Mødedato: 13.05.2002, kl. 15:00

Dispensation fra kravet om omsætningstid i svømmebade

Dispensation fra kravet om omsætningstid i svømmebade

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 13. maj 2002

 

4. Dispensation fra kravet om omsætningstid i svømmebade

MFU 153/2002 J.nr. 113/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at der meddeles dispensation fra kravet om omsætningstid til 17 svømmebade i København.

RESUME

I sit møde den 2. april 2001 godkendte Miljø- og Forsyningsudvalget, at der offentliggøres resultater af en tilsynskampagne på offentlige svømmebade i kommunen. Kampagnen havde det hovedmål at styrke indsatsen for at opnå bedst mulig hygiejne og vandkvalitet i svømmebade.

Svømmebadskampagnen, der blev gennemført i perioden maj - oktober 2001 viste, at tilstanden i de københavnske svømmebade generelt er god.

Kampagnen viste samtidig, at i 19 ud af 51 bassiner var kravet til omsætningstiden (den tid, det tager at forny den samlede vandmængde i bassinet) ikke opfyldt. Årsagen hertil er, at mange svømmebade er af ældre dato, og er etableret før bekendtgørelsen om vandkvalitet i svømmebade (fra 1988) trådte i kraft.

Miljø- og Forsyningsudvalget blev orienteret om resultaterne af kampagnen på mødet den 26. november 2001.

I henhold til svømmebadsbekendtgørelsen, kan der gives dispensation fra kravet om omsætningstid, såfremt vandkvaliteten i det pågældende bassin er i orden. Af de 19 bassiner med for lang omsætningstid var vandkvaliteten i orden i de 17. For indendørs bassiner, som har været åbne i perioden fra oktober til april, har analyser vist, at bassinerne også i denne periode har kunnet overholde kravene.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der meddeles dispensation fra kravet om omsætningstid til disse 17 bassiner.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I sit møde den 2. april 2001 godkendte Miljø- og Forsyningsudvalget, at der offentliggøres resultater af en tilsynskampagne på offentlige svømmebade i kommunen. Kampagnen havde det hovedmål at styrke indsatsen for at opnå bedst mulig hygiejne og vandkvalitet i svømmebade.

Kampagnen blev udført i perioden fra maj til oktober 2001 og omfattede i alt 51 svømmebassiner fordelt på 28 badeanlæg. Ved kampagnen blev der bl.a. fokuseret på:

  • hygiejne,
  • omsætningstid,
  • vandkvalitet.

Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 195 af 5. april 1988 om vandkvalitet i svømmebassiner fastsætter, at vandet, der normalt recirkuleres skal filtreres og desinficeres kontinuerligt. Dette er en forudsætning for at opretholde en tilfredsstillende vandkvalitet i bassinet.

Kravene til omsætningstiden (den tid, det tager at forny den samlede vandmængde i bassinet) er afhængig af bassintypen. Der skelnes imellem dybe og lave bassiner, samt mellem varmtvandsbassiner og koldtvandsbassiner.

Kravene til omsætningstiden i de forskellige typer bassiner er:

Bassintype

Vanddybde (meter)

Maksimale omsætningstid (timer)

Spring- og svømmebassin

≥ 1,5

5

Undervisningsbassin

< 1,5

2

Baby- og terapibassin

< 1,5

0,5

Soppebassin

< 0,5

0,5

SPA-bade (Hot Whirl Pools og lign.)

 

0,1

Omsætningstiden er afhængig af indretningen og standarden af det tekniske anlæg, mens bl.a. filtrering, desinficering, rengøring og afvaskning af de badende har indflydelse på vandkvaliteten.

Yderligere fastsætter svømmebadsbekendtgørelsen en række kvalitetskrav til bassinvandet, herunder krav til vandets pH værdi (surhedsgrad), indhold af klor og indhold af kim (bakterier) samt krav til omsætningstiden.

Uddybning af indstilling

Resultater af kampagnen viste, at tilstanden i de københavnske svømmebade generelt er god.

Kampagnen viste desuden, at i 19 ud af i alt 51 bassiner var kravet om omsætningstiden ikke opfyldt. Omsætningstiden var længere end kravværdien.

Årsagen til at bassinerne ikke overholdt kravet til omsætningstiden er, at mange af svømmebadene i kommunen er af ældre dato og er etableret før bekendtgørelsen om vandkvaliteten i svømmebassiner trådte i kraft.

Overholdelse af kravet vil kræve omfattende og kostbar ombygning af det tekniske anlæg som pumpeanlæg, filtre m.v.

I 17 ud af de 19 bassiner med for lang omsætningstid var vandkvaliteten i orden (de sidste to drejer sig om udendørs soppebade).

For indendørs bassiner, som har været åbne i perioden fra oktober til april, har analyser vist, at bassinerne også i denne periode har kunnet overholde kravene.

I henhold til svømmebadsbekendtgørelsen kan der gives dispensation fra kravet om omsætningstid, såfremt vandkvaliteten i det pågældende bassin er i orden.

Vandkvaliteten i badene bliver løbende kontrolleret, og det er yderst sjældent (bortset fra soppebassiner), at der konstateres overtrædelse af kravene.

På denne baggrund foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der meddeles dispensation til de 17 bassiner, hvor omsætningstiden er for lang, men vandkvaliteten i orden.

MILJØVURDERING

Der er Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at dispensation fra kravet om omsætningstiden ikke får nogen miljømæssige konsekvenser, idet resultaterne viser, at vandkvaliteten kan opretholdes trods den forlængede omsætningstid.

Økonomi

Det vurderes, at forslaget ikke har økonomiske konsekvenser.

Høring

Ingen.

Andre konsekvenser

Ingen.

BILAG VEDLAGT

1: Liste over svømmebassiner, hvor Miljøkontrollen er indstillet på at meddele dispensation for omsætningstiden.

 

 

Peter Elsman

/ Jørgen Høg

 

Til top