Mødedato: 10.12.2001, kl. 15:00

Miljøgodkendelse af Svanemølleværket, Lautrupsgade 1

Miljøgodkendelse af Svanemølleværket, Lautrupsgade 1

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. december 2001

 

6. Miljøgodkendelse af Svanemølleværket, Lautrupsgade 1

MFU 325/2001 J.nr. B 5119-1/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender udkast til miljøgodkendelse af Svanemølleværket, Lautrupsgade 1, 2100 København Ø.

 

RESUME

Københavns Belysningsvæsen ansøgte den 23. december 1996 om miljøgodkendelse af Svanemølleværket i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse om indkaldelse af ansøgninger fra bestående listevirksomheder.

På Svanemølleværket fremstilles kombineret el og fjernvarme med naturgas som brændsel.

Københavns Belysningsvæsen har til sagens behandling fremsendt supplerende oplysninger af 7. juli 1999, og Energi E2 har fremsendt supplerende oplysninger af 24. august, 10. oktober og 15. november 2001.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udarbejdet udkast til miljøgodkendelse. Sagen er den sidste i et forløb med godkendelser af kraftværker og spidslastværker i Københavns Kommune. Tidligere er Amagerværket godkendt i 1997, Østre Varmecentral i 1999, H. C. Ørsted Værket og Sundholm Varmecentral i 2000 og Lygten Varmeværk i 2001.

Forureningen fra Svanemølleværket ligger indenfor Miljøstyrelsens vejledende grænser på alle områder, bortset fra Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for nye virksomheder, jf. vejledning nr. 5/ 1984: "Ekstern støj fra virksomheder".

I udkastet til godkendelsen stilles der to støjvilkår:

  • et vilkår, om at Energi E2 skal foretage støjdæmpende foranstaltninger, således at støjbelastningen Lr fra det samlede værk, (afblæsning af sikkerhedsventiler ikke medregnet), ved de eksisterende boliger, senest den 1. oktober 2003, overholder Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser.
  • et vilkår, om at Energi E2 senest 1. januar 2004 skal fremsende en redegørelse vedrørende mulighederne for yderligere begrænsning af støjniveauet fra værket, med henblik på at der vil kunne etableres boliger i lokalplanområdet ("Kalkbrænderihavnen") syd og øst for værket. På baggrund af redegørelsen kan Miljøkontrollen forlange, at der foretages yderligere reduktion af støjen fra værket.

De støjdæmpende foranstaltninger betyder en reduktion af støjen på ca. 5 dB(A) ved de eksisterende boliger (åben og lav bebyggelse) ved Strandvænget i løbet af en periode på ca. 1¾ år.

I lokalplan 290 er Kalkbrænderihavnsområdet fastlagt til serviceerhverv og publikumsorienterede funktioner og lignende. Herudover angives i lokalplanen, at kommunen, såfremt det findes miljømæssigt forsvarligt, kan kræve indtil 25% af etagearealet anvendt til boliger. I lokalplanområdet bygges der for tiden udelukkende kontorbebyggelser. Gennemførelsen af de ovennævnte støjdæmpende foranstaltninger medfører efter Miljøkontrollens skøn en reduktion på ca. 3 dB(A) i lokalplanområdet. Der vil være behov for yderligere tiltag, hvis der skal etableres boliger i området. Energi E2 skal derfor samtidig undersøge yderligere muligheder for at dæmpe støjen fra værket.

Det skal bemærkes, at der aldrig har været klager over Svanemølleværket på grund af støj.

På denne baggrund foreslås det, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender udkastet til miljøgodkendelse af Svanemølleværket.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Belysningsvæsen har søgt om miljøgodkendelse af Svanemølleværket. Da virksomheden er etableret før miljøbeskyttelseslovens ikrafttræden, er den godkendelsespligtig i henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 532 af 20. juni 1992 om indkaldelse af ansøgninger om godkendelse fra bestående listevirksomheder, bilag 1.

