Mødedato: 22.11.2004, kl. 14:30

Vandrammedirektivets basisanalyse, første del (udsat sag)

Vandrammedirektivets basisanalyse, første del (udsat sag)

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 22. november 2004

 

 

9.      Vandrammedirektivets basisanalyse, første del (udsat sag)

 MFU 254/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at Vandrammedirektivets basisanalyse godkendes og sendes til Hovedstadens Udviklingsråd.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 8. november 2004

Udsat.

 

 

 

RESUME

EU vedtog Vandrammedirektivet den 22. december 2000. Vandrammedirektivet fastlægger en ramme for beskyttelse af vandløb søer, kystvande og grundvand. Formålet med direktivet er at forebygge forringelser og forbedre vandøkosystemernes tilstand. Implementeringen af Vandrammedirektivet gennemføres i dansk lovgivning med miljømålsloven for vandforekomster.

Miljømålsloven opdeler landet i 13 vanddistrikter og beskriver de opgaver vanddistrikterne er pålagt. Københavns Kommune udgør sammen med Frederiksberg Kommune, København, Roskilde og Frederiksborg Amter Vanddistrikt HUR.

Hovedstadens Udviklingsråd har sendt basisanalysen til høring i enhederne. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ingen bemærkninger til basisanalysen.

Basisanalysen er den første af en række opgaver vanddistrikterne skal løse. Analysen bygger på eksisterende data om vandmiljøet. Der er foretaget karakterisering af vandistriktets overflade og grundvand, samt en opgørelse af de påvirkninger vandforekomsterne er udsat for.

Første del af basisanalysen viser, at vandforekomsterne i vanddistriktet mange steder er kraftigt påvirket af urbanisering og vandindvinding. Dette gælder ikke mindst i Københavns Kommune, hvor nogle af de ferske og en hel del af de marine områder er kraftig påvirket i deres fysiske udformning.

Da basisanalysen udelukkende bygger på eksisterende data, har det ikke i alle tilfælde været muligt at opgøre alle betydende påvirkninger. En nærmere redegørelse for dette, vil blive foretaget i det videre arbejde med implementering af Vandrammedirektivet.

 


SAGSBESKRIVELSE

Administrative forhold

Med vedtagelse af Vandrammedirektivet i 2000 har EU fastlagt en ramme for fællesskabets forvaltning af vandressourcer.

Vandrammedirektivet trådte i kraft den 22. december 2000 og implementeres i dansk lovgivning med lov nr. 1150 af 17. december 2003 om miljømål. Vandrammedirektivet fastlægger en ramme for beskyttelse af vandløb søer, kystvande og grundvand. Hensigten med direktivet er at forebygge forringelse af vandøkosystemernes tilstand og gennemføre forbedringer af disse.

Med miljømålsloven blev Danmark delt op i 13 vanddistrikter, der udgør de administrative enheder med en afgrænsning svarende til amterne. I hovedstadsområdet er Hovedstadens Udviklingsråd den ansvarlige myndighed.

Ifølge miljømålsloven har vanddistriktsmyndighederne en række opgaver med henblik på at opfylde miljømålene for vanddistriktets vandforekomster. Første del er at udarbejde en basisanalyse for vandforekomsterne. Denne analyse er en karakterisering af vandområderne med en vurdering af vandområdernes tilstand. Denne analyse er af staten blevet delt op i to dele, hvor den første halvdel, der udelukkende er en karakterisering af forholdene, udføres i 2004, mens den anden del, der omfatter en vurdering af vandområdernes tilstand, udføres i løbet af 2005.

Den samlede basisanalyse skal danne baggrund for udarbejdelse af et overvågningsprogram, der skal være operationelt i 2006 samt vandplaner og indsatsprogrammer, der skal være udarbejdet inden 2009 og iværksat i 2012 med det formål at opnå "god tilstand" i vandområderne i 2015.

I forbindelse med udarbejdelse af vandplaner skal der foretages analyser af planernes økonomiske konsekvenser. Mål og midler i vandplanernes skal stå i rimeligt forhold til øvrige samfundsinteresser.

Basisanalysen, første del

Københavns Kommune har i samarbejde med enhederne i Hovedstadens Udviklingsråd udarbejdet den første del af Vandrammedirektivets basisanalyse for Vanddistrikt HUR. HUR har efterfølgende udsendt basisanalysen til politisk behandling i enhederne. Efter den politiske behandling i enhederne fremsendes basisanalysen med kommentarer til Hovedstadens Udviklingsråd, der videresender basisanalysen til Miljøstyrelsen sammen med bemærkninger fra enhederne.

