Mødedato: 26.08.2002, kl. 14:00

Besvarelse af revisionsprotokollat nr. 21/2001 vedrørende årsregnskabet for 2001 for Københavns Energi

Besvarelse af revisionsprotokollat nr. 21/2001 vedrørende årsregnskabet for 2001 for Københavns Energi

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 26. august 2002

 

 

8.      Besvarelse af revisionsprotokollat nr. 21/2001 vedrørende årsregnskabet for 2001 for Københavns Energi

 

MFU 276/2002  J.nr. 175/2002

 

 

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsforvaltningen tiltræder den vedlagte besvarelse fra Københavns Energi af revisionsprotokollat nr. 21/2001 vedrørende årsregnskabet for 2001 for Københavns Energi.

 

 

RESUME[pj2] 

Revisionsdirektoratet afgiver i revisionsprotokollatet vedrørende årsregnskabet for 2001 for KE Forsyningen en række bemærkninger vedrørende bl.a. forretningsgange, implementeringen af afregningssystemet NYS, regnskabssystemet Axapta, herunder projekt- og anlægsmodulerne samt den regnskabsmæssige opsplitning af forsyningsarterne. Der er endvidere en række bemærkninger til de enkelte regnskabsposter.

KE oplyser, at man arbejder med at finde løsninger på de forhold, revisionsprotokollatet nævner, og at mange af de nævnte forhold allerede er bragt i orden.

Revisionsprotokollatet omtaler desuden Økonomiforvaltningens, Revisionsdirektoratets og Miljø- og Forsyningsforvaltningens fælles analyse af KE's regnskabsprognose for oktober 2000.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Revisionsdirektoratet har afgivet sit protokollat vedrørende revision af Københavns Energi, Forsyningens årsregnskab for 2001.

Revisionsdirektoratet fungerer som ekstern revisor i forhold til Københavns Energi, og reviderer KE Forsyningens regnskab i henhold til de kommunale regler.

Regnskabet er endvidere revideret af KPMG, C. Jespersen, der af Miljø- og Forsyningsudvalget er udpeget som intern revisor.

Den interne revision omfatter KE Forsyningens regnskab og kasse- og regnskabsvæsen, herunder bl.a. kundeafregningssystemet. Desuden reviderer den interne revision årsregnskaberne i den forsyningspligtige elnetvirksomhed i KE Forsyningen i overensstemmelse med bestemmelserne i årsregnskabsloven, ligesom der ydes assistance med skatteregnskaberne.

Revisionsprotokollatet er opdelt i forhold til den tidligere opdeling af Københavns Energi og Københavns Vand.

 

KE El-, Gas- og Varmeforsyningen

1. Forretningsgange

I revisionsprotokollatet anføres det, at visse forretningsgange ikke fungerer hensigtsmæssigt.

KE oplyser, at man har lavet en opgaveliste med henblik på at identificere hvem der er pålagt at bringe forholdet i orden og fristen herfor. KE's direktion bliver løbende orienteret omkring status på de enkelte punkter.

 

2. NYS

Forud for iværksættelsen af kundeafregningssystemet NYS foretog KPMG efter aftale med KE en revisionsmæssig gennemgang af systemet. I revisionsprotokollatet beskrives resultaterne af den interne revision, der fandt det særdeles kritisk, at der ikke forelå en opgave- og ansvarsfordeling mellem økonomiafdelingen og NYS samt beskrivelser af håndteringen i relation til KØR inden iværksættelsen af NYS.

Endvidere blev det anbefalet, at der blev udarbejdet nødplaner i tilfælde af, at der sker fejl i forbindelse med idriftsættelsen af NYS.

KE svarer, at man havde bedt KPMG lave en gennemgang, netop med det formål at undgå problemer ved implementeringen af NYS. Udpegningen af personer til at foretage kontroller og afstemninger er tilendebragt, ligesom der også er sat fokus på udfærdigelsen af nødplaner. NYS har nu fungeret i en periode, og bogføringen samt afstemninger mellem NYS og AXAPTA foretages løbende.

 

3. Axapta

Det påpeges, at brugerrettighederne (f.eks. sikkerhedsforskrifter for adgang) vedrørende Axapta ikke fungerer optimalt. Det vurderes som værende kritisk, både i forhold til en effektiv funktionsadskillelse og dermed effektiv intern kontrol.

KE oplyser, at der i samarbejde med KPMG er udarbejdet en ny struktur for adgangsrettigheder, og at denne ventes implementeret primo 2003.

 

4. Axaptas projektmodul

Registreringen af kapitalbevillinger sker i Axaptas projektmodul. Revisionsprotokollatet anfører, at der ikke sker korrekt afstemning mellem projektmodulet og finansbogføringen, hvorfor det ikke kan udelukkes, at der er fejl i opgørelsen af kapitalbevillinger. Revisionen anbefaler, at det får førsteprioritet at bringe forholdet i orden.

KE oplyser, at der primo 2002 er ændret i opsætningen af projektmodulet, således der nu kan foretages en afstemning mellem regnskabstallene og det underliggende projektmodul. Afstemningen foretages herefter løbende.

