Mødedato: 11.04.2005, kl. 14:30

Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald fra erhverv

Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald fra erhverv

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 11. april 2005

 

 

7.      Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald fra erhverv

 MFU 87/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender, at gipsaffald til genanvendelse omfattes af indsamlingsordning ved tilføjelse på oversigtsblad A "indsamlingsordninger genanvendelse", og

at forslag til "Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald" træder i kraft den 1. juli 2005.

 

 

RESUME

Det er nu muligt at genanvende gamle gipsplader til produktion af nye gipsplader. Genanvendelse af gipsaffaldet kræver indarbejdelse i Københavns erhvervsaffaldsregulativ, herunder fastlæggelse af krav til håndtering. I henhold til det gældende erhvervsaffaldsregulativ skal gipsaffald deponeres.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Der er i umiddelbar nærhed af gipspladefabrikken Danogips i Hobro etableret et anlæg der kan neddele gipspladerne og efterfølgende adskille gips fra papir, tapet, glasvæv mv. Gipsanlægget er mobilt og vil i perioder blive flyttet til gipsproducenten Gyproc i Kalundborg.

Genanvendelsesprocenten er p.t. 95%. De resterende 5% er primært papir, tapet og glasvæv, som afsættes i overensstemmelse med reglerne i den pågældende kommune. På nuværende tidspunkt afsættes restproduktet til Ålborg Portland Cementfabrik.

Erhvervsaffaldsregulativet er opbygget således, at krav til modtageanlæg om bestemt behandling af affaldet skal fastlægges i særlige bestemmelser indeholdende miljømæssige målsætninger for den pågældende fraktion. Selve modtageaftalen vil således have karakter af en standardaftale, idet opfyldelse af de miljømæssige målsætninger vil være en betingelse for indgåelse af modtageaftalen. Der gøres opmærksom på, at virksomheden Gips Recycling A/S i øjeblikket er den eneste virksomhed, der kan oparbejde gamle gipsplader til råmateriale til nye gipsplader. I de særlige bestemmelse er indføjet, at hvis markedet for genanvendelse af gipsaffald tilsiger det, kan Miljøkontrollen beslutte, at gipsaffald i en nærmere fastsat periode skal anvises til deponering.

Når mængden af gipsaffald pr. projekt overstiger 200 kg, skal affaldsproducenten tilslutte sig indsamlingsordningen og indgå aftale med en transportør. Hvor den samlede mængde gipsaffald er under 200 kg, kan gipsaffaldet bortskaffes via en af kommunens genbrugsstationer.

Det foreslås, at de nye bestemmelser træder i kraft den 1. juli 2005.

 

Konsekvenser for borgerne

Ingen bemærkninger.

 

ØKONOMI

Der forventes ikke ændringer i omkostninger til håndtering af gipsaffald fra kommunale bygge- og anlægsarbejder.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af forvaltningens positivliste.

Til sagtypen er knyttet følgende miljømål:

Affald:

"Affaldsmængderne skal reduceres (affaldsforebyggelse), affaldets indhold af miljøfarlige stoffer skal mindskes og ressourcer i affald skal udnyttes bedre (genbrug og genanvendelse)"

Der er tale om at gamle gipsplader i stedet for at blive deponeret genanvendes til nye gipsplader. Den øgede genanvendelse er i overensstemmelse med målsætningerne. Restproduktmængden, der primært består af tapet iblandet en smule gips, er relativt lille og det er ikke nødvendigt at foretage nærmere miljøvurdering af håndteringen, så længe denne sker i overensstemmelse med beliggenhedskommunens anvisning

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Bestemmelserne har ikke været i høring, men har været drøftet med I/S Amagerforbrænding som driftsherre på Københavns Kommunes genbrugsstationer. Selskabet har påpeget, at det kan være problematisk at opstille særligt materiel, da der generelt er pladsproblemer på genbrugsstationerne. Denne problematik tages op i anden sammenhæng.

 

BILAG

Forslag til "Særlige bestemmelser for håndtering af gipsaffald fra erhverv."

 

 

Hjalte Aaberg

/ Hans Lunde

 

 

 


 

Til top