Mødedato: 22.11.2004, kl. 14:30

International Handlingsplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen

International Handlingsplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 22. november 2004

 

 

19.      International Handlingsplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen

 MFU 274/2004

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø og Forsyningsudvalget tiltræder vedlagte International Handlingsplan  Miljø- og Forsyningsforvaltningen 2004 – 2006.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede den 6. september 2004 udkastet til International Handlingsplan for Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Den 21. – 22. oktober deltog Miljø- og Forsyningsudvalget i en studietur til Brussel med fokus på EU's beslutningsstruktur, og byernes indflydelsesmuligheder i forhold til EU.

Udkastet til en international plan for forvaltningens område skal ses som  en opfølgning på kommunens internationale strategi, der blev besluttet i Borgerrepræsentationen i efteråret 2003.

I planen foreslås visioner og formål for forvaltningens internationale arbejde. Desuden foreslås konkrete områder, hvor forvaltningen ønsker at udvikle sine kompetencer, påvirke EU's arbejde og fremme byens vækst gennem internationalt samarbejde. Endelig foreslås nogle kriterier for, hvornår forvaltningen skal vælge at deltage internationalt, og hvilke værktøjer der anvendes.  

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen har i efteråret 2003 godkendt en international strategi for kommunen. Ifølge denne strategi skal hver forvaltning udarbejde en handlingsplan. I 2006 skal der udarbejdes en evaluering til Borgerrepræsentationen af strategien og udvalgenes handlingsplaner.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udarbejdet en plan for forvaltningens internationale arbejde 2004 – 2006, som er vedlagt. Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalget vedtager planen.

Planen er struktureret på samme måde som kommunens internationale strategi i tre "søjler": "den lærende by" (videndeling og erfaringsudveksling), "den indflydelsesrige by" (varetagelse af Københavns interesser) og "byen i vækst" (profilering og markering af byen).

I planen foreslås visioner og formål for forvaltningens internationale arbejde. Desuden foreslås konkrete områder, hvor forvaltningen ønsker at udvikle sine kompetencer, påvirke EU's arbejde og fremme byens vækst gennem internationalt samarbejde. Endelig foreslås nogle kriterier for, hvornår forvaltningen skal vælge at deltage internationalt, og hvilke værktøjer der bør anvendes.

I planen foreslår forvaltningen følgende vision for det internationale arbejde:

·        At København udvikler kompetencer inden for miljø, vand og energi, som ligger på et fagligt højt niveau i forhold t il andre europæiske storbyer for at kunne yde en velkvalificeret service og opgaveløsning.

·        At København sikrer sig indflydelse på udvikling af den europæiske politik på områder, som kan få væsentlige konsekvenser for byen

·        At København profileres på miljø-, vand- og energiområdet.

I planen foreslår forvaltningen følgende konkrete aktiviteter:

Den lærende by:

·        Ansøgning til EU om støtte fra LIFE programmet til at udvikle dogmesamarbejdet. Ansøgningen er imødekommet.

·        Udmøntning af kommunens aftale med Paris om bl.a. samarbejde om Lokal Agenda 21.

·        Fortsat deltagelse i Nordiske Storby Miljømøder, men da forvaltningen vurderer at udbyttet er begrænset, foreslås et reduceret engagement.

·        Deltage i organisationerne Eurocities,  FEDARENE (organisation for regionale og lokale miljø- og energikontorer i Europa om energi og miljø), ICLEI (International organisation for lokale myndigheder om miljø), IWA (International Water Association) og EUREAU.
Deltagelsen i disse organisationer sker primært for at kunne følge den faglige udvikling i andre byer og regioner og for at kunne udveksle viden.

·        Økonomiforvaltningen har taget initiativ til, at der etableres et internationalt projekt på tværs af forvaltningerne. Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen aktivt går ind i forhandlingerne med forvaltningerne og tilstræber, at erfaringerne fra Dogmesamarbejdet anvendes. Det bør ske for at sikre et fokuseret og målrettet samarbejde.

