Mødedato: 10.01.2005, kl. 14:30

Støj fra DFDS færgeterminal

Støj fra DFDS færgeterminal

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. januar 2005

 

 

16.      Støj fra DFDS færgeterminal

 MFU 8/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at    Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter sagen vedrørende støj- og luftforurening fra DFDS færgeterminal.

 

 

RESUME

Miljøkontrollen har siden den 25. oktober 2004 behandlet klager over støj fra DFDS nye færgeterminal ved Dampfærgevej.

Støjen, der stammer fra Oslobådene, overskrider Miljøstyrelsen vejledende grænser for ekstern støj fra virksomheder. I januar og februar 2005 skal færgerne på værft bl.a. for at blive st øjdæmpet.

Støjdæmpningen betyder, at Oslobådene monteres med katalysatorer som udover at reducere støjen også mindsker luftforureningen. Herudover er der iværksat en detaljeret undersøgelse af luftforureningen fra krydstogtskibene i Københavns Havn.

Miljøkontrollen har ved skrivelse af 25. november 2004 meddelt DFDS påbud om senest den 25. marts 2005 at udføre en kortlægning af støjen fra terminalen.  

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter sagen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Hovedstadens Udviklingsråd har ved skrivelse af 31. august 2001 meddelt Københavns Havn A/S tilladelse til etablering af en ny færgeterminal i Mellembassinet.

Forud for tilladelsen har HUR vedtaget et regionplantillæg med tilhørende VVM-redegørelse for den nye terminal.

Med hensyn til støj og luft har man, på baggrund af beregninger foretaget af tekniske konsulenter, sammenfattende vurderet, at færgeterminalen vil kunne drives uden overskridelser af gældende grænseværdier for luft og støj, såfremt: 

-         Færgerne forsynes med katalysatorer eller strøm fra landanlæg,

-         Støjen fra færgerne dæmpes mindst 5 dB i forhold til eksisterende færger,

-         Der anvendes diesel med max. 0,5% svovl,

-         Terminalen er lukket i natperioden, medmindre det efterfølgende dokumenteres, at støjgrænseværdierne kan overholdes,

-         De opstillede kølecontainere på terminalen forsynes med strøm fra nettet, afskærmes og/eller at der anvendes køletrailere med støjdæmpende køleanlæg,

-         Der ikke etableres boliger på Dampfærgevejs forlængelse overfor terminalen.

 

Københavns havn A/S og Københavns Energi har i forbindelse med udarbejdelse af VVM-vurderingen undersøgt muligheden for etablering af strømforsyning til færgerne, når de ligger i havn.

Færgerne har et forsyningsbehov på 4 MW hver. Det er ensbetydende med, at der skulle fremføres 10 MW alene til færgerne i form af et 10 kV kabel, der skulle trækkes fra Trianglen.

Strømmen skulle herefter transformeres, således at den passer til de eksisterende færger. Dette kunne ske ved en transformer på land eller en transformer ombord.

På land kræver en transformer ca. 50 m2. Herudover skulle der etableres 15 kabler for at overføre den fornødne energi, og der skulle indbygges en kran til at løfte de tunge kabler.

Alternativt kunne transformerne installeres på færgerne, idet 10 kV kunne føres ombord i ét stik. Dette vil betyde et væsentligt arealtab ombord på færgerne. På landsiden ville arealbehovet kunne reduceres til ca. 30 m2.

Udgifterne til strømforsyning fra land blev vurderet til ca. 30 mio. kr.

Af tekniske og økonomiske årsager blev landanlægget ikke etableret, idet det samtidig blev vurderet, at færgeterminalen kunne drives uden overskridelser af de gældende grænseværdier for luft og støj.

Terminalen er taget i brug den 6. september 2004.

 

Uddybning af sagsforløbet

Støj

Siden oktober har Miljøkontrollen fået flere klager over støj fra færgeterminalen. Klagerne kommer fra FIH/Erhvervsbank, boligerne på Langelinie Allé samt fra boliger ved Gammel Kalkbrænderivej, Jens Munk Gade og Østbanegade. Støjen stammer fra hjælpemotorer og ventilationsanlæg på Oslobådene Crown of Scandinavia og Pearl of Scandinavia, der ligger på østsiden af terminalen alle dage fra kl. 9.00 til kl. 17.00. 

