Mødedato: 10.12.2001, kl. 15:00

Kaptialbevilling til oprensning af forurenet jord på daginstitutioner og offentlige legepladser

Kaptialbevilling til oprensning af forurenet jord på daginstitutioner og offentlige legepladser

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. december 2001

 

2. Kaptialbevilling til oprensning af forurenet jord på daginstitutioner og offentlige legepladser

MFU 323/2001 J.nr. M 73010-4/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en kapitalbevilling på 24,0 mio. kr. til oprensning af forurenet jord på 25 daginstitutioner og 12 offentlige legepladser, hvor jorden er forurenet med PAH'er, tungmetaller og/eller olieprodukter,

at der gives en kapitalbevilling på 4,0 mio. kr. til undersøgelse af jordforureningen på 150 børnehaver og fritidshjem,

at der gives en kapitalbevilling på 1,5 mio. kr. til oprensning af en olieforurening på en daginstitution på Prinsessegade 80,

at der anvendes 1,2 mio. kr. til aflønning af tre medarbejdere, der skal gennemføre ovennævnte oprensninger på daginstitutionerne, samt

at et eventuelt mindreforbrug anvendes til oprensning af forurenet jord på yderligere en eller flere institutioner eller offentlige legepladser efter forudgående godkendelse i Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

 

RESUME

I budgettet for 2002 er der under Miljø- og Forsyningsudvalget afsat en bevilling på 34,3 mio. kr. til oprensning af forurenet jord, herunder til oprensning af forurenet overfladejord i forbindelse med daginstitutioner og offentlige legepladser.

Med denne indstilling foreslås i alt 30,7 mio. kr. anvendt til undersøgelse og oprensning af forurenet jord på daginstitutioner og legepladser.

Der foreslås anvendt 24,0 mio. kr. til oprensning af 25 daginstitutioner og 12 offentlige legepladser. Jorden ved de udendørs legearealer er forurenet med PAH'er, tungmetaller og/eller olieprodukter over afskæringskriterierne.

Som en forudsætning for de kommende oprensningsprojekter foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der gennemføres forureningsundersøgelser på de udendørs legearealer ved 150 børnehaver og fritidshjem. Udgiften til gennemførelse af undersøgelsesprogrammet budgetteres til 4,0 mio. kr.

På Prinsessegade 80 er der i 2001 gennemført en oprensning af overfladeforurenet jord. I forbindelse med oprensningen blev der fundet en kraftig olieforurening under en sandkasse. Jorden direkte under sandkassen er bortgravet, men der er stadig en kraftig olieforurening på de omkringliggende arealer. Disse arealer er asfalterede, og der er gennemført risikoberegninger for påvirkning af ude- og indeklima på legepladsen. Olieforureningen udgør ikke en akut sundhedsmæssig risiko for børnene, hvor den er nu, men der kan ske en udsivning af olie til kanalen med adgang til havnen og ind under institutionsbygningen. Kanalen ligger umiddelbart udenfor institutionens legeplads. Oprensning af den olieforurenede jord er skønnet til 1,5 mio. kr.

Endelig foreslås det, at afsættes 1,2 mio. kr. til aflønning af tre medarbejdere i Miljøkontrollen til gennemførelse af oprensningsarbejderne. I bemærkningerne til budget 2002 er det nævnt, at der afsættes to medarbejdere til at forestå oprensningerne af forurenede grunde. Budgettet er efterfølgende blevet forhøjet med 6,0 mio. kr. Begrundet i den ekstra arbejdsbelastning foreslår Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der afsættes endnu en medarbejder til opgaven, så der i alt afsættes tre medarbejdere.

Et eventuelt mindreforbrug efter udbuddet af ovennævnte oprensninger og undersøgelser foreslås anvendt til oprensning af forurenet jord på yderligere en eller flere institutioner eller offentlige legepladser. Forslag til anvendelsen vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse.

Resten af rådighedsbeløbet på kontoen, 3,6 mio. kr., planlægges bl.a. anvendt til oprensning af en eller to punktkildeforureninger, som truer grundvandet samt til oprensning af en eller flere institutioner eller offentlige legepladser. Miljø- og Forsyningsudvalget og Borgerrepræsentationen vil senere få forelagt en særskilt indstilling om en kapitalbevilling hertil.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljøkontrollen har i 2001 gennemført forureningsundersøgelser på 180 daginstitutioner - hovedsageligt børnehaver - og 53 offentlige legepladser. På baggrund af undersøgelsernes resultater indstiller Miljøkontrollen, at der renses op på 25 daginstitutioner og 12 offentlige legepladser. På de pågældende lokaliteter er der registreret jordforurening over afskæringskriterierne. De 25 daginstitutioner og 12 offentlige legepladser er nævnt i bilag 1.

I forbindelse med oprensning af forurenet overfladejord ved daginstitutionen på Prinsessegade 80, opdagede Miljøkontrollen en dybereliggende, kraftig olieforurening. Oprensning af den dybereliggende olieforurening er skønnet til at koste 1,5 mio. kr.