 

5. Implementering af anlægsmodul.

Københavns Energi har arbejdet på at implementere et anlægskartotek, der har til formål at sikre at KE Forsyningen efter krav fra Indenrigsministeriet kan rapportere om værdierne på de fem forsyningsområder samt sikre, at KE Forsyningen har et centralt og ajourført kartotek for virksomhedens anlægsaktiver.

I denne forbindelse anføres det i revisionsprotokollatet, at der i december 2001 endnu udestod arbejder med at sikre, at de enkelte net-aktiver er kategoriseret i overensstemmelse med Indenrigsministeriets krav.

Revisionsprotokollatet gør endvidere opmærksom på vigtigheden i, at der udarbejdes de nødvendige forretningsgange.

KE oplyser, at anlægsmodulet er implementeret pr. 31. december 2001, og i dag anvendes som styringsværktøj for KE's anlægsaktiver.

Der er udarbejdet oplæg til forretningsgange for hvorledes registreringer og afstemninger skal foretages, heruder tilkøb og salg af anlægsaktiver. Oplægget forventes implementeret indenfor kort tid.

 

6. Regnskabsmæssig opsplitning i forretningsområderne El, Gas og Varme

Lov om elforsyning stiller krav om, at KE Forsyningen kan aflægge selvstændigt regnskab for El-forsyningen. Endvidere fastlægges gas- og varmepriserne på basis af separate regnskaber for de to områder (hvile-i-sig-selv-princippet). Der skal derfor aflægges regnskab for hver af de tre forretningsområder.

I lighed med tidligere år er bogføringen sket i én bogføringskreds, men der er ikke konsekvent påført en kode for det pågældende forretningsområde. Det har derfor været nødvendigt at fordele kapacitetsomkostninger samt balanceposter ved hjælp af fordelingsnøgler.

Revisionen påpeger, at der for fordelingsnøglen for balanceposterne endnu udestår et analysearbejde.

KE erkender, at der forestår et analysearbejde for så vidt angår balanceposterne. Den endelige model vil blive drøftet med KE's interne revisorer.

 

7. Årsafslutningen

Revisionen fremhæver, at der er sket en væsentlig forbedring omkring årsafslutningsprocessen, men at der stadig kan ske en forbedring, bl.a. kvalitetssikring af regnskabsmaterialet.

KE erklærer sig enige i Revisionens bemærkninger.

 

8. Bemærkninger til de enkelte regnskabsposter

Bemærkningerne i dette afsnit er afgivet af den interne revision i forbindelse med revisionen af regnskabet i henhold til årsregnskabsloven.

Salg af gas til Frederiksberg Kommune: Revisionen påpeger, at der i den bogførte nettoomsætning er optaget et foreløbigt resultat, og at der kan ske ændringer i opgørelsen.

KE oplyser, at regnskabet nu er færdiggjort med det resultat, at der skal ske en tilbagebetaling til Frederiksberg på ca. 1,6 mio. kr.

Udgifter til råvarer og hjælpemidler: Revisionen konstaterer, at der ikke er overensstemmelse mellem udgiften til prioriteret el og indtægten fra Elkraft System på trods af, at det forudsættes, at KE videresælger den prioriterede el uden avance.

KE forsikrer, at der fremover vil ske korrekt afstemning.

Finansielle omkostninger: Som en del af aftalen vedrørende fusionen af kraftværkerne blev det i år 2000 aftalt, at KE Forsyningen optog et lån hos Københavns Kommune, for at kunne videreudlåne beløbet til Energi E2 A/S. Der er dog konstateret en difference på renteudgiften til kommunen og renteindtægten fra Energi E2 A/S.

KE forsikrer, at der fremover vil være overensstemmelse mellem renteopgørelserne.

Materielle anlægsaktiver: Overdragelsen af KE Forsyningens grunde og bygninger fra Københavns Kommune er endnu ikke formaliseret, da der mangler dokumenter til brug for tinglysningen. Det anbefales, at den formelle overdragelse og tinglysningen sker snarest.

For så vidt angår el-delen, er der udfærdiget en overdragelsesaftale medio juni 2002. Der skal ske en videreoverdragelse til KE Vognmagergade A/S, men grundet salgsforhandlinger omkring selve ejendommen i Vognmagergade er dette endnu ikke gennemført. Endvidere oplyser KE, at overdragelsen af grunde ikke kan tinglyses, da der ikke er tale om forskellige juridiske enheder.

Tilgodehavender fra salg: Revisionen påpeger, at der ikke er fuldt overblik over gældsposternes alder, hvorfor det ikke er muligt at vurdere chancen for indbetalinger. Der er afsat 12 mio. kr. til imødegåelse af tab.

KE oplyser, at der løbende arbejdes med en oprydning bagudrettet i ældre sager. Processen omkring rykning af refusionsdebitorer er allerede igangsat.

Modtagne forudbetalinger på anlægsinvesteringer: Et beløb på 20 mio. kr. henstår uafklaret, og er bibeholdt som gældspost i bogføringen. Det anbefales, at der findes en afklaring på posten inden aflæggelsen af årsregnskabet for 2002.

