Mødedato: 09.12.2002, kl. 15:00

Revision af særlige bestemmelser for håndtering af tegl-, beton- og asfaltbrokker

Revision af særlige bestemmelser for håndtering af tegl-, beton- og asfaltbrokker

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 9. december 2002

 

 

5.      Revision af særlige bestemmelser for håndtering af tegl-, beton- og asfaltbrokker

 MFU 262/2002

INDSTILLING[pj1] 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til "Særlige bestemmelser for håndtering af tegl-, beton- og asfaltbrokker."

 

 

RESUME[pj2] 

I henhold til Affaldsplan 2004 skal der, efter en normal afskrivningsperiode for RGS 90's anlæg, tages endelig stilling til selskabets eneret omkring år 2003.

Borgerrepræsentationen har den 22. august 2002 tiltrådt forligsaftalen mellem Københavns Kommune og Sydhavnens Sten & Grus ApS. Det betyder, at Københavns Kommune med virkning fra 1. januar 2003 vil åbne op for indgåelse af aftaler med flere modtageanlæg om behandling af tegl-, beton- og asfaltbrokker.

Krav til modtageanlæg om bestemt behandling af affaldet fastlægges i "særlige bestemmelser", der indeholder miljømæssige målsætninger for den pågældende fraktion. Selve modtageaftalen vil således have karakter af en standardaftale, idet opfyldelse af de miljømæssige målsætninger vil være en betingelse for indgåelse af modtageaftale.

Med den foreslåede revision af bestemmelserne sker der ikke en ændring af kravene, der stilles til behandling af brokker. Udgangspunktet er