Mødedato: 26.11.2001, kl. 15:00

Udkast til ordning for forurenet jord

Udkast til ordning for forurenet jord

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. november 2001

 

7. Udkast til ordning for forurenet jord

MFU 274/2001 J.nr. M 730.10-10/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget principgodkender hovedelementerne i "ordning for forurenet jord" i det foreliggende udkast, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at Miljøkontrollen udsender det foreliggende udkast til "ordning for forurenet jord" i høring til en bredere kreds.

 

RESUME

Miljøkontrollen har undersøgt muligheden for at etablere en generel affaldsordning for forurenet jord, i forbindelse med udvikling af en fremtidig strategi for styring af anmeldepligtig forurenet jord i Københavns Kommune.

Formålet med ordningen er at realisere nogle væsentlige målsætninger om miljømæssig og forsvarlig håndtering af forurenet overskudsjord i Københavns Kommune.

Ordningen for forurenet jord er udformet som en generel anvisningsordning for anmeldepligtig jord, dvs. forurenet jord og jord fra kortlagte arealer og offentlige vejarealer. Ordningen følger de samme principper og hovedtræk, som findes i de eksisterende kommunale ordninger inden for affaldsområdet.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 13. august 2001 at sende ordningen til kommentering hos udvalgte centrale aktører, som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune for at sikre, at alle problemområder kunne blive inddraget i beslutningsprocessen.

Formålet med kommenteringen af ordningen for forurenet jord var at opnå den bedst faglige og praktiske belysning og vurdering af ordningen, med de centrale samarbejdsparter, der skal anvende ordningen.

De centrale samarbejdsparter har givet en række konstruktive kommentarer, som er indarbejdet i forslaget til ordningen.

Det foreliggende udkast foreslås sendt i officiel høring til en bredere kreds, for at sikre at alle synspunkter bliver taget med i beslutningsprocessen. På baggrund af høringen vil Miljøkontrollen udarbejde et endeligt forslag til ordning for forurenet jord, som vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen til politisk beslutning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund
På Miljø- og Forsyningsudvalget møde den 13. august 2001 blev det tiltrådt, at Miljøkontrollen arbejdede videre på at etablere en ordning for forurenet jord i Københavns Kommune, samt at ordningen blev udsendt til kommentering hos udvalgte centrale parter som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune.

Kommenteringsperiode er nu udløbet.

Miljøkontrollen har arbejdet på en konkretisering af en mulig ordning for styring af jordstrømme. I forbindelse hermed har Miljøkontrollen fået foretaget en juridisk vurdering af de hjemmelsmæssige muligheder for at gennemføre en regulering af overskudsjord i Københavns Kommune.

Uddybning af indstilling

Overskudsjordens forureningstilstand

En stor del af den jord, der graves op i Københavns Kommune, er forurenet. Jordforureningen stammer ikke kun fra gammel industri og lossepladser, men der findes også en udbredt diffus forurening af den fyldjord, der findes i varierende tykkelse overalt i byen.

Derfor finder Miljøkontrollen det hensigtsmæssigt at udarbejde en generel anvisningsordning for anmeldepligtig forurenet jord, som håndteres i Københavns Kommune.

Lovgrundlag

I medfør af lov om forurenet jord er følgende jordflytninger anmeldepligtige:

  • Al forurenet jord .
  • Jord fra forureningskortlagte arealer.
  • Jord fra offentlige vejarealer.

Normalt modtager Miljøkontrollen samtidig med anmeldelsen af jordflytning en anmodning om anvisning af overskudsjorden i medfør af affaldsreglerne, fordi forurenet jord er at betragte som affald. I disse tilfælde skal Miljøkontrollen træffe en afgørelse i form af en anvisning om håndtering af jorden efter en konkret sagsbehandling for hver enkelt anmeldt jordflytning. I forbindelse hermed har ansøgeren pligt til at give oplysninger om jordens forureningstilstand, oftest sker det ved at fremlægge analyseresultater.

En kommende generel ordning for jord vil have hjemmel i miljøbeskyttelseslovens affaldsregler.

Kommende ordning til styring af jordstrømme

I stedet for den konkrete sagsbehandling af enkeltsager ønsker Miljøkontrollen at indføre en generel anvisningsordning for forurenet jord.

