Mødedato: 24.01.2005, kl. 14:30

Puljen til lokale miljøaktiviteter 2005

Puljen til lokale miljøaktiviteter 2005

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 24. januar 2005

 

 

8.      Puljen til lokale miljøaktiviteter 2005

 MFU 16/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget udmønter i alt 731.200 kr. fra puljen til lokale miljøaktiviteter (Agenda 21 puljen) i år 2005 som foreslået.

 

 

RESUME

Ved ansøgningsfristens udløb mandag den 4. oktober 2004 kl. 12.00, havde Miljøkontrollen modtaget 13 ansøgninger (se oversigt i bilag 1). I mange af ansøgningerne søges der om støtte til flere forskellige projekter. Der er ansøgt for 1.156.950 kr. I puljen er der 750.000 kr. for budgetåret 2005. I alt er der modtaget ansøgninger fra syv bydele.

Ud fra de samlede vurderinger i bilag 2 foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen hel eller delvis økonomisk støtte til 11 af 13 ansøgninger. Samlet foreslås det, at bevillige støtte på 706.200 kr. i 2005. Desuden er der som tidligere år afsat 25.000 kr. til annoncering i lokalaviser o.lign. Dette giver i alt 731.200 kr.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen iværksætter en ny ansøgningsrunde til Agenda 21 puljen i løbet af 2005, hvor den overskydende sum indgår.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet den 17. juni 2002, at der skulle afsættes 300.000 kr. i 2002 til lokalt miljøarbejde samt 750.000 kr. årligt i 2003-2005. Endvidere blev det besluttet, at pengene skal udbetales på baggrund af ansøgninger fra lokale aktører.

På udvalgsmødet den 12. august 2002 blev procedure for tildeling af økonomiske midler til forankring af lokalt miljøarbejde i perioden 2002-2005 godkendt. På samme møde blev det vedtaget, at hovedformålet med Agenda 21 puljen er at støtte forankring af lokalt miljøarbejde hos borgere, virksomheder m.fl. (jf. Dogme 2000). Endvidere blev det godkendt, at formålet med Agenda 21 puljen også er at give støtte til forankring af lokalt miljø- og Agenda 21 arbejde i bydele, hvor der ikke etableres lokale Agenda 21 centre.

På udvalgsmødet den 3. februar 2003, blev det vedtaget at bydele med Agenda 21 satellit gives mulighed for at søge og opnå midler fra puljen, men at ansøgningerne skal ses i sammenhæng med de midler, der allerede er bevilget bydelen.

Af beslutningen på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 12. august 2002 fremgår det, at der kan søges støtte til lokale miljø- og Agenda 21 projekter, hvis formål er at forankre lokalt miljøarbejde hos borgere, virksomheder m.fl. i overensstemmelse med principperne i Dogme 2000, fx:

·        Informationsaktiviteter, fx medlemsblade og hjemmesider.

·        Afholdelse af lokale arrangementer, feks. foredrag, kampagner og events.

Det blev også besluttet, at ansøgere, som kan opnå støtte, som udgangspunkt skal arbejde med samme formål som Agenda 21 centrene.

Formålet med Agenda 21 centrene er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere og erhvervsliv til aktivt at deltage i helhedsorienterede miljøprojekter, der indtænker det sociale miljø, kultur, økonomi og integration. Centrene skal desuden sikre en dialog mellem borgere, erhvervsliv, kommunen og forsyningsvirksomhederne om væsentlige miljøspørgsmål og kommunens miljøpolitik og herigennem medvirke til at udvikle det lokale demokrati.

 

Uddybning af indstilling

Miljøkontrollen har i uge 34-35 indrykket annoncer i de københavnske lokalaviser. Miljøkontrollen har også informeret via lokale samarbejdsparter.

Ved ansøgningsfristens udløb mandag den 4. oktober 2004 kl. 12.00, havde Miljøkontrollen modtaget 13 ansøgninger (se oversigt i bilag 1). I mange af ansøgningerne søges der om støtte til flere forskellige projekter. Der er ansøgt for 1.156.950 kr. I puljen er der 750.000 kr. for budgetåret 2005. I alt er der modtaget ansøgninger fra syv bydele. Da nogle ansøgninger dækker aktiviteter i mere end en bydel, vil der således ske aktiviteter i flere end syv bydele.

Der er indkommet ansøgninger fra Agenda 21 grupper, borgergrupper og foreninger som arbejder med byøkologi, lokalt miljø og Agenda 21.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet de enkelte ansøgninger ud fra retningslinierne, som blev vedtaget på Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 12. august 2002 (se bilag 3). På mødet blev det vedtaget, at ansøgningerne skulle prioriteres ved:

·        At der lægges vægt på, at så mange bydele som muligt tilgodeses.

·        At de ansøgte beløb er afstemt i forhold til antallet af aktiviteter, medlemmer og samarbejdsparter.

·        At lokale arrangementer tilbydes alle borgerne i bydelen og annonceres bredt.

·        At lokale projekter foregår i samarbejde mellem flere parter i bydelen.

I vurderingen af ansøgningerne indgår også kriterier for, hvad Agenda 21 puljen ikke støtter:

·        Aktiviteter, som ligger uden for Københavns Kommune.

