konference, hvor forslaget til model for de lokale Agenda 21 centre, samt placering og styrkelse af de lokalområder, hvor der ikke etableres Agenda 21 centre diskuteres med de lokale aktører.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejder efter konferencen et endeligt forslag til etablering af lokale Agenda 21 centre. Forslaget forventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget i første halvår af 2002.

Miljøvurdering

Formålet med indstillingen er, at der gennemføres et arbejde med at udvikle en model for lokale Agenda 21 centre, som kan sikre, at de lokale Agenda 21 centre kan opfylde formålet om at styrke nærdemokratiet og forankre det lokale miljøarbejde.

Der er ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser forbundet med udviklingen af koncept for lokale Agenda 21 centre. Den efterfølgende indstilling om forslag til en model for lokale Agenda 21 centre forventes dog at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

Økonomi

Afholdelse af en konference vil koste i størrelsesordenen 100.000 kr. Det ligger indenfor Miljøkontrollens driftsbudget.

Høring

Indstillingen har ikke været i høring.

Andre konsekvenser

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top