Mødedato: 10.01.2005, kl. 14:30

Redegørelse om merforbrug på projekt vedrørende modernisering af grundvandsanlægget ved Regnemark

Redegørelse om merforbrug på projekt vedrørende modernisering af grundvandsanlægget ved Regnemark

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 10. januar 2005

 

 

12.      Redegørelse om merforbrug på projekt vedrørende modernisering af grundvandsanlægget ved Regnemark

 MFU 4/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter KE's redegørelse om merforbruget på anlægsprojektet vedrørende modernisering af grundvandsanlægget på værket ved Regnemark samt etablering af datamatbaseret fjernovervågning.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget fik på mødet den 6. december 2004 forelagt en indstilling om tillægsbevilling til en anlægsbevilling. Sagen blev udskudt, og KE har på udvalgets foranledning udarbejdet en redegørelse om sagsforløbet.

Som et led i udskillelsen af KE i aktieselskaber pr. 31. december 2004 er det igangværende anlægsprojekt er indskudt i KE Vand A/S, hvor Miljø- og Forsyningsudvalget er generalforsamling. Der er ikke længere fremadrettede bevillingsmæssige aspekter i sagen, som kan videresendes til Borgerrepræsentationen til beslutning, hvilket indebærer, at den oprindelige indstilling om tillægsbevilling må betragtes som bortfaldet.

Da KE frem til nytår var en del af den kommunale forvaltning, vil Miljø- og Forsyningsudvalget derimod stadig kunne drøfte KE's redegørelse om sagsforløbet. Endvidere kan udvalget som generalforsamling for aktieselskabet forlange at blive holdt underrettet om projektets videre forløb.

 


SAGSBESKRIVELSE

KE søgte i november 2004 om tillægsbevilling til en igangværende anlægsbevilling til modernisering af grundvandsanlægget på værket ved Regnemark. Indstillingen er blevet udsat i tre på hinanden følgende møder i Miljø- og Forsyningsudvalget, senest på mødet den 6. december 2004, hvor udvalget bad om at få en redegørelse for sagens forløb.

 

Redegørelse for sagsforløbet

KE har udarbejdet den vedlagte redegørelse af 16. december 2004, hvoraf det fremgår, at det i 2003 var tydeligt, at blandt andet ændrede forudsætninger for projektet ville føre til merudgifter, der ikke kunne afholdes inden for bevillingen, og at der på dette tidspunkt burde være søgt om tillægsbevilling. KE vurderede imidlertid i foråret 2004, at der først ville være plads i budgettet i 2005. Da der i sommeren 2004 viste sig mulighed for at søge ekstra anlægsmidler, udarbejdede KE et udkast til ansøgning om tillægsbevilling, som blev drøftet med Miljø- og Forsyningsforvaltningen med henblik på forelæggelse for udvalget. På grund af tidspres på udvalgsmøderne er sagen først blevet behandlet på Miljø- og Forsyningsudvalget den 6. december 2004.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan supplerende oplyse, at man er enig i, at KE burde have søgt tillægsbevilling tidligere, også selv om det oprindeligt var opfattelsen, at der ikke var mulighed for at afholde yderligere udgifter på projektet i 2004. KE kunne således i 2003, hvor det stod klart, at der ville blive tale om et merforbrug, have søgt om tillægsbevilling, blot inden for rådighedsbeløbsbevillingerne i årene 2005-7.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen kan endvidere bekræfte, at udkastet til indstilling om tillægsbevilling har været drøftet mellem KE og Sekretariatet i juli og august måned, senest den 30. august 2004, hvor Sekretariatet sidste gang afgav bemærkninger til udkastet til indstilling. Forsinkelsen fra dette tidspunkt og frem til indstillingen første gang forelægges udvalget den 8. november 2004, må tilskrives travlhed i KE i forbindelse med forberedelsen af udskillelsen.

 

Igangsættelse og videreførelse af anlægsarbejder i KE efter 1. januar 2005

Udskillelsen af KE i aktieselskaber indebærer, at der skal ske ændringer i procedurerne for godkendelse af anlægsarbejder i Københavns Energi.

Hidtil har KE været omfattet af Indenrigsministeriets og Københavns Kommunes bevillingsregler, hvilket blandt andet har betydet, at Borgerrepræsentationen har skullet meddele anlægsbevilling (kapitalbevilling) til de enkelte anlægsprojekter.

Idet KE nu er organiseret i aktieselskaber vil det fremover ikke være styrelsesloven og kommunens styrelsesvedtægt, men KE-selskabernes egne vedtægter, der fastsætter, hvordan nye projekter godkendes.

