Mødedato: 26.09.2005, kl. 15:00

Badning i Svanemøllebugten

Badning i Svanemøllebugten

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. september 2005

 

 

11.      Badning i Svanemøllebugten

      MFU 226/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget, overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at træffe en principbeslutning om etablering af et badested i Svanemøllebugten

at igangsætte forundersøgelser og udformningen af et skitseforslag til et badested Svanemøllebugten

at Borgerrepræsentationen til undersøgelserne meddeler en tillægsbevilling på 900.000 kr. til Miljø- og Forsyningsudvalgets bevilling i 2005, Miljøkontrollen, funktion 0.85.1 Recipientkvalitet og spildevand. Bevillingen finansieres af Økonomiudvalgets bevilling, finansposter (konto 8.05.5 Kassen)

 

 

RESUME

Københavns Energi vil i 2007 have udbygget kloaknettet med et regnvandsbassin og et minirenseanlæg, som vil sikre at badevandskvaliteten kan overholdes i Svanemøllebugten. Såfremt muligheden for at bade i Svanemøllebugten skal udnyttes umiddelbart efter 2007, er der allerede nu brug for at igangsætte arbejdet med udformning og etablering af et badested.

Når der i forslaget til beslutning er tale om et badested skyldes det, at det på nuværende tidspunkt ikke er undersøgt, om det er muligt at etablere en badestrand. Derfor skal en række undersøgelser vise, om der kan etableres en badestrand eller alternativt et havneb ad. Det foreslås, at der udføres undersøgelser af bølge- og strømpåvirkning af en strand, sediment og jordbundsforhold samt trafikale forhold til brug for en egentlig udformning af et badested.

På baggrund af resultaterne fra undersøgelserne udformes et forslag til badested i Svanemøllebugten. Forslaget forelægges til politisk beslutning i 2006. Når beslutningen er taget, vil projektgruppen i dialog med borgere og foreninger i lokalområdet udarbejde et endeligt forslag til badested.

Der arbejdes i øjeblikket med to andre planer, som har betydning for badestedet i Svanemøllebugten. Det er en trafikforbindelse fra Lyngbyvejen til Nordhavnen og en udviklingsplan for Nordhavnsområdet. Disse planer vil indgå i arbejdet med udformningen af et badested. Det kan ikke udelukkes, at udviklingen af disse projekter betyder, at etableringen af et badested må udskydes. Projekterne har dog ingen indflydelse på forundersøgelserne, der skal gennemføres under alle omstændigheder.

Forundersøgelserne og udformningen af forslag til et badested projektorganiseres. Medlemmerne i projektgruppen udgøres af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Der nedsættes en følgegruppe med deltagelse af de væsentligste interessenter.

Udgifterne til forundersøgelser udgør ca. 900.000 kr. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ikke budgetmæssig dækning for disse udgifter. Det foreslås, at finansieringen dækkes ved en tillægsbevilling til Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Omkostningerne til etablering af en badestrand forventes at udgøre ca. 10 mio. kr., mens omkostningerne til etablering af et havnebad udgør ca. 7 mio. kr. Drift af en badestrand og et havnebad udgør årligt henholdsvis ca. 1.400.000 kr. og ca. 450.000 kr.

I miljøvurderingen konkluderes det, at projektet bidrager i positiv retning til opfyldelse af kommunens miljømål. Dette skyldes især, at projektet bidrager til opfyldelse af miljømålet "Det skal være muligt at bade langs hele kommunens kystlinie og i havnen inden 2011".

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Svanemøllebugten som ligger i Københavns Kommunes nordlige del afgrænser området til Gentofte Kommune. I bunden af bugten, hvor "Svaneknoppen", der som en tange skyder sig ud i bugten og afgrænser Svanemøllehavnen mod nord, er der muligheder for at etablere en mindre badestrand, se bilag 1. 

I 2007 forventer Københavns Energi, at deres sidste nye regnvandsbassin ved Svanemøllebugten står klart. Det medfører, at der bliver badevandskvalitet i Svanemøllebugten. Der vil dog opstå situationer også efter 2007, hvor regnhændelserne vil være så kraftige, at kloaknettet ikke kan følge med. Det forventes dog kun at ske i 5 % af tiden i badesæsonen, hvilket er i overensstemmelse med EU's kommende badevandsdirektiv.

 

Planforhold

I forbindelse med etableringen af det første havnebad ved Islands Brygge blev der udarbejdet en liste med kriterier, som fremtidige badesteder bør opfylde. Svanemøllebugten opfylder flere af kriterierne på listen. Det skal i den forbindelse nævnes, at den stationsnære placering og udlægningen af området til fritidsformål er to af kriterierne, og nu hvor kravene til badevandskvaliteten forventes opfyldt i 2007, er den væsentligste hindring for badning i Svanemøllebugten væk.

