Mødedato: 10.12.2001, kl. 15:00

Ny samarbejdsaftale med Frederiksberg Forsyning om bygasforsyning

Ny samarbejdsaftale med Frederiksberg Forsyning om bygasforsyning

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. december 2001

 

7. Ny samarbejdsaftale med Frederiksberg Forsyning om bygasforsyning

MFU 328/2001 J.nr. B 3235-2/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder at Københavns Energi (KE) indgår en ny samarbejdsaftale med Frederiksberg Forsyning (FF) om bygasforsyning.

 

RESUME

KE og FF har forhandlet sig frem til en ny samarbejdsaftale om bygasforsyning. Samarbejdsaftalen regulerer samarbejdet mellem KE og FF vedrørende produktion og distribution af bygas fra Sundby Gasværk. Den nye samarbejdsaftale erstatter den gamle aftale fra 1995, som FF har opsagt pr. 1. januar 2000. Baggrunden for opsigelsen var, at FF's største kunde, Royal Copenhagen, omstillede en stor del af bygasforbruget til naturgas i 1999.

Den nye aftale indebærer en ændret fordeling af de faste udgifter, idet forbrugsudviklingen har været forskellig i Københavns og Frederiksberg kommuner.

Samtidig har FF nedlagt sin gasbeholderstation. Efter den nye aftale skal FF derfor betale en del af udgifterne til drift og vedligeholdelse af Køgevejens gasbeholder og KE's trykledningsnet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Af kvartalsredegørelse nr. 2 om aktiviteterne i KE Forsyning fremgår det, at forhandlinger mellem København Energi og Frederiksberg Forsyning om indgåelse af en ny samarbejdsaftale om bygasforsyning er ved at være afsluttet. Det fremgår, at den nye aftale skal gælde fra 1. januar 2001. Eftersom den gamle aftale er opsagt pr. 1. januar 2000, fastlægger den nye aftale også aftalegrundlaget for 2000. Baggrunden for opsigelsen af den gamle aftale er, at FF´s største kunde, Royal Copenhagen omstillede en stor del af sit bygasforbrug til naturgas i 1999.

Fordeling af de faste (produktionsuafhængige) udgifter

I den gamle aftale var fordelingen 81% til KE og 19% til FF. I den nye aftale er denne fordeling ændret til 85% til KE og 15% til FF.

FF har som udgangspunkt ønsket, at alle udgifter (både faste og variable) bliver fordelt i forhold til parternes aftag af bygas. KE har argumenteret for, at en fast fordeling af de produktionsuafhængige udgifter vil give parterne et incitament til at fastholde eller øge gassalget.

I efteråret 2001 har FF fået oplysninger om, at Royal Copenhagen, som stadig står for over 30% af FF's gasaftag, yderligere forventes at reducere gasforbruget og helt holde op at bruge bygas inden for en kortere årrække. Derfor har FF ønsket sin andel af de faste udgifter ændret svarende til den ændring, der har været i porcelænsfabrikkens aftag. Ændringer i FF's øvrige gassalg medfører ikke ændringer i fordelingen af de faste udgifter.

Fordelingen med 15/85 svarer stort set til den nuværende fordeling af gasaftaget.

Den nye beregningsmetode af de faste udgifter sikrer, at FF ikke kommer til at betale en urimelig høj gaspris sammenlignet med KE's øvrige storkunder, hvis porcelænsfabrikken reducerer gasforbruget væsentligt.

Tryknet og Køgevejens gasbeholder

FF har pr. 1. maj 2001 nedlagt sin gasbeholderstation. Der er dog behov for beholderkapacitet, da gassen ikke produceres i takt med forbruget. FF skal derfor fremover betale til drift og vedligeholdelse af Køgevejens gasbeholder og KE's tryknet. Disse udgifter er en del af de faste omkostninger.

Det præciseres også i aftalen, at KE fører tilsyn med FF's regulatorstationer og kontrollerer gasmålernes rette visning.

Afregning for 2000

Da den gamle aftale er opsagt pr. 1. januar 2000, og den nye træder i kraft med tilbagevirkende kraft pr.1. januar 2001, er det medtaget i aftalen, at afregning for 2000 foretages efter den gamle aftale på nær beregning af udgifter til fællesadministration, som opgøres som udgiften i 1999 tillagt 5%.

Den nye samarbejdsaftale vil ikke have nogen umiddelbar virkning på KE´s gastakster.

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

I Københavns Kommunes budget for 2002 er der kalkuleret med en indtægt fra FF i relation til produktionssamarbejdet på 7 mio. kroner. Indgåelse af den nye aftale giver ikke anledning til at foretage ændringer i budgettet. Dette skyldes, at den mindre indtægt som følge af, at FF skal betale en mindre andel af de faste udgifter vil blive opvejet af en øget indtægt som følge af, at FF som en del af den nye aftale anvender Køgevejens gasbeholder og KE´s tryknet og betaler herfor.

 

BILAG

Ingen bilag

 

Niels Juul Jensen

/ Ole Toft Frederiksen

 

 

Til top