Retningslinierne for godkendelse af fremtidige anlægsarbejder i KE-selskaberne (herunder hvilke projekter, der kræver henholdsvis generalforsamlingens, bestyrelsens eller blot direktionens godkendelse) vil blive drøftet i forbindelse med indstillingen om styringen af KE, der forventes forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 24. januar 2005.

De igangværende projekter, samt projekter, der har nået at blive godkendt af Borgerrepræsentationen inden nytår, videreføres umiddelbart i de nye selskaber. De igangværende arbejder vil være en del af kommunens indskud i de nye selskaber, og bestyrelsen vil skulle varetage selskabets økonomiske interesser – og ejerens interesser i øvrigt - ved blandt andet at sikre sig, at projekterne gennemføres og afsluttes.

Enkelte projekter har været behandlet i Miljø- og Forsyningsudvalget, men nåede ikke at blive godkendt af Borgerrepræsentationen inden den 31. december. Det drejer sig om sagerne MFU 257/2004 vedrørende udskiftning af oliebrændere på Lygten Varmeværk, MFU 258/2004 vedrørende ændring af fjernvarmeforsyning fra damp til varmt vand i et område ved Drejervej og MFU 270/2004 vedrørende fjernvarmeledninger i Ørestad Syd.

Disse indstillinger kan ikke behandles i Borgerrepræsentationen efter 1. januar 2005, hvor KE er udskilt fra kommunen. For det første indebærer indstillingerne, at der meddeles kapitalbevilling på kommunens budget, hvor der efter udskillelsen ikke længere er bevillingsmæssig dækning, og for det andet ligger kompetencen til at træffe beslutning om investeringer i aktieselskaberne entydigt i selskabet (hos generalforsamlingen, bestyrelsen eller direktionen, jf. ovenfor) og ikke hos Borgerrepræsentationen.

På Økonomiudvalgsmødet den 14. december 2004, hvor to af de tre sager var på dagsordenen, blev det tilføjet til beslutningsprotokollen, at dispositioner i KE pr. 1. januar 2005 som følge af den økonomiske udskillelse af Københavns Energi ikke længere er omfattet af bevillingsreglerne for kommunen, men at Borgerrepræsentationen vil få indstillingerne forelagt til efterretning på førstkommende møde i 2005.

Da indstillingerne imidlertid allerede før nytår har været tiltrådt af Miljø- og Forsyningsudvalget, som efter nytår er generalforsamling for de nye selskaber, vil bestyrelserne uden at foregribe fremtidige beslutninger om kompetenceforholdene kunne iværksætte de nævnte tre projekter allerede fra 1. januar 2005, også selv om projekterne ikke er blevet endeligt godkendt efter de hidtidige regler.

 

Indstillingen om tillægsbevilling til modernisering af grundvandsanlægget m.v.

Indstillingen om tillægsbevilling til den igangværende kapitalbevilling til modernisering af grundvandsanlægget på Værket ved Regnemark er som nævnt blevet udsat i en række af udvalgets møder.

Med virkning fra 31. december 2004 er det igangværende projekt indskudt i KE Vand A/S. Der er således ikke fremadrettede bevillingsmæssige aspekter i sagen, som kan sendes videre til Borgerrepræsentationen til beslutning.

Selve indstillingen MFU 259/2004 må på den baggrund betragtes som bortfaldet.

Idet KE har været en integreret del af Miljø- og Forsyningsforvaltningen frem til nytår, kan Miljø- og Forsyningsudvalget naturligvis fortsat drøfte KE's redegørelse om sagen. Udvalget vil endvidere, såfremt dette ønskes, kunne beslutte at bede forvaltningen om at foretage yderligere undersøgelser af sagens hidtidige forløb. Endelig vil udvalget som generalforsamling for KE Vand A/S kunne forlange at blive holdt underrettet om projektets videre forløb.

 

Konsekvenser for borgerne

Indstillingen har ingen konsekvenser for borgerne.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen konsekvenser for Københavns Kommunes økonomi.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke miljøvurderet.

 

HØRING

 

BILAG

Indstillingen MFU 259/2004 om tillægsbevilling til kapitalbevilling til modernisering af grundvandsanlægget på Værket ved Regnemark samt etablering af datamatbaseret fjernovervågning, udsat på MFU's møde den 6. december 2004.

KE's notat af 16. december 2004 om forløbet i sagen

 

 

 

Peter Elsman                     /                     Jens Balslev

 


 


Til top