I ideoplæg til Blå Plan er de væsentligste rekreative tiltag i Københavns marine område beskrevet. I ideoplægget er Svanemøllebugten bl.a. udpeget til badested for i fremtiden at give blandt andet Østerbros borgere i mulighed for at bade i nærområdet.

 

Borgerinteresser

Borgere på Østerbro og i Ryvang og herunder lokalrådene har udvist stor interesse for etablering af et badested i Svanemøllebugten. Lokalrådene har udarbejdet et forslag til etablering af både en badestrand og et havnebad. Placeringen af de to muligheder er vist i bilag 2. Der skal i denne forbindelse gøres opmærksom på, at det viste forslag udelukkende skal ses som én ud af mange mulige udformninger af rekreative faciliteter i Svanemøllebugten.

Der er afholdt et borgermøde om bademuligheder i Svanemøllebugten den 23. maj 2005 med henblik på at hente ideer og forventninger til et kommende badested. På borgermødet blev der udtrykt ønsker om en badestrand, havnebad, badebro, pontonbro og forskellige udgaver af en stentrappe, der kunne gå ud i vandet som for eksempel i Malmø.

På den anden side var der også en gruppe meget skeptiske borgere, der tvivlede på, om området ville blive holdt rent, ligesom der var en skepsis om, hvorledes de trafikale forhold ville udvikle sig.

 

Forundersøgelser

Inden der træffes en endelig beslutning om etablering af et badested og udformning af dette i Svanemøllebugten, er det nødvendigt at undersøge en række forhold og beregne omkostningerne for etablering og drift. Følgende undersøgelser foreslås gennemført til brug for den endelige beslutning om etablering af et badested.

 

Undersøgelse af tang, strøm- og bølgepåvirkning

Det vigtigste for at opnå en god strandkvalitet er at lokaliteten er tilstrækkelig påvirket af bølger, idet det er bølgernes påvirkning af stranden, som skaber en stabil strand og minimere tangophobningen. Strøm- og bølgepåvirkninger samt transport og aflejring af tang skal derfor undersøges.

 

Undersøgelse af dybde- og bundforhold

Dybdeforholdene er afgørende for den endelig beregning af strømforholdene og opretholdelsen af et strandprofil. Såfremt der skal etableres et havnebad, skal dybde- og bundforholdene undersøges nærmere, fordi det er afgørende for om havnebadet skal opbygges på pontoner eller pæle. Der er i dag ikke et tilstrækkeligt kendskab til dybdeforhold til brug for en placering af et eventuelt havnebad. Der er ligeledes brug for at indhente viden om havbundens geotekniske egenskaber.

 

Undersøgelse af sedimentet

Strøm kan transportere bundmateriale rundt i Svanemøllebugten. For at sikre at havbunden foran stranden ikke er forurenet, udtages enkelte prøver af bunden til undersøgelse for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

 

Affald

Et stort antal borgere og flere sejlklubber i Svanemøllehavnen er stærkt bekymrede for de store mængder affald, der vil blive dannet, hvis der etableres mulighed for at bade i Svanemøllebugten. Der skal som led i forundersøgelserne foretages en vurdering af problemets omfang og de forventede kommende driftsudgifter til løsning af problemstillingen.

 

Trafikforhold

I forbindelse med projekteringen af bademuligheden i Svanemøllebugten er det vigtigt at sikre gode og sikre adgangsforhold for fodgængere og cykler. Adgangsforholdene til et badested skal vurderes og det skal undersøges, i hvilket omfang det bliver nødvendigt at etablere parkering for biler i tilknytning til badestedet.

Endvidere skal støjgener fra trafikken på Strandvænget og Strandpromenaden, samt mulige foranstaltninger til at reducere støjen undersøges.

Desuden er en række planforudsætninger på nuværende tidspunkt ikke endeligt afklaret, herunder etablering af en vejforbindelse mellem Lyngbyvejen og Nordhavnen. Etablering af en trafikforbindelse fra Lyngbyvejen til Nordhavnen kan få indflydelse på mulighederne for at etablere et badested. Den planlagte vejforbindelse vil påvirke adgangsforholdene til badestedet, og en realisering af forbindelsen vil betyde, at en eventuel etablering af badeanlægget må udskydes til vejanlægget er færdigbygget.