Miljøkontrollen har målt, at Miljøstyrelsens vejledende grænser for ekstern fra virksomheder bliver overskredet, når færgerne ligger til kaj.

Ved et møde den 4. november 2004 oplyste DFDS, at

- begge færger er forsynet med katalysatorer,

- der anvendes udelukkende diesel med max. 0,5% svovl,

- i januar og februar 2005 skal færgerne på værft bl.a. for at blive støjdæmpet,

- færgeterminalen også benyttes også af forskellige chartrede fragtskibe,

- fra den 12. januar 2005 vil Polferries (færge til Polen) anløbe terminalen 5 gange om ugen (mandag og onsdag fra kl. 08.30 til kl. 21.00, torsdag og fredag fra kl. 19.00 til kl. 21.00 og søndag fra kl. 08.30 til kl. 10.30).   

Den 25. november 2004 har Miljøkontrollen meddelt DFDS påbud om inden den 25. marts 2005 at udføre en kortlægning af støjen fra terminalen, herunder støjen fra samtlige skibe, der anløber terminalen.

På baggrund af kortlægningen vil Miljøkontrollen vurdere behovet for eventuelt yderligere tiltag

Luftforurening

Med hensyn til luftforurening vurderer Miljøkontrollen, at færgerne med de nævnte tiltag, montering af katalysatorer og anvendelse af diesel med max. 0,5 % svovl, vil kunne overholde grænseværdierne.

Det skal i øvrigt bemærkes, at Copenhagen-Malmø Port, Københavns Havn, Miljøstyrelsen og Miljøkontrollen i foråret 2004 i fællesskab besluttede at iværksætte en mere detaljeret undersøgelse af luftforureningen fra krydstogtskibe i Københavns Havn. Baggrunden var, at Institut for Miljøvurdering (IMV) i 2003 gennemførte nogle overslagsmæssige beregninger af bidraget til forureningsniveauet fra skibene i Københavns Havn. IMV´s beregninger viste at det ikke kan udelukkes, at emissionerne af kvælstofoxider fra krydstogtskibene udgør et væsentligt bidrag til luftforureningen i visse dele af København. Resultaterne af de nye undersøgelser af luftforureningen fra krydstogtskibene i Københavns Havn vil blive offentliggjort af Miljøstyrelsen i januar 2005. Miljø- og Forsyningsudvalget vil herefter blive orienteret om sagen.   

DFDS´s tiltag

På et møde den 9. december 2004 oplyste DFDS, at begge Oslobåde i januar/februar 2005 vil blive støjdæmpet maksimalt (der forventes en støjdæmpning på minimum 5 dB(A)). Polensfærgen skal på værft i marts 2005, hvor der skal monteres katalysator og udføres støjdæmpende foranstaltninger. På mødet ønskede DFDS oplyst, om det var muligt, at lempe Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj. Miljøkontrollen oplyste, at en eventuel lempelse af de vejledende grænseværdier forudsætter godkendelse af Miljø- og Forsyningsudvalget.

 

Konsekvenser for borgere

Det vurderes, at støj- og lugtforureningen fra færgeterminalen vil blive reduceret.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger

 

MILJØVURDERING

Driften af færgeterminalen giver anledning til støjgener i omgivelserne.

Miljøkontrollen har meddelt DFDS påbud om inden den 25. marts 2005 at udføre en kortlægning af støjen fra terminalen, herunder støjen fra samtlige skibe, der anløber terminalen.

Før kortlægningen finder sted vil Oslobådene havde været på værft og blevet yderligere støjdæmpet.

På baggrund af måleresultater vil Miljøkontrollen vurdere behovet for evt. yderligere tiltag.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Ingen bemærkninger

 

BILAG

Ingen bilag

 

 

Hjalte Aaberg

/ Natan Dammas


 


Til top