Sagen er den sidste i et forløb med godkendelser af kraftværker og spidslastværker i Københavns kommune. Tidligere er Amagerværket godkendt i 1997, Østre Varmecentral i 1999, H. C. Ørsted Værket og Sundholm Varmecentral i 2000 og Lygten Varmeværk i 2001.

Uddybning af indstilling

På Svanemølleværket fremstilles kombineret el og fjernvarme med naturgas som brændsel.

Københavns Belysningsvæsen har til sagens behandling fremsendt supplerende oplysninger af 7. juli 1999, og Energi E2 har fremsendt supplerende oplysninger af 24. august, 10. oktober og 15. november 2001.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har efter forhandlinger med Københavns Be-lysningsvæsen/Energi E2 udarbejdet udkast til miljøgodkendelse.

Forureningen fra Svanemølleværket ligger indenfor Miljøstyrelsens vejledende grænser på alle områder, bortset fra Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for nye virksomheder, jf. vejledning nr. 5/ 1984: "Ekstern støj fra virksomheder".

De nærmeste eksisterende beboelsesområder er beliggende ved Strandvænget ca. 500 meter nordvest for værket og er et område med åben og lav bebyggelse. Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for sådanne områder er 45 dB(A) i dagtimer, 40 dB(A) i aftentimer og 35 dB(A) om natten.

Området syd og øst for Svanemølleværket er i kommuneplanen udlagt til serviceerhverv. I lokalplan 290 er Kalkbrænderihavnsområdet fastlagt til serviceerhverv og publikumsorienterede funktioner og lignende. Herudover angives i lokalplanen, at kommunen, såfremt det findes miljømæssigt forsvarligt, kan kræve indtil 25% af etagearealet anvendt til boliger. Miljøkontrollen vurderer, at området kan sidestilles med det, som i støjvejledningen benævnes blandet bolig og erhvervsområder. Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for disse områder er 55 dB(A) i dagtimer, 45 dB(A) i aftentimer og 40 dB(A) om natten. Der er ingen aktuelle planer om at bygge boliger i dette område. Der opføres for tiden nyt byggeri i området, bestående udelukkende af kontorbebyggelse.

De nærmeste etageboliger ligger ca. 400 m syd for værket på hjørnet af Middelfartgade og Østbanegade. Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser for etageboligområder er 50 dB(A) i dagtimer, 45 dB(A) i aftentimer og 40 dB(A) om natten.

Området nord for værket (som er omfattet af lokalplan 282) og i lokalplanområdet (lokalplan 290) er der lystbådehavne. Overnatning må i henhold til disse lokalplaner ikke finde sted. Disse områder er bynære rekreative områder, der kan sidestilles med etageboliger blot med den forskel, at støjgrænsen for nattetimer svarer til grænsen for aftenperiode.

Energi E2 har fremsendt en redegørelse til Miljøkontrollen indeholdende oplysninger om muligheder for begrænsning af støjen. Det fremgår af redegørelsen, at Svanemølleværket indenfor ca. 1 år vil foretage en række støjdæmpende foranstaltninger. Herudover vil man gå i gang med at undersøge muligheden for at støjdæmpe de to skorstenstoppe på den gamle del af værket, som udkastet til godkendelsen omfatter. Det forventes at støjen reduceres med ca. 5 dB(A) (til 35 dB(A)) ved boligområdet ved Strandvænget og med ca. 3 dB(A) (til 46 dB(A)) i lokalplanområdet syd og øst for værket. Disse foranstaltninger vurderer Energi E2 vil beløbe sig til 2-4 mio. kr.

I Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1996: "Supplement til vejledning om ekstern støj fra virksomheder" åbnes der mulighed for at give tillæg til de vejledende støjgrænser for bestående ældre virksomheder. Vejledningen er blandt andet udarbejdet med henblik på, at enkelte store virksomheder med placering i byer eller nær byområder næppe har mulighed for at nedbringe støjen, ved omliggende boliger til de vejledende grænseværdier, som gælder for nye virksomheder.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der fastsættes støjvilkår således at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser i boligområdet med åben og lav bebyggelse ved Strandvænget, i nattetimer, kan overholdes om ca. 1¾ år.