Med en generel anvisningsordning kan overskudsjord håndteres efter generelle anvisningsmuligheder i et kommunalt regulativ. Derved sikres en hurtig og ubureaukratisk administration samt hurtig og let håndtering af overskudsjord for bygherrer, entreprenører m.fl.

Miljøkontrollens arbejde kan dermed koncentreres om at sikre, at de gældende regler bliver overholdt, og at Københavns Kommunes miljømæssige målsætninger bliver nået.

Samtidig gør kommunen det let at efterleve ordningen ved at etablere og udvælge et antal velegnede modtagefaciliteter for alle normalt forekommende typer af forurenet jord.

Ved dette tiltag, der kombinerer pligter og muligheder for Københavns Kommunes bygherrer, kan kommunen realisere nogle væsentlige målsætninger om en miljømæssigt hensigtsmæssig og forsvarlig håndtering af forurenet overskudsjord. Ordningen understøttes af information, vejledning og tilsyn fra Miljøkontrollen.

Ordningen vil følge de samme principper og hovedtræk, som findes i de eksisterende kommunale ordninger på affaldsområdet.

Ordningens formål

Det er målet, at størsteparten af den anmeldepligtige overskudsjord, som håndteres i Københavns Kommune, vil blive håndteret i et smidigt fungerende, styringssystem.

De vigtigste miljømæssige målsætninger er:

  • At forurenet jord, der kan renses, bliver ført til rensning efter bedst tilgængelige teknologi.
  • At gøre transporten fra opgravningssted til modtagested så kort som muligt.
  • At indrette transporter af forurenet jord, så spild og anden forurening af omgivelserne undgås.
  • At opnå bedre overblik og overvågning af jordstrømme med forurenet jord.

Ordningen indeholder følgende hovedelementer:

  • Ordningen omfatter al overskudsjord, hvor flytning skal anmeldes til kommunen i henhold til lov om forurenet jord, dvs. forurenet jord og jord fra kortlagte arealer og offentlige vejarealer. Overskudsjord fra andre arealer kan på frivillig basis håndteres under ordningen.
  • Overskudsjorden skal kildesorteres og klassificeres før flytning. Den bygherre, entreprenør m.fl., som ikke selv ønsker eller har mulighed for dette, kan få det gjort på et karteringsanlæg.
  • Overskudsjordens forureningsklasse og –type er styrende for, om den skal til rensning, genanvendelse eller deponering.
  • Miljøkontrollen indgår aftaler med et antal godkendte anlæg, der kan modtage de forskellige klasser og typer af forurenet jord.
  • Transportører af forurenet jord indgiver samlede statistiske oplysninger om deres jordtransporter på årsbasis til Miljøkontrollen.
  • Miljøkontrollen yder undervisning og vejledning om korrekt håndtering af forurenet jord, afgør tvivlsspørgsmål om, hvordan reglerne skal forstås, og fører tilsyn med, at reglerne overholdes.

Ordningen omfatter hovedparten af de typisk forekommende forureningsniveauer og -komponenter, hvilket erfaringsmæssigt svarer til størstedelen af overskudsjorden, som håndteres i Københavns Kommune. Det bemærkes dog at f.eks. kraftig tungmetalforurenet jord og jord med et højt indhold af flygtig cyanid-komponenter ikke er omfattet af ordningen. Disse forureningsniveauer og -komponenter skal fortsat anvises konkret.

Udkastet til ordningen vedlægges denne indstilling som bilag A. Ordningen består af et regulativ og tre bilag, regulativet beskriver regelsættet juridisk og de tre bilag består af tekniske retningslinier.

Bilag B er et notat om regulativet. Notatet indeholder en kort beskrivelse af formålet med ordningen, ordningens hjemmelsgrundlag osv.

Kommentering fra samarbejdspartnere, som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune

Ordning for jord blev den 19. august 2001 sendt til kommentering hos udvalgte centrale samarbejdsparter som f.eks. forvaltninger, udvalgte foreninger, rådgivere og modtageanlæg.

Der er indkommet svar fra syv eksterne samarbejdsparter ud af 13 mulige samt fire fra interne samarbejdsparter.

I bilag C findes der en gennemgang af de fremsatte kommentarer til ordningen. Besvarelserne har været meget konstruktive.

På baggrund af tilbagemeldingerne er ordningen blevet gennemarbejdet.

