Mødedato: 13.08.2001, kl. 15:00

Udkast til en affaldsordning for forurenet jord

Udkast til en affaldsordning for forurenet jord

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 13. august 2001

 

7. Udkast til en affaldsordning for forurenet jord

MFU 172/2001 J.nr. M 73010-10/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at Miljøkontrollen arbejder videre på etablering af ordning for jord på baggrund af det foreliggende udkast, og

at Miljøkontrollen udsender det foreliggende udkast til kommentering hos udvalgte parter.

RESUME

Miljøkontrollen har undersøgt muligheden for at etablere en generel affaldsordning for forurenet jord, i forbindelse med udviklingen af en fremtidig strategi for styring af anmeldepligtig forurenet jord i Københavns Kommune.

Det foreliggende udkast til en ordning for forurenet jord skal betragtes som en skitse, hvoraf principperne og hovedtrækkene for Miljøkontrollens forslag til en fremtidig ordning for jord fremgår.

Formålet med ordningen er at realisere nogle væsentlige målsætninger om miljømæssig og forsvarlig håndtering af forurenet overskudsjord i Københavns Kommune.

Udkastet til en ordning for jord er udformet som en generel anvisningsordning for anmeldepligtig jord, dvs. forurenet jord og jord fra kortlagte arealer og offentlige vejarealer, og følger de samme principper og hovedtræk, som findes i de eksisterende kommunale ordninger inden for affaldsområdet.

Udkastet foreslås sendt til kommentering blandt udvalgte parter som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune, for at sikre at alle synspunkter bliver taget med i beslutningsprocessen. På baggrund af parternes kommentarer vil Miljøkontrollen udarbejde et endeligt forslag til ordning for jord, som vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget samt Borgerrepræsentationen til politisk beslutning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Miljø- og Forsyningsudvalgets møde den 22. marts 1999 (J. nr. 26/99) blev rensning af forurenet jord drøftet i forbindelse med en konkret sag om flytning af forurenet jord i Ørestaden. Miljøkontrollen blev anmodet om at fremlægge en rensningsstrategi for forurenet jord for Miljø- og Forsyningsudvalget.

I forlængelse heraf blev der i juni 1999 etableret en arbejdsgruppe bestående af Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Hovedstadens Jordrens og Miljøkontrollen, med henblik på at udarbejde en rensningsstrategi.

Efterfølgende har Miljøkontrollen arbejdet på en konkretisering af en mulig ordning for styring af jordstrømme. I forbindelse hermed har Miljøkontrollen fået foretaget en juridisk vurdering om de hjemmelsmæssige muligheder for at gennemføre en regulering af overskudsjord i Københavns Kommune. Resultatet af denne vurdering ligger til grund for valget af ordningens udformning.

Ved nærværende indstilling forelægges den del af arbejdet som vedrører styring af jordstrømme.

Uddybning af indstilling

Overskudsjordens forureningstilstand

En stor del af den jord, der graves op i Københavns Kommune, er forurenet. Derfor er det lovpligtigt at styre og stille miljømæssige krav til den videre håndtring af overskudsjorden fra bygge- og anlægsprojekter. Jordforureningen stammer ikke kun fra gammel industri og lossepladser, men der findes også en udbredt diffus forurening af den fyldjord, der findes i varierende tykkelse overalt i byen.

For at smiddiggøre sagsbehandlingen til gavn for brugerne, vil Miljøkontrollen udarbejde en generel anvisningsordning for anmeldepligtig forurenet jord, som håndteres i Københavns Kommune.

Lovgrundlag

I medfør af lov om forurenet jord er følgende jordflytninger anmeldepligtige:

  • al forurenet jord
  • jord fra forureningskortlagte arealer
  • jord fra offentlige vejarealer

Oftest modtager Miljøkontrollen samtidig med anmeldelsen af jordflytning en anmodning om anvisning af overskudsjorden i medfør af affaldsreglerne, fordi jorden normalt er at betragte som affald. I disse tilfælde skal Miljøkontrollen træffe en afgørelse i form af en anvisning om håndtering af jorden efter en konkret sagsbehandling for hver enkelt anmeldt jordflytning. I forbindelse hermed har ansøgeren pligt til at give oplysninger om jordens forureningstilstand, oftest ved at fremlægge analyseresultater.

En kommende generel ordning for jord vil have hjemmel i miljøbeskyttelseslovens affaldsregler.

Kommende ordning til styring af jordstrømme:

I stedet for den konkrete sagsbehandling af enkeltsager ønsker Miljøkontrollen at indføre en generel anvisningsordning for forurenet jord.

Med en generel anvisningsordning kan overskudsjord håndteres efter generelle anvisnings-muligheder i et kommunalt regulativ. Derved sikres en hurtig og ubureaukratisk administration samt hurtig og let håndtering af overskudsjord for bygherrer, entreprenører m.fl.

Miljøkontrollens arbejde kan dermed koncentreres om at sikre, at de gældende regler bliver overholdt, og at Københavns Kommunes miljømæssige målsætninger bliver nået.

Samtidig gør kommunen det let at efterleve ordningen ved, at etablere og udvælge et antal velegnede modtagefaciliteter for alle normalt forekommende typer af forurenet jord. Disse modtageanlæg, der opererer på markedsvilkår, står naturligvis også åbne for jord, der ikke er omfattet af de obligatoriske regler.