Gennemførelsen af de ovennævnte støjdæmpende foranstaltninger af hensyn til de eksisterende boliger medfører efter Miljøkontrollens skøn en reduktion på ca. 3 dB(A) i lokalplanområdet. Der vil derfor være behov for yderligere tiltag, hvis der skal etableres boliger i området. Energi E2 skal derfor samtidig med gennemførelsen af de støjdæmpende foranstaltninger undersøge yderligere muligheder for at dæmpe støjen fra værket. På baggrund af en redegørelse, som Energi E2 skal fremsende senest den 1.januar 2004 kan Miljøkontrollen forlange, at der foretages yderligere begrænsning af støjen fra værket.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår på den baggrund, at der i godkendelsen stilles følgende støjvilkår:

7. at Energi E2 skal foretage støjdæmpende foranstaltninger, således at støjbelastningen Lr fra det samlede værk, (afblæsning af sikkerhedsventiler ikke medregnet), senest den 1. oktober 2003, ikke overstiger følgende grænseværdier:

Tidsrum

Lokaliteter

Mandag – fredag:

Kl. 07.00 – 18.00

Lørdag:

Kl. 07.00 –14.00

Mandag – fredag:

Kl. 18.00 – 22.00

Lørdag:

Kl. 14.00 – 22.00

Søn- og helligdag:

Kl. 07.00 – 22.00

Alle dage:

Kl. 22.00 – 07.00

Erhvervs- og Industriområde

60

60

60

Boliger med åben og lav boligbebyggelse

45

40

35

Eksisterende etageboliger

50

45

40

Lystbådehavn, Sundkrogskaj

50

45

45

Maksimalværdien af støjen må om natten (kl. 22.00 – 07.00) ikke overstige 55 dB(A) i områder for etageboliger og 50 dB(A) i områder for boliger med åben og lav boligbebyggelse,

8. at senest den 1. januar 2004 skal Energi E2 A/S fremsende en redegørelse til Miljøkontrollen vedrørende mulighederne for yderligere begrænsning af støjen fra værket med henblik på at kunne overholde Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser i lokalplanområdet syd og øst for værket.

På baggrund af redegørelsen kan Miljøkontrollen forlange, at der foretages yderligere reduktion af støjen fra værket.

Det kan oplyses, at virksomheden har indført miljøstyring og blev i november 1999 ISO 14001 certificeret som det første kraftværk i Danmark.

MILJØVURDERING

Godkendelsen er en regulering af Svanemølleværket. Der stilles i miljøgodkendelsen bl.a. vilkår, der sætter begrænsning på udledningen af kvælstofoxider (NOx) og svovldioxid. Der stilles endvidere nogle vilkår vedrørende olielagertanken, så uheld og spild ikke medfører forurening af havnen.

Godkendelsen indebærer også reduktion af støjen, således at Miljøstyrelsens grænseværdier ved eksisterende boliger overholdes inden for ca. 1¾ år. Endvidere indebærer godkendelsen også mulighed for begrænsning af støj, således at lokalplanområdet syd og øst for værket senere kan blive egnet til også at indeholde boliger.

ØKONOMI

Der er er ingen direkte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune i forbindelse med miljøgodkendelse af virksomheden. Som ejer af 34% af aktierne i Energi E2 A/S vil reguleringen indirekte få økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

I forbindelse med offentliggørelsen af miljøgodkendelsen er der en 4 ugers klagefrist.

BILAG VEDLAGT

Vilkår for miljøgodkendelse af Svanemølleværket.

Endvidere vil beskrivelse og vurdering i forbindelse med miljøgodkendelsen være fremlagt på mødet.

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top