 

Skitseforslag til badested

For at opnå et velfungerende badested skal der skabes størst mulig sammenhæng mellem aktiviteter på vandsiden og de faciliteter, som er nødvendige på landsiden, herunder tilkørsels, parkerings- og toiletforhold samt muligheden for ophold og rekreation i umiddelbar nærhed til vandaktiviteter. Det foreslås, at der udarbejdes et skitseforslag til et fremtidigt badested i Svanemøllebugten, som inddrager forholdene på land- og vandsiden. Desuden skal de økonomiske konsekvenser ved realisering af en bademulighed i Svanemøllebugten udredes.

I øjeblikket arbejdes der på en plan om at byudvikle Nordhavnsområdet. Ifølge forslag til Kommuneplan 2005 påbegyndes den egentlige udvikling af området først i 2017. I et fuldt udviklet Nordhavnsområde vil det være naturligt at inddrage mulighederne for rekreativ udfoldelse. Derfor kan et badested i Nordhavnsområdet også blive aktuelt. Skitseforslag til badested i Svanemøllebugten skal forholde sig til byudviklingen i Nordhavnsområdet. 

 

Andre forhold

Badevandskvalitet og badevandsvarsling

Selvom kloaknettet udbygges opstå der fortsat situationer, hvor regnvejret vil være så kraftigt, at der stadig vil være overløb til Svanemøllebugten. I områder, hvor forurening med spildevand kan forekomme, kan de badende sikres mod kontakt med smitsomme mikroorganismer ved at etablere et varslingssystem. Det eksisterende varslingssystem er allerede udbygget til også at omfatte Svanemøllebugten.

I 2004 blev det konstateret, at grundvandsforureningen under Østre gasværk, var mere alvorlig end først antaget. Miljøkontrollen har siden iværksat detaljerede undersøgelser af forureningens udsivning og spredning i havnen. De endelige resultater foreligger endnu ikke. Såfremt resultaterne får indflydelse på badevandskvaliteten, vurderes omfanget af eventuelle tiltag sammen med resultaterne af forundersøgelserne.

Overløb fra området nord for Svanemøllebugten i Gentofte Kommune er også undersøgt. Gentofte Kommune har oplyst, at der er fire overløb i området. Det vurderes, at de udledte spildevandsmængder fra disse overløb ikke vil påvirke badevandskvaliteten i Svanemøllebugten. Udledningen fra overløbene i Gentofte Kommune bliver også reduceret i planperioden.

 

VVM

Det vurderes ikke, at Hovedstadens Udviklingsråd, som er myndighed på VVM-området, vil forlange en VVM-screening. Ved etablering af en sandstrand tilføres området rene materialer, og der kan forekomme en begrænset håndtering af jord. Jorden i strandens umiddelbare nærhed er uforurenet eller kan karakteriseres som klasse 1 jord. Klasse 1 jord er ubetydeligt forurenet, og indholdet af forureningskomponenter har ingen effekt på mennesker.

 

Lokalplan

Det kan ikke på nuværende tidspunkt afgøres, om det er nødvendigt at udarbejde en lokalplan for området. For at gøre dette er det nødvendigt at kende strandens størrelse og placering samt udformningen af et eventuelt kommende trafikanlæg.

 

Skønnede omkostninger ved etablering og drift af badesteder

Forvaltningerne har skønnet omkostningerne til etablering og drift af et eventuelt fremtidigt badested i Svanemøllebugten til brug for beslutningen om at igangsætte forarbejderne til badestedet.

 

Anlægsomkostninger

I det skitserede projektforslag fra lokalrådene er der planlagt en strand på 300 - 350 meters længde og en strandbredde på 20 - 25 meter. På den baggrund vurderes det muligt, at anlægge en badestrand for ca. 7 - 7,5 mio. kr. (2005-priser). Dertil kommer udgifter til etablering af to toiletbygninger til en samlet pris på ca. 2 mio. kr. I prisberegningen er der ikke medregnet udgifter til etablering af parkeringsfaciliteter samt øvrige rekreative funktioner. Den samlede pris bliver ca. 9 - 9,5 mio. kr.

Baseret på erfaringstal skønnes udgiften til etablering af et havnebadet af pontontypen at være i størrelsesorden ca. 5 mio. kr. Prisen for toiletter skønnes også i dette tilfælde at udgøre ca. 2 mio. kr., hvorved den samlede pris bliver ca. 7 mio. kr.

 

Drifts- og vedligeholdelsesomkostninger

Driftsudgifterne for normalt renhold og pleje af stranden og de tilstødende arealer forventes at andrage ca. 750.000 kr. pr. år. Hertil kommer udgifter til fjernelse af tang på ca. 450.000 kr. pr. år afhængig af vejr- og strømforhold. Drift og vedligehold af toiletter skønnes at andrage 125.000 kr. pr. år pr. toilet. Samlet årlig udgift bliver ca. 1.325.000 kr.