Ved denne strategi, der kombinerer pligter og muligheder for Københavns Kommunes bygherrer, kan kommunen realisere nogle væsentlige målsætninger om en miljømæssigt hensigtsmæssig og forsvarlig håndtering af forurenet overskudsjord. Strategien understøttes af information, vejledning og tilsyn fra Miljøkontrollen.

Ordningen vil følge de samme principper og hovedtræk, som findes i de eksisterende kommunale ordninger på affaldsområdet.

Ordningens formål

Det er målet, at størsteparten af den anmeldepligtige overskudsjord, som håndteres i Københavns Kommune, vil blive håndteret i et smidigt fungerende, miljøbaseret styringssystem.

De vigtigste miljømæssige målsætninger er:

  • at forurenet jord, der kan renses, bliver ført til rensning efter bedst tilgængelige teknologi.
  • at uproblematisk lettere forurenet jord genanvendes til bestemte formål frem for at blive deponeret.
  • at gøre transporten fra opgravningssted til modtagested så kort som muligt.
  • at indrette transporter af forurenet jord, så spild og anden forurening af omgivelserne undgås.
  • at opnå bedre overblik og overvågning af jordstrømme med forurenet jord.

Ordningen skal indeholde følgende hovedelementer:

  • ordningen omfatter al overskudsjord, hvor flytning skal anmeldes til kommunen i henhold til lov om forurenet jord, dvs. erkendt forurenet jord og jord fra kortlagte arealer og offentlige vejarealer. Overskudsjord fra andre arealer kan på frivillig basis håndteres under ordningen.
  • overskudsjorden skal kildesorteres og klassificeres før flytning. Den bygherre, entreprenør m.fl., som ikke selv ønsker eller har mulighed for dette, kan få det gjort på et karteringsanlæg.
  • overskudsjordens forureningsklasse og –type er styrende for, om den skal til rensning, genanvendelse eller deponering.
  • Miljøkontrollen indgår aftaler med et antal godkendte anlæg, der kan modtage de forskellige klasser og typer af forurenet jord.
  • transportører af forurenet jord indgiver samlede statistiske oplysninger om deres jordtransporter på årsbasis til Miljøkontrollen.
  • Miljøkontrollen yder undervisning og vejledning om korrekt håndtering af forurenet jord, afgør tvivlsspørgsmål om, hvordan reglerne skal forstås, og fører tilsyn med, at reglerne overholdes.

Som illustration for udvalget vedlægges som bilag A et udkast til regulativ. Udkastet skal betragtes som en skitse, der viser principperne og hovedtrækkene i den ordning, Miljøkontrollen ønsker at arbejde videre på.

Ordningen omfatter hovedparten af de typiske forekommende forureningsniveauer og –komponenter, hvilket erfaringsmæssigt svarer til største delen af overskudsjorden som håndteres i Københavns Kommune. Det bemærkes at øvrige forureningsniveauer og –komponenter f.eks. kraftig tungmetalforurenet jord ikke er omfattet af ordningen og skal fortsat anvises konkret.

Dialog med udvalgte parter

Efter udvalgets behandling af sagen, vil Miljøkontrollen udsende udkastet til en ordning for jord til kommentering hos udvalgte parter, som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune. En liste over disse parter vedlægges som bilag B.

Formålet med udsendelse af det foreliggende udkast til ordning for jord er dels at opnå den bedst mulige faglige og praktiske belysning af ordningen, og dels at skabe grundlag for en positiv dialog med de parter, der skal anvende ordningen.

Begge dele vurderes at være af afgørende betydning for en velfungerende ordning, der samtidig er miljø- og samfundsmæssigt optimal.

MILJØVURDERING

Udkastet til ordning for jord vurderes at være i overensstemmelse med Miljø- og Forsyningsforvaltningens målsætninger og principper for håndtering af forurenet jord, herunder

  • at forurenet jord håndteres og bortskaffes optimalt under hensyntagen til beskyttelse af vore grundvandsressourcer og arealanvendelse
  • at rensning af forurenet jord fremmes
  • at der via genanvendelse af lettere forurenet jord til bestemte bygge- og anlægsformål spares på naturressourcerne

Jordordningen vil medvirke til at,

  • nedbringe mængden af ikke-erkendt forurenet jord, der håndteres som ren jord og dels at,
  • nedbringe antallet af ulovlige jordflytninger til ikke-godkendte modtageanlæg til et minimum.

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med det videre arbejde på et forslag til ordning for jord.

Vurderingen af de økonomiske konsekvenser af selve jordordningen vil blive fremlagt i forbindelse med en senere indstilling om politisk behandling af et endeligt forslag.

HØRING

Forslag til en endelig ordning vil senere blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget samt Borgerrepræsentationen til politisk beslutning. I forbindelse hermed vil der blive gennemført en høring.

BILAG

Til indstillingen er vedlagt følgende bilag

  • Udkast til ordning for jord ("Regulativ for anvisning (håndtering og behandling) af forurenet jord og jord fra forureningskortlagte arealer og offentligt vejareal, i Københavns Kommune"). Bilag A.
  • Liste over udvalgte parter, som håndterer overskudsjord i Københavns Kommune. Bilag B.

 

 

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

Til top