Af væsentlige ændringer kan bl.a. nævnes:

Det blev anført, at det er problematisk, at regulativet bemyndiger administrationen til at fastsætte tekniske retningslinier om klassificering, sortering og prøvetagning.

Derfor er regulativet ændret således, at bemyndigelserne til at fastsætte rent tekniske retningslinier er givet til Miljø- og Forsyningsudvalget og ikke til forvaltningen.

Endvidere blev det anført, at det er tvivlsomt, om der er hjemmel til at gennemføre så omfattende krav til modtageanlæg i privatretlige aftaler, som der er lagt op til i ordningen. Under alle omstændigheder er der ikke hjemmel til at straffe anlæg, som er beliggende uden for kommune grænsen, for at modtage jord uden at have indgået aftale med kommunen.

Efter affaldsbekendtgørelsens § 38 kan kommunalbestyrelsen etablere aftaler med anlæg, der modtager affald til genanvendelse, forbrænding med energiudnyttelse eller bortskaffelse, som forpligter anlæggene til at modtage det anviste affald. Med hjemmel i denne bestemmelse er det fastlagt – ligesom i erhvervsaffaldsregulativet - at affald/jord kun må modtages af anlæg, som har indgået aftale med Københavns Kommune.

Sandsynligvis kan der være tvivl om, hvorvidt der er hjemmel i affaldsbekendtgørelsen til at straffe anlæg - som er beliggende uden for kommunen - for at modtage affald, hvis der ikke er indgået aftale med Købehavns Kommune herom. Bestemmelsen om straf overfor modtageanlæggene er derfor udgået.

Affaldsproducenter, som benytter anlæg, som ikke har aftale med kommunen, vil fortsat i medfør af regulativet kunne straffes for brud på benyttelsespligten. Med udgangspunkt i den privatretlige aftale vil der kunne iværksættes misligholdelsesbeføjelser overfor anlæg, som har aftale med kommunen og som misligholder aftalen. Misligholdelsesbeføjelserne iværksættes i medfør af selve aftalen og således ikke i medfør at regulativet.

MILJØVURDERING

Udkastet til ordning for jord vurderes at være i overensstemmelse med Miljø- og Forsyningsudvalgets målsætninger og principper for håndtering af forurenet jord, herunder:

  • At forurenet jord håndteres og bortskaffes optimalt under hensyntagen til beskyttelse af vore grundvandsressourcer og arealanvendelse.
  • At rensning af forurenet jord fremmes.
  • At der via genanvendelse af lettere forurenet jord til bestemte bygge- og anlægsformål spares på naturressourcerne.

Det vurderes, at jordordningen vil medvirke til at:

  • Nedbringe mængden af ikke-erkendt forurenet jord der håndteres som ren jord og dels at,
  • Nedbringe antallet af ulovlige jordflytninger til ikke-godkendte modtageanlæg til et minimum.

ØKONOMI

Antallet af jordflytninger hermed mængden af forurenet jord er steget kraftigt i de senere år. Dette har givet en øget administrativ sagsbehandling. Ordningen vil lette en del af dette administrative arbejde. Til gengæld vil det blive muligt at øge tilsynsindsatsen i marken, for at se om reglerne bliver fulgt. Alt i alt forventes det, at Miljøkontrollens administrative belastning vil være på uændret niveau.

HØRING

Det tidligere udkast til ordningen har været til kommentering hos centrale samarbejdsparter jf. bilag C. Det nuværende udkast foreslås udsendt til høring til en bredere kreds. Efter denne høring vil forslaget til en endelig ordning blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget, Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen til politisk beslutning.

ANDRE KONSEKVENSER

Aktørerne får med ordningen mulighed for at håndteringen af forurenet jord bliver let og smidig.

BILAG

Til indstillingen er vedlagt følgende bilag:

Bilag A:

  • Udkast til ordning for jord ("Regulativ for anvisning (håndtering og behandling) af forurenet jord og jord fra forureningskortlagte arealer og offentligt vejareal, i Københavns Kommune") af 15. november 2001.

Bilag B:

  • Notat om regulativet for forurenet jord, jord fra forureningskortlagte arealer og offentligt vejarealer, i Københavns Kommune.

Bilag C:

  • Notat med en gennemgang af aktørernes fremsatte kommentarer. Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Københavns Kommune den 15. november 2001.

 

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

Til top