Mødedato: 13.06.2000, kl. 13:00

Tilladelse til anvendelse af TBM-kemikalier mellem Søtorvet og kommunegrænsen til Frederiksberg i forbindelse med Metro-byggeriet

Tilladelse til anvendelse af TBM-kemikalier mellem Søtorvet og kommunegrænsen til Frederiksberg i forbindelse med Metro-byggeriet

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 13. juni 2000

 

9. Tilladelse til anvendelse af TBM-kemikalier mellem Søtorvet og kommunegrænsen til Frederiksberg i forbindelse med Metro-byggeriet

MFU 161/2000 J.nr. M 1692/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at TBM-kemikalierne på grundlag af det nedenstående fællesnotat kan anvendes frem til kommunegrænsen til Frederiksberg kommune, med mindre Frederiksberg kommune gør indsigelser til Københavns kommune senest fredag den 16. juni 2000 kl. 12.00.

 

RESUME

COMET har d. 11. april 2000 ansøgt om tilladelse til at anvende TunnelBoreMaskine-kemikalier (TBM-kemikalier) på strækningen fra Søtorvet over Søpavillonen frem til kommunegrænsen til Frederiksberg.

Tunnelboreprocessen kræver anvendelse af en række kemiske produkter og for at stabilisere jorden over TBM'en.

Det mest problematiske kemikalie er det akrylholdige polymer Tunlub L, som tilsættes for at forhindre indtrængen af vand i de bevægelige dele på TunnelBoreMaskinen (TBM'en), for at stabilisere jorden over TBM'en, og samtidig holde det afgravede materiale flydende. Bl.a akrylamid er af principielle grunde uønsket i grundvandet.

COMET har undersøgt alternativer til kemikaliet, men har ikke fundet det muligt at erstatte Tunlub L med et mindre problematisk stof, uden betydelige sikkerheds- og bygningsmæssige risici ved tunnelarbejdet.

Det fremgå af rapporterne fra Rambøll og Dansk Toksikologisk Center, at der ikke vil opstå problemer for Frederiksberg Vandforsyning.

På den baggrund har forvaltningerne i København og Frederiksberg kommune efterfølgende i et fælles notat udarbejdet en teknisk redegørelse for sagen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen erkender, at der er et principielt problem. På trods heraf vurderer Miljø- og Forsyningsforvaltningen med udgangspunkt i det fælles notat, at det med baggrund i den foreliggende viden, udfra et teknisk og miljømæssigt synspunkt, er forsvarligt, at anvende de ansøgte TBM-kemikalier på den aktuelle strækning. Da TBM´erne forventes, at være fremme ved Søtorvet i midten af juni måned 2000, er det af afgørende betydning for Metroprojektet med en snarlig afgørelse. Da der er tale om beskyttelse af Frederiksberg vandforsyning finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at det er rimeligt at Frederiksberg kommune får mulighed for at komme med indsigelser over Københavns kommune.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

COMET har d. 11. april 2000 ansøgt om tilladelse til at anvende TunnelBoreMaskine-kemikalier (TBM-kemikalier) på strækningen fra Søtorvet over Søpavillonen frem til kommunegrænsen til Frederiksberg.

Miljøkontrollen har d. 27. oktober 1997 tilladt COMET at anvende TBM-kemikalier i forbindelse med etablering af metrotunnelen i Københavns Kommune på strækningen fra Amager til og med Søtorvet.

Den resterende del af strækningen fra Søtorvet over Søpavillonen til kommunegrænsen til Frederiksberg er delvis beliggende i et område med særlige drikkevandsinteresser knyttet til Frederiksberg Vandindvinding.

Frederiksberg kommune behandling af sagen

Miljøkontrollen har hidtid tilkendegivet, at en tilladelse ville tage udgangspunkt i Frederiksberg kommunes eventuelle tilladelse til anvendelse af kemikalier i Frederiksberg. Dette skyldes, at brugen af kemikalierne teoretisk kan påvirke Frederiksberg vandforsyning.

Sagen er behandlet i Teknisk Direktorat i Frederiksberg Kommune og er d. 29. maj 2000 blevet forelagt Frederiksberg Kommunes udvalg for teknik og miljø. I brev af 31. maj 2000 til Miljøkontrollen oplyser Frederiksberg Kommunes Tekniske Direktorat, at sagen er udsat og at Direktoratet er blevet anmodet om, "at koordinere beslutningsprocessen med København og herunder undersøge alternative muligheder og konsekvenserne heraf"

Forvaltningernes vurdering

På baggrund af Frederiksberg Kommunes henvendelse, har Forvaltningerne i et fælles notat udarbejdet en teknisk redegørelse for sagen. Notatet er vedlagt som bilag.

Sammenfattende vurderer Forvaltningerne med udgangspunkt i det fælles notat, at det med baggrund i den foreliggende viden, udfra et teknisk og miljømæssigt synspunkt, er forsvarligt, at anvende de ansøgte TBM-kemikalier på den aktuelle strækning.

Da TBM´erne forventes, at være fremme ved Søtorvet i midten af juni måned 2000, er det afgørende for Metroprojektet med en snarlig afgørelse.

ØKONOMI

COMET har i baggrundsmaterialet angivet, at ændringer i det bestående projekt vil medføre dels ukendte omkostninger ved evt. ombygninger af tunnelboremaskinerne dels forsinkelser af det samlede projekt. COMET anslår, at forsinkelserne vil medføre udgifter i størrelsesordenen 50-100 mill. kr. pr. måned.

BILAG

  1. Notat vedrørende anvendelse af TBM-kemikalier på strækningen fra Søtorvet til Falkoner Allé, udarbejdet af Miljøkontrollen og Teknisk Direktorat, Frederiksberg, dateret 7. juni 2000.
  2. Kopi af brev af 31. maj 2000 fra Frederiksberg Kommune, Teknisk Direktorat, Miljøafdelingen.
  3. Miljøstyrelsens afgørelse i sagen om tilladelse til bortledning og reinfiltration ved Søpavillonen, dateret 29. maj 2000.

 

Niels Juul Jensen

/ Hanne Thorup

 

Til top