KE oplyser, at beløbet vedrører en kapitalbevilling vedrørende vindmøller på Middelgrunden, og er anført i forbindelse med åbningsbalancen i KE Vind.

Gældsforpligtigelse til Københavns Kommune: Det anføres, at der mangler skriftlig dokumentation for gælden, herunder om gældens tidsmæssige forfald.

KE har allerede iværksat dialog med Miljø- og Forsyningsforvaltningen vedrørende historikken omkring omstruktureringslån. Der er tale om den kassemæssige del af mellemværendet med Københavns Kommune. Afdragene sker efter de i budgettet fastlagte rammer, herunder også de budgetterede finansforskydninger.

En nærmere afklaring af og dokumentation for posterne vil blive foretaget i den arbejdsgruppe, der er nedsat i forbindelse med aflæggelsen af regnskabsprognosen pr. 30/6 2002.

 

9. Intern revisions konklusion vedrørende El, Gas og Varme

Revisionsdirektoratet bemærker herudover, at den interne revision vil forsyne årsregnskabet efter årsregnskabsloven med en revisionspåtegning uden forbehold.

 

KE Vand-forsyningen og KE Afløb

 

10. Verserende sag med omegnskommunerne

Omtalen af den verserende sag med omegnskommunerne om vandprisen er efter aftale med Revisionsdirektoratet udeladt, idet det efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering ikke vil kunne udelukkes, at en omtale kunne få indflydelse på forhandlingerne med omegnskommunerne.

De udeladte afsnit er vedlagt til udvalgets fortrolige orientering.

 

11. Bemærkninger til de enkelte regnskabsposter

Tilgodehavender vedrørende salg: Det anbefales, at der sker en opstramning af de faste rykkerprocedurer.

KE oplyser, at det tidligere debitorsystem ikke indeholdt faciliteter til understøttelse af rykning. Pr. 1. januar 2002 er data for en stor dels vedkommende overført til Axapta, hvilket vil betyde, at Axaptas faciliteter fremover kan benyttes, hvilket vil optimere styringen.

Igangværende refusionsarbejder: Regnskabsposten har givet anledning til en række bemærkninger, primært om rettighed, opfølgning og registrering. Revisionen anbefaler, at der sker oprydning i projekterne og implementeres forretningsgange.

KE oplyser, at de omtalte data pr. 1. januar 2002 er registreret i Axapta, og projektmodulet kan anvendes til styringen.

Køb af varer og tjenesteydelser: Det anbefales, at der strammes op om ankomstregistreringen, med henblik på at sikre den rette periodisering samt at undgå udgifter til rykkerprocedurer.

KE oplyser, at procedurerne er ændret, således der i dag foretages ankomstregistrering af indkomne fakturaer.

 

12. Den interne revisions konklusion vedrørende Vand og Afløb

Revisionen har ikke givet anledning til kritiske bemærkninger.

 

13. Analyse og vurdering af KE's regnskabsprognose i 2000

Det nævnes i protokollatet, at Revisionsdirektoratet sidste år fandt anledning til at anbefale, at der blev foretaget en nærmere analyse og vurdering af grundlaget for KE's regnskabsprognose i 2000 – og en vurdering af, om sagen burde få konsekvenser for det generelle arbejde med regnskabsprognoser i kommunen.

Protokollatet omtaler herefter den analyse, som en arbejdsgruppe bestående af KE, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Revisionsdirektoratet gennemførte i løbet efteråret 2001 og foråret 2002, og som mundede ud i "Rapport om KE's regnskabsprognose oktober 2000 og anbefalinger til det generelle arbejde med regnskabsprognoser i Københavns Kommune", dateret 9. april 2002. Det fremgår, at rapporten har været drøftet både i Miljø- og Forsyningsudvalget og i kredsen af økonomiansvarlige i kommunen.

Revisionsdirektoratet giver udtryk for den opfattelse, at rapporten har medvirket til generelt at skærpe opmærksomheden på vigtigheden af og kvaliteten af regnskabsprognoserne. Miljø- og Forsyningsforvaltningen er enig heri.

 

14. Anlæg

Revisionsdirektoratet bemærker sig, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen i juni 2002 – i forbindelse med, at man har fremsendt en række afsluttede anlægsregnskaber vedrørende KE Forsyningen – har indskærpet KE såvel tidsfristerne for aflæggelse af regnskaber for kapitalbevillinger, som det forhold, at der skal søges tillægsbevilling ved væsentlige mer- eller mindreforbrug i forhold til tidligere meddelte kapitalbevillinger.

 

ØKONOMI

Ingen

 

MILJØVURDERING

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

1.      Revisionsdirektoratets protokollat nr. 21/2001

2.      Københavns Energis udtalelse af 19. august 2002

3.      Fortroligt bilag

 

Peter Elsman

/ Jens Balslev

 


 


 [pj1]00098038DOC

 [pj2]00098039DOC

 [pj3]00098040DOC

Til top