Mødedato: 25.04.2005, kl. 14:30

Nye jurymedlemmer for Københavns Miljøpris

Nye jurymedlemmer for Københavns Miljøpris

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 25. april 2005

 

 

16.      Nye jurymedlemmer for Københavns Miljøpris

 MFU 108/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at miljøjournalist Jesper Tornberg og marketingchef Michael Helmer-Nielsen udpeges som medlemmer af juryen for Københavns Miljøpris.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet den 10. januar 2000 (MFU 15/2000) at udpege en jury for Københavns Miljøpris. Miljøjournalist Ulla Lund og erhvervsrepræsentant Eric Nedergaard har ønsket at udtræde af juryen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at miljøjournalist Jesper Tornberg udpeges som nyt medlem i stedet for Ulla Lund, og at marketingchef Michael Helmer-Nielsen fra Uniscrap udpeges som nyt medlem som repræsentant for erhvervslivet i stedet for Eric Nedergaard.

 


SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på et møde den 6. september 1999 (M98/99) at indstifte Københavns Miljøpris.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet den 10. januar 2000 (MFU 15/2000) at udpege en jury for Københavns Miljøpris.

Juryen består af fem medlemmer.

·        Christian Ege Jørgensen, Sekretariatschef for Det Økologiske Råd.

·        Niels Andersen, Direktør for Byfornyelse København.

·        Anne-Mette Wahlberg, formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomité i København.

·        Ulla Lund, miljøjournalist, medlem af Danske Miljøjournalister.

·        Eric Nedergaard, erhvervsrepræsentant, Hotel Absalon.

Miljøjournalist Ulla Lund og erhvervsrepræsentant Eric Nedergaard har ønsket at udtræde af juryen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at miljøjournalist Jesper Tornberg udpeges som nyt medlem i stedet for Ulla Lund.

Jesper Tornbjerg er 42 år, uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og bosat i Hillerød. Han har arbejdet som journalist for Danske Kommuner (1986-90), Ingeniøren (1990-96) og Politiken (1996-2004). Siden 1. oktober 2004 har Jesper Tornbjerg været redaktør af El & Energi, der udgives af brancheorganisationen Dansk Energi. Jesper Tornbjerg er formand for Foreningen af Energi- og Miljøjournalister (www.fem-2004.dk). Gennem stort set hele den journalistiske karriere har miljøstof haft en fremtrædende plads.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at marketingchef Michael Helmer-Nielsen fra Uniscrap udpeges som nyt medlem for erhvervslivet i stedet for Eric Nedergaard.

Michael Helmer-Nielsen er 53 år, har læst HA og Merkonom i markedsføring. Han har i Dansk Flaskegenbrug været produktionschef 1980-85, udviklingschef 1985-91 og marketingchef i 1991-2002. Efter Dansk Flaskegenbrugs fusion med Uniscrap i 2002 blev han marketingchef i Uniscrap A/S. Han indgår i Uniscraps udviklingsafdeling og er medlem af Dakofas udvalg for affaldsminimering og genanvendelse.

Uniscrap e r med sine 22 afdelinger en landsdækkende miljøvirksomhed inden for affaldshåndtering og genvinding (www.uniscrap.dk). Uniscrap ligger bl.a. i Københavns Kommune. Aktiviteterne omfatter f.eks. indsamling, oparbejdning og afsætning af glas og flasker, papir og pap, jernskrot, metalskrot, plast, elektronik og køleskabe. Uniscrap er leverandør af miljøservice og affaldsgenanvendelse til industri, håndværk, kommuner og affaldsselskaber. Virksomhedens afdelinger er miljøcertificeret efter ISO 14 001 og registreret efter EMAS forordningen. Endvidere er Uniscrap medlem af Københavns Miljønetværk.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan oplyse, at Uniscrap ikke har nogen verserende miljøsager. Miljøkontrollen har et meget godt og konstruktivt samarbejde med virksomheden.

Der er i år indstillet 21 forslag til Københavns Miljøpris 2005. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer forslagene og sender dem videre til juryen, som på deres møde den 2. maj 2005 vil afgøre, hvem der skal have prisen. Miljøprisen uddeles normalt af Miljø- og Forsyningsudvalgets næstformand. Prisen uddeles i forbindelse med Miljøfestivalen, som afholdes den 26.-29. maj 2005.

 

Konsekvenser for borgerne

Københavns Miljøpris skal motivere borgere, foreninger, virksomheder etc. til at udarbejde realiserbare forslag til miljøfremmende foranstaltninger eller gennemføre miljøfremmende foranstaltninger af særlig karakter (begge dele i Københavns Kommune). Miljøprisen premierer årligt et initiativ af denne karakter med æresdiplom og 25.000 kr. De præmierede initiativer vil direkte eller indirekte komme borgerne til gavn. Endvidere kan borgerne indstille kandidater til prisen.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste vedrørende forankring af miljøarbejdet.

Til sagstypen er knyttet følgende miljømål fra Købehavns Kommunes Miljøpolitik (2003):

Kommunen vil: "Informere om miljøforhold, demonstrere handlemuligheder og skabe gunstige betingelser for borgere og erhverv til at integrere miljø i daglige handlinger, så borgere og erhverv tager medansvar for byens udvikling".

 

Københavns Miljøpris skal motivere borgere, foreninger, virksomheder etc. til at udarbejde forslag til at løse Københavns miljøproblemer. Prisen vil derfor medvirke til at demonstrere handlemuligheder for borgere og erhvervslivs til at integrere miljø i daglige handlinger. Prisen kan derfor medvirke positivt til at opnå kommunens miljømål om forankring af miljøarbejdet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Ingen

 

 

 

 

Hjalte Aaberg

/   Michael Hastrup

 


 

Til top