Mødedato: 10.10.2005, kl. 14:30

Takster for 2006 husholdningsaffald og for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn

Takster for 2006 husholdningsaffald og for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. oktober 2005

 

 

11.      Takster for 2006 husholdningsaffald og for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn

      MFU 236/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at                  "Takstregulativ for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune" med bilag godkendes,

at                  "Takstblad for centralsuganlægget i Nyhavn" for 2006 godkendes, og

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at                  Miljø- og Forsyningsudvalget godkender "Takstoversigt for særlige ydelser ved afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune" for 2006.

 

 

RESUME

Hermed forelægges taksterne for 2006. Som en konsekvens af, at I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding har nedsat behandlingsprisen for dagrenovation, foreslås de volumenbaserede takstelementer nedsat med 1,77 %. Der foreslås også en nedsættelse af den volumebaserede takst i det særlige takstblad for centralsuganlægget i Nyhavn. Takstnedsættelsen betyder en reduktion i R98´s samlede provenu på 0,75 %, eller hvad der svarer til 3.721.000 kr. Bortset fra dette foreslås ikke ændringer i renovationstaksten.

Taksregulativet foreslås ændret på en række punkter, bl.a. således at der skabes hjemmel til, at grundejere i særlige situationer kan fritages for betaling af grundtakst og dagrenovationstakst i forbindelse med at ejendommene står tomme.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

R98's repræsentantskab har på sit møde den 25. maj 2005 godkendt en takstprovenureduktion på 0,75 % som følge af en reduktion af I/S Amagerforbrændings og I/S Vestforbrændings behandlingspriser på henholdsvis 30 kr. pr. tons og 50 kr. pr. tons fra 1. januar 2006.

Da provenureduktionen således udelukkende har sammenhæng med beh andlingsomkostningerne, foreslås det, at hele reduktionen lægges på de volumenrelaterede takstelementer i takstoversigten og også på de volumenrelaterede takstelementer for så vidt angår de særlige takster for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn.

R98's samlede takstprovenu udgør p.t. 496,188 mio. kr. En reduktion på 0,75 % svarer til en reduktion på 3,721 mio. kr. Takstprovenuet fra de volumenrelaterede takstelementer udgør 209,6 mio. kr., og disse takstelementer skal derfor reduceres med 1,77 %.

Herudover foreslås taksterne ikke ændret i denne omgang, selv om arbejdet i takstudvalget, som består af repræsentanter for R98, Frederiksberg og Københavns Kommuner, har vist, at der ikke længere er en nøje sammenhæng mellem omkostningerne til de supplerende ordninger, og det provenu der opkræves via grundtaksten.

I selve takstregulativet foreslås en række ændringer, der bl.a. følger af, at det har vist sig, at der på nogle områder er behov for at kunne fritage grundejere for betaling af renovationstakst i kortere eller længere perioder.

Endvidere er der foretaget en række redaktionelle ændringer, bl.a. en ændret systematik for at skabe en mere logisk opbygning og gøre regulativet mere læsbart.

 

Uddybning af indstillingen

Renovationstaksten

Affaldsforbrændingsanlæggene, I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding, har for 2006 besluttet en ændring i behandlingspriserne for forbrænding af bl.a. dagrenovation. Amagerforbrænding har nedsat behandlingsprisen med 30 kr. pr. ton og Vestforbrænding har nedsat prisen med 50 kr. pr. ton.

Det har været vigtigt for Københavns og Frederiksberg Kommuner at fastholde den udvikling, der har været de senere år, hvor der ikke er sket stigninger i renovationstaksterne. Således har R98 ikke fået stigninger i taksten til dækning af almindelige løn- og prisstigninger, men har måttet dække løn- og prisudviklingen med driftsmæssige effektiviseringer.

Det har også været vigtigt for kommunerne, at alle udefrakommende besparelser, som R98 ingen indflydelse har på, udmøntes i form af en reduktion i taksopkrævningen, således at borgerne og virksomhederne direkte på taksten kan mærke omkostningsfaldet.

På den baggrund har R98`s bestyrelse og repræsentantskab vedtaget, at taksterne fortsat skal holdes i ro, og at faldet i behandlingsomkostningerne skal udmøntes i form af en reduktion af renovationstaksten. Reduktionen er lagt på den volumenrelaterede takstdel, fordi det er mest naturligt i forhold til, at omkostningsreduktionen knytter sig til behandlingsomkostningerne.

Grundtakstens omkostningsægthed

Efter vedtagelsen af den store takstomlægning med virkning fra 1. januar 2004 blev der nedsat et nyt takstudvalg med repræsentanter for R98 og Københavns og Frederiksberg kommuner. Udvalgets formål er:

·        at sikre en højere grad af omkostningsægthed i takstsystemet i almindelighed og for vipcontainerordninger samt øvrige containerordninger i særdeleshed.

·        at vurdere behovet for og evt. gennemføre en ændret "takstbehandling" af ejendomme med særlig anvendelse så som skoler, institutioner, idrætsanlæg m.v.

·        at vurdere behovet for og evt. indføre en differentieret grundtakst for villaer og etageejendomme

·        at vurdere behovet for at "takstbehandle" renovationspuljer" på en særlig måde.

For så vidt angår containerordningerne var man ved indførelsen af det nye takstsystem klar over, at taksten for benyttelsen af disse ordninger ikke helt svarede til de omkostninger, der er forbundet med at håndtere denne type af materiel. På grund af den måde R98 opgjorde sine omkostninger, var det dog ikke muligt præcist at fastslå omfanget af den manglende omkostningsægthed.