Vedligeholdelsen af havnebadet forventes at udgøre ca. 450.000 kr.

 

Det anbefales, at såvel badestrand som havnebad bemandes med livreddere, hvilket er i overensstemmelse med de krav der forventes stillet af politimyndigheden. Udgiften til personale - herunder livreddere - forventes at koste 400.000 kr. for badestranden og ca. 950.000 kr. for havnebadet.

 

Organisering af arbejdet

Forundersøgelserne og udformningen af forslaget til et badested projektorganiseres. Medlemmerne i projektgruppen udgøres af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Der nedsættes en følgegruppe med deltagelse af de væsentligste interessenter.

 

Tidsplan

Forundersøgelser (november 2005 – marts 2006)

De i indstillingen beskrevne forundersøgelser kan igangsættes umiddelbart efter en politisk behandling af denne indstilling. På basis af forundersøgelsernes resultat vil projektgruppen udarbejde et forslag til politisk beslutning.

 

Projektudvikling (april 2006 – august 2006) 

Hvis forslaget vedtages vil projektgruppen sammen med følgegruppen udvikle et projektforslag. Projektforslag sendes i offentlig høring, hvorefter indsigelser og forslag indarbejdes i et endeligt projektforslag.

 

 

Endelig beslutning (august 2006)

Projektgruppen vil indstille projektforslaget til endelig politisk vedtagelse.

 

Etablering af bademulighed (oktober 2006 – )

Efter endelig politisk vedtagelse etableres bademuligheden. Etablering af et badested vil dog afhænge af tidsplanen for etablering af vejanlægget mellem Lyngbyvej og Nordhavnen.

Konsekvenser for borgerne

Principbeslutningen og forundersøgelserne har ingen betydning for borgerne. Hvis det senere besluttes at anlægge et badested i Svanemøllebugten vil det betyde at de kreative muligheder for borgerne bliver stærkt forbedret.

 

ØKONOMI

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har forespurgt Kultur- og Fritidsforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen, om det ville være muligt at dele finansieringen ligeligt mellem de fire forvaltninger i år inden for de eksisterende budgetter. De andre forvaltninger har meddelt, at det ikke er muligt. Det foreslås derfor, at Borgerrepræsentationen til undersøgelserne meddeler en tillægsbevilling på 900.000 kr. for 2005 til Miljøkontrollen, funktion 0.85.1 Recipientkvalitet og spildevand, og at der anvises dækning for tillægsbevillingen på kassen. Forundersøgelserne og beløbet fordeles mellem forvaltningerne ud fra ressortområde. Udgifterne til forundersøgelserne er skønnet til følgende:

Modellering af strøm, bølger, sand- og tangtransport                              500.000 kr.

Undersøgelse af bundens tekniske egenskaber                                         50.000 kr.

Undersøgelse af sedimentets forureningsgrad                                          50.000 kr.

Trafikale forundersøgelser                                                                        100.000 kr.

Skitseforslag                                                                                               200.000 kr. 

I alt                                                                                                               900.000 kr.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

 

"Inden 2011, er det muligt at bade langs hele kommunens kystlinie og i havnen."  (Kommuneplan 2001)

 

Svanemøllebugten er udlagt med en "Generel målsætning", som betyder, at vandkvaliteten skal opfylde kravene til badevand. (Københavns vandområder Delplan havn og kyst 1992, Kommuneplan 2001, Regionplan 2001).

 

I 2007 vil kravene til badevandskvalitet være opfyldt. Men der er ingen adgang til badning i Svanemøllebugten. Etablering af den foreslåede strand eller et havnebad vil skabe denne adgang, hvorved miljømålet for badning i Svanemøllebugten vil være opfyldt. I den forholdsvis korte anlægsfase vil der kun ske en mindre æstetisk reduktion i vandkvaliteten. Men når stranden er etableret og vandkvaliteten forbedret, vil der være opnået en permanent forbedring af badeforholdene, som vil bidrage til at målet "Inden 2011, er det muligt at bade langs hele kommunens kystlinie og i havnen" kan opfyldes. Den negative påvirkning fra etableringen af anlæggene er meget lille. Dermed vurderes projektet at bidrage i positiv retning til opfyldelse af kommunens miljømål.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ingen andre konsekvenser end de allerede nævnte.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Bilag 1. Kort over Svanemøllebugten

Bilag 2. Projektbeskrivelse fra Ryvang Lokalråd og Østerbro Lokalråd.

 

Hjalte Aaberg

             /          Lene Mårtensson


 

Til top