·        Forvaltningen vil løbende vurdere, om der er grundlag for at gennemføre videndeling indenfor andre faglige områder, herunder de områder, som er nævnt i planens sidste afsnit. Forvaltningen vil være opmærksom på, hvor det er vigtigt med politisk deltagelse.

Den indflydelsesrige by:

Forvaltningen vil løbende følge udviklingen i EU på de områder som forvaltningen dækker og vurdere, om der er områder, og som har væsentlig interesse for København.

Allerede på nuværende tidspunkt kan forvaltningen pege på følgende områder, som man vil følge nøje:

·        Bygningers energimæssige ydeevne, herunder anvendelse af solceller, varme- og elbesparelser

·        Opfølgning af Vandrammedirektivet (herunder forhandlinger om de prioriterede stoffer for eksempel pesticider)

·        Grundvandsdirektivet (rammer for den fremtidige grundvandsbeskyttelse og -vandkvalitet)

·        Kemikalieområdet

·        Kunstig infiltration (anbefales i Vandrammedirektivet og er en ny behandlings- og indvindingsmetode i Danmark)

·        Jordforureningsområdet (nye fælles EU regler, ny monitering, beskyttelseszoner mv.)

·        Strategi for forebyggelse og genanvendelse af affald (EU's langsigtede strategi for fremtidig regulering af affaldsområdet)

·        Den tematiske bystrategi, som er specielt udvikling af et miljøledelsessystem for større byer. Forvaltningen har tilmeldt sig et projekt "Liveable Cities" (ikke besluttet igangsat p.t.) arrangeret af Eurocities og støttet af EU.

·        Klimabeskyttelsesområdet

Byen i vækst:

·        Det foreslås, at forvaltningen fortsætter sit hidtidige engagement i København, Europas Miljøhovedstad, sammen med Økonomiforvaltningen i endnu en tre års periode. Der er indledt et samarbejde med Økonomiforvaltningen herom

·        Forvaltningen deltager aktivt i at få udviklet nye identitetsværdier og organiseringen af profileringsarbejdet i regionen

·        Der gennemføres en måling hvert andet år, hvor København sammenlignes med andre byer i Europa med en stærk miljøprofil.

·        Forvaltningen tager imod internationale besøgende og deltager i internationale projekter sammen med for eksempel virksomheder i København, når det har en væsentlig betydning for København, herunder byens organisationer og virksomheder.

 

KONSEKVENSER FOR BORGERNE

Det internationale arbejde i forvaltningen skal medvirke til, at man kan løse opgaverne mere kvalificeret og yde en bedre service over for borgerne. Det gælder både i opbygning af kompetencer hos ansatte i kommunen, i forhold til at påvirke EU lovgivningen og i forhold til at støtte en vækst i byen til gavn for København og københavnerne.

 

ØKONOMI

Forslaget til international handlingsplan 2004 - 2006 omfatter kun forslag, som kan gennemføres indenfor de ressourcer Miljø- og Forsyningsforvaltningen har til rådighed i dag. Forvaltningen vil vende tilbage til Miljø- og Forsyningsudvalget vedrørende forhandlingerne med Økonomiforvaltningen og de øvrige forvaltninger om finansieringen af et tværforvaltningsmæssigt internationalt projekt.

 

MILJØVURDERING

Planforslaget indebærer i sig selv ikke nogen væsentlig miljøkonsekvenser. Det er forvaltningens vurdering, at de initiativer, der er nævnt i planen, kan få væsentlig miljømæssig betydning både i Københavns Kommune og Internationalt. En grundig og målrettet indhentning af viden fra andre byer k an have stor effekt på kvaliteten af opgaveløsningen i København.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Bilag 1 "International handlingsplan Miljø- og Forsyningsforvaltningen 2004 -2006"

 

Hjalte Aaberg

                                               /Jørgen Lund Madsen

 


 


Til top