R 98 har med virkning for 2004 ændret sit regnskabssystem, og måden hvorpå omkostninger opgøres, således at der nu er et bedre grundlag for at vurdere, hvorledes omkostningerne fordeler sig på de forskellige ordninger og indsamlingssystemer.

På den baggrund har takstudvalget i 2005 med regnskabstal for 2004 fået bekræftet antagelsen om, at takstfastsættelsen vedrørende containerordningerne ikke er helt omkostningsægte. Det ser ud til, at takstprovenuet for de tre containerordninger, vipcontainere, ophalerconatainere og containere med komprimatorer, er ca. 27,1 % højere end ordningernes samlede omkostninger. Hvilket svarer til ca. 13,5 mio. kr.

Samtidig viser regnskabstallene, at R98's omkostninger til de supplerende ordninger, alle genanvendelsesordningerne som fx papirordningen, ikke længere kan finansieres af provenuet fra grundtaksten. Underfinansieringen andrager ca.12,8 mio. kr., svarende til ca. 9,9 % af grundtakstprovenuet. En del af denne udvikling er en konsekvens af, at den senere tids ordningsændringer, forsøg og udbygning af eksisterende ordninger har drejet sig om de supplerende ordninger. Men næppe det hele kan forklares hermed.

Der foreslås ikke for nærværende en omlægning af takstsystemet for at rette op på de nævnte skævheder.

Forinden en sådan omlægning gennemføres, skal der foretages en mere gennemgribende analyse af det foreliggende regnskabsmateriale for at få fuld sikkerhed for, hvor omfattende ulighederne er.

Takstsystemet er meget komplekst opbygget, og der bør derfor også gennemføres en meget grundig analyse af en omlægnings samlede konsekvenser forinden den gennemføres.

Således bør det nærmere vurderes, hvilke konsekvenser en omlægning af taksterne for containerordningerne har for  genanvendelsen og kildesorteringen. En nedsættelse af taksten for containerordningerne vil kunne anspore mange til at få containere i stedet for beholdere, hvilket erfaringsmæssigt kan påvirke sorteringseffektiviteten negativt.

Det bør endvidere nøjere analyseres, hvilke konsekvenser, der vil være af at overflytte et betydeligt beløb fra renovationstaksten til grundtaksten. Ikke mindst konsekvenserne for fordelingen af den økonomiske belastning mellem forskellige typer af husstande og mellem husstande og erhverv bør belyses.

Forinden behandlingen af takstfastsættelsen for 2007 vil Miljø- og Forsyningsudvalget få forelagt en indstilling om drøftelse af principperne for en omlægning af taksterne med henblik på opretning af de nævnte skævhederne.

Ændringer i takstregulativet

Regulativets struktur er ændret således, at det har en mere logisk opbygning. Bestemmelserne om de enkelte takstelementer er samlet under hovedoverskriften, Renovationstaksten. Her er indledningsvis de generelle bestemmelser om renovationstaksten, hvorefter kommer underafsnit med bestemmelserne om henholdsvis grundtaksten og dagrenovationstaksten. Med denne omlægning er der ikke sket indholdsmæssige ændringer, men regulativet er blevet mere læsbart.

I forbindelse med sanering, byfornyelse og boligforbedringer står ejendomme ofte tomme i lange perioder, medens byggearbejdet foregår. I sådanne tilfælde afmeldes dagrenovationsordningen, og der betales ikke dagrenovationstakst så længe ejendommen ikke er beboet. Der har dog fortsat været opkrævet grundtakst, selv om ejendommen, når den er ubeboet, ikke har nogen affaldsfrembringelse.

For at kunne imødekomme ønsket om fritagelse for betaling af grundgebyr er der foreslået indsat en bestemmelse, regulativets § 7, der åbner mulighed for fritagelse for betaling af grundtakst i disse tilfælde.

I forbindelse med den almindelige handel med fast ejendom står mange enfamilieshuse tomme i kortere eller længere perioder. Med de nugældende regler har der ikke været hjemmel til, at sådanne tomme ejendomme har kunnet frameldes dagrenovationsordningen, hvilket har betydet, at ejerne af disse ejendomme har måttet betale for en dagrenovationsordning, som ikke benyttes. I § 11, stk. 2. er det nu foreslået, at der kan ansøges om refusion af dagrenovationstaksten, hvis ejendommen har været ubeboet i forbindelse med ejerskifte i mere end 30 dage.

 

Konsekvenser for borgerne

Taksændringerne vil for en enfamiliesvilla på 130 m2 betyde, at den årlige renovationstakst falder fra 2.256,24 kr. til 2.249,09, hvilket er et fald på 7,15 kr. For en lejlighed på 75 m2 vil renovationstaksten falde fra 837,76 kr. til 830,90 kr., et fald på 6,86 kr.

 

ØKONOMI

Faldet i dagrenovationstaksten betyder, at kommunale institutioner, der får håndteret deres affald under dagrenovationsordningen, vil få reduceret deres betaling.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Der har ikke været foretaget høring, men grundlaget for indstillingen er udarbejdet sammen med Frederiksberg Kommune og R98.

 

BILAG

1.                                   Takstregulativ for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune med bilag "Takstoversigt for afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune pr. 1. januar 2006"

2.                                   Takstblad for benyttelse af centralsuganlægget i Nyhavn

3.                                   Takstoversigt for særlige ydelser ved afhentning og behandling af husholdningsaffald m.m. i Københavns Kommune pr. 1. januar 2006

 

Hjalte Aaberg                    /

Hans Lunde 


 

Til top