Rapporteringen omfatter en række kort med angivelse af typer af vandforekomster og påvirkninger, der har indflydelse på miljøtilstanden i vandområderne. Grundlaget for udarbejdelsen af basisanalysen har været materiale udarbejdet i forbindelse med regionplaner og data indsamlet i forbindelse med det nationale overvågningsprogram NOVA og de regionale overvågningsprogrammer. Kravene til rapportering er beskrevet i en vejledning fra Miljøstyrelsen til udarbejdelse af første del af basisanalysen.

Miljøstyrelsen modtager kun rapportens kortmateriale i følge vejledningens krav til rapportering. For at gøre rapporten anvendelig i andre sammenhænge er der udarbejdet en kommenteret kortsamling. Den kommenterede kortsamling er vedlagt som bilag.

I rapporten er der foretaget en karakterisering af vandforekomsterne, der bygger på deres fysisk-kemiske egenskaber og angivelse af, hvilke kilder der påvirker vandkvaliteten. Desuden er der foretaget en foreløbig identifikation af, hvilke vandområder der kan betragtes som stærkt modificerede.

Et stærkt modificeret vandområde er et vandområde, der er blevet ændret i væsentlig grad som følge af menneskelig aktivitet, og som det af hensyn til disse aktiviteter ikke er muligt at bringe tilbage til en naturtilstand. Eksempel på stærkt modificeret vandområder er havneanlæg eller rekreative anlæg. I modificerede vandområder er det ikke i alle tilfælde muligt at opstille lige så vidtgående miljømål som i almindelige vandområder. Vurdering af, hvilke miljømål der kan opstilles for vandforekomster, skal først foretages i forbindelse med udarbejdelse af vandplaner i 2009. Det skal understreges, at udpegningen af stærkt modificerede vandområder i den første basisanalyse er en foreløbig udpegning, der kan ændres i forbindelse med udarbejdelse af vandplaner.

I Københavns Kommune er enkelte vandløbsstrækninger og store dele af Københavns Kommunes marine områder foreløbig udpeget som stærkt modificeret.

Vandområderne i Københavns Kommune er generelt påvirket af urbaniseringen. Det medfører, at vandkvaliteten er styret af påvirkninger fra udledninger fra punktkilder, udsivning fra forurenede grunde, reduceret vandføring i vandløb som følge af befæstning af arealer og i de marine områder af skibstrafikkens miljøpåvirkninger.

I områderne uden for København er vandområderne endvidere påvirket af den kraftige vandindvinding og landbrugsdrift.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har ingen bemærkninger til basisanalysen.

Det videre arbejde

Den første del af basisanalysen efterfølges af anden del, der omfatter foreløbig fastlæggelse af miljømål for vandforekomsterne, samt en vurdering af om miljømålene kan opnås i 2015.

På baggrund af basisanalysen identificeres problemområder og manglende viden om tilstanden i vandforekomsterne. Her ud fra opstilles der et overvågningsprogram, der skal supplere den manglende viden. Overvågningsprogrammet skal være sat i drift i 2006.

Med baggrund i overvågningsprogrammets resultater udarbejdes der en vandplan med miljømål og indsatsprogrammer for at nå de opsatte mål for vandforekomsterne. Vandplanen sendes i høring i 2008 og vedtages endeligt i 2009.

Indsatsprogrammerne skal være sat i drift i 2012 og miljømålene opfyldt senest i 2015. Der er dog mulighed for udskydelse af denne frist under nærmere fastsatte betingelser jf. miljømålsloven.

Den ændrede opgavefordeling i forbindelse med strukturreformen forventes at medføre, at vanddistrikternes opgaver overføres til staten pr. 1. januar 2007. Der foreligger endnu ikke beslutninger om i hvilket omfang kommunerne inddrages i det videre arbejde med miljømålsloven.

 

Konsekvenser for borgerne

Ingen bemærkninger.

 

ØKONOMI

Udarbejdelse af Vandrammedirektivets basisanalyse har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

De senere vandplaner der skal udarbejdes i 2009 indeholder bindene mål for opfyldelse af de mål, der fastsættes for vandområderne. Målene for vandområderne skal være opfyldt i 2015. Hvordan finansieringen af de nødvendige tiltag for at nå miljømålene skal foretages er endnu ikke afklaret.

 

MILJØVURDERING

Udarbejdelse af Vandrammedirektivets basisanalyse har ingen miljømæssige konsekvenser for Københavns Kommune

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1: Kommenteret kortsamling til første basisanalyse, del 1. Vanddistrikt HUR 2004.

 

 

Hjalte Aaberg

                                            / Lene Mårtensson           

 


 


Til top