·        Projekter, som foregår i kommunens egne institutioner.

·        Driftsudgifter, f.eks. lokaleleje, telefon og ansættelser.

·        Ansøgninger fra bydele med Agenda 21 centre

Begrundelserne for punktet om driftsudgifter var, at de økonomiske midler primært skal gå til konkrete projekter. I de foregående år har en stor del af de søgte midler været støtte til lønmidler knyttet til konkrete projekter. Mange af ansøgningerne indeholder igen i år ansøgning om støtte til konsulentbistand eller deltidsansættelse i afgrænsede projektperioder.

I bilag 2 er samtlige ansøgninger beskrevet kort (ansøgt beløb, aktivitet m.m.). Efter hver ansøgning er angivet Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling om økonomisk støtte. Ud fra de samlede vurderinger i bilag 2 foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen hel eller delvis økonomisk støtte til 11 af 13 ansøgninger. Samlet fore slås det at bevillige støtte på 706.200 kr. i 2005. Desuden er der som tidligere år afsat 25.000 kr. til annoncering i lokalaviser o.lign. Dette giver i alt 731.200 kr.

Såfremt Miljø- og Forsyningsudvalget følger denne indstilling vil der være et beløb på 18.800 kr. fra årets pulje der ikke bliver udbetalt.

I forbindelse med etableringen af nye Agenda 21 Centre, har Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstillet, at der oprettes to nye centre og eventuelt en satellit. Såfremt denne indstilling følges vil der være overskydende midler i størrelsesordenen 400.000 kr.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil derfor iværksætte en ny ansøgningsrunde til Agenda 21 puljen i løbet af 2005, hvor de to overskydende summer lægges sammen.

 

Konsekvenser for borgerne

Formålet med Agenda 21 puljen er at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere og erhvervsliv til aktivt at deltage i helhedsorienterede miljøprojekter, der indtænker det sociale miljø, kultur, økonomi og integration. Der er i indstillingen prioriteret ansøgninger, der lever op til disse mål.

 

ØKONOMI

Puljen til lokale miljøaktiviteter er placeret under Miljøkontrollen og udmøntes af Miljø- og Forsyningsudvalget. Dette blev tiltrådt på mødet den 12. august 2002.

Med denne indstilling udmøntes 731.200 kr. i 2005, jf. bilag 1. Der anvises kassemæssig dækning for støttemidlerne i puljen til lokale miljøaktiviteter, som er placeret under Miljøkontrollen, funktionen 0.80.1, Fælles formål.

 

MILJØVURDERING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at støtten til det lokale miljøarbejde vil bidrage til at engagere flere borgere i at handle miljøbevidst i hverdagen og vil fremme bæredygtighed i bred forstand. Alle projekterne underbygger endvidere målet i Dogme 2000, om at miljøarbejdet skal forankres lokalt. Forvaltningen har ved behandlingen af ansøgningerne inddraget miljøeffekten af de enkelte projekter, der hvor det har været muligt. De 11 projekter der er indstillet til støtte, fremmer bl.a. en række af kommunens miljømål og –målsætninger. Tallene henviser til nummeret på ansøgningen – hvilket fremgår af bilag 1 og 2:

En reduktion af vandforbruget, der kan sikre drikkevandskvaliteten og forsyningssikkerheden samt tilgodese naturhensyn i de områder, hvor vandet indvindes: nr. 1, 5, 8, 12

Kommunen vil styrke og forny det grønne i byen – fra pladser og grønne gaderum til parker, kolonihaver og idrætsanlæg: nr. 4, 10, 13

Mindskelse af affaldets farlighed, bedre udnyttelse af ressourcerne (genbrug og genanvendelse) og reduktion af affaldsmængderne til forbrænding: nr.1, 5, 11, 13

CO2-udledningen fra energiforbrug, transport og affaldshåndtering skal reduceres med 35 % i perioden 1990-2010: nr. 5, 7, 11, 12

Den byøkologiske praksis skal fremmes for at sikre et bedre bymiljø, for at opnå væsentlige ressourcebesparelser ved byfornyelse og nybyggeri, samt for at øge byggeriets kvalitet og levetid. Endvidere skal kommunen understøtte den byøkologiske udvikling.: nr. 4, 5,12

Kommunen vil sikre, at byen har et velfungerende transportsystem med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Det betyder, at den øgede trafikale vækst søges tilgodeset ved øget brug af kollektiv trafik og cykel, og at miljøproblemerne søges minimeret: nr. 5, 10, 12, 13

Langt størstedelen af ansøgningerne rummer endvidere informationsarbejde i form af foredrag, events, hjemmesider, pjecer o.lign. Forvaltningen vurderer, at det fremmer miljøhensyn og miljøbevidsthed i lokalsamfundet. Derudover har flere ansøgninger en god demonstrationsværdi og spredningsmulighed.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

 

BILAG

 

1. Oversigtsskema over ansøgere, ansøgte beløb, forslag til fordeling samt bydelsfordeling.
2. Resuméer af ansøgningerne og Miljø- og Forsyningsforvaltningens indstilling til disse.
3. Ansøgningsmateriale til Agenda 21 puljen – Budgetår 2005.

 

 

 

 

Hjalte Aaberg

 

                                            /Jørgen Lund Madsen


 


Til top