For at danne grundlag for oprensningerne i 2003 skal der udføres forureningsundersøgelser på 150 børnehaver og fritidshjem. Gennemførelse af 150 forureningsundersøgelser er skønnet til at koste 4,0 mio. kr. Alle institutionerne er beliggende på formodet diffust forurenede lokaliteter. Adresserne på institutionerne er angivet i bilag 2.

Et eventuelt mindreforbrug efter udbuddet af ovennævnte oprensninger og undersøgelser foreslås anvendt til oprensning af forurenet jord på yderligere en eller flere institutioner eller offentlige legepladser. Forslag til anvendelsen vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse.

Uddybning af indstilling

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at der bortgraves 0,5 meter jord fra alle de ubefæstede arealer på de udvalgte legepladser og daginstitutioner for at afværge jordforureningen. Efter bortgravning af jorden udlægges signalnet og ny, dokumenteret ren jord. Derefter retableres legearealerne til oprindelig stand med legeredskaber, rullegræs og beplantning, sand og faldgrus.

På Prinsessegade 80 bortgraves olieforureningen ned til grundvandsspejlet, derefter udlægges signalnet, og der fyldes op med dokumenteret rene materialer inden udlægning af ny asfalt.

Der skal i 2002 gennemføres forureningsundersøgelser på 150 daginstitutioner hovedsageligt børnehaver og fritidshjem. Forureningsundersøgelserne danner grundlag for den indbyrdes prioritering af institutionerne til oprensning af eventuel jordforurening i årene efter 2002, således at de værst forurenede institutioner oprenses først.

Både afværgeforanstaltninger og undersøgelser gennemføres i henhold til Miljø- og Forsyningsudvalgets rækkefølgeplan, der blev vedtaget den 22. februar 1999.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser på de nedenfor beskrevne områder.

Sundhed: Brugerne af daginstitutionernes legepladser og de offentlige legepladser, der oprenses, vil efter oprensningen kunne anvende legearealerne, dyrke jorden og spise afgrøderne uden restriktioner og sundhedsmæssig risiko fra jordforureningen.

Støv og støj: Mens jordarbejderne pågår, vil der være et øget støjniveau og støvdannelse. Entreprenøren vil blive pålagt at sprinkle området i eventuelle tørre perioder for at undgå støvdannelse. Der vil desuden blive arbejdet med så støjsvage maskiner som muligt. Gældende støjkrav vil blive overholdt.

Jord: Der skal bortskaffes en del forurenet jord. Miljøkontrollen anviser den forurenede jord til rensning og/eller deponering i henhold til gældende praksis i Københavns Kommune.

Trafik: I anlægsfasen må der påregnes en del trafik til og fra daginstitutioner og legepladser med tunge lastbiler.

ØKONOMI

Bilag 1 indeholder overslag over udgiften til oprensning af de enkelte institutioner og offentlige legepladser.

Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2002 på rådighedsbeløbet under hovedkonto 0.81.3., "Oprensning af grunde".

HØRING

Københavns Forældre Organisation (KFO) har fået tilsendt alle undersøgelsesresultater fra 2001, og har på den baggrund udarbejdet et forslag til den indbyrdes prioritering af institutioner og legepladser med hensyn til oprensningen.

KFO's prioritering afviger fra Miljøstyrelsens vejledning nr. 6 "Oprydning på forurenede lokaliteter" på nogle punkter. Det væsentligste er, at KFO prioriterer institutioner ud fra forureningsniveauet af de jordprøver, der er udtaget fra 0-0,2 meter under terræn og ikke medregner jordprøverne udtaget 0,4-0,5 meter under terræn, mens Miljøstyrelsen i ovennævnte vejledning angiver, at alle jordprøver udtaget på lokaliteten indgår i prioriteringen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningens prioriterede liste i bilag 1 er for ca. 2/3 af institutionerne de samme som de institutioner, som KFO har prioriteret til oprensning. Den sidste 1/3-del af institutionerne på KFO's liste har ikke jordforurening over afskæringskriterierne - heller ikke i de øvre prøver – derfor har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udvalgt andre institutioner, hvor det samlede forureningsniveau er over afskæringskriterierne.

Desuden har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kommenteret den prioriterede liste over institutioner, der påregnes oprenset i 2002, med henblik på at afgøre, om nogle institutioner evt. skulle lukkes eller ombygges i det kommende år.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ved denne lejlighed oplyst, at de er i gang med at undersøge 11 udflytterbørnehaver beliggende udenfor Københavns Kommune for jordforurening. FAF har anmodet om, at der reserveres et beløb, således at der kan oprenses jordforurening på en eller flere af disse institutioner, hvis der findes kraftig jordforurening.

Hvis undersøgelsesresultaterne viser, at der findes en eller flere udflytterinstitutioner med jordforurening, vil disse indgå i en samlet vurdering vedrørende anvendelsen af de ikke-disponerede midler på bevillingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

Bilag 1: Liste over daginstitutioner og offentlige legepladser, hvor der foreslås gennemført oprensning af forurenet jord i 2002.

Bilag 2: Liste over børnehaver og fritidshjem, hvor der foreslås udført forureningsundersøgelser i 2002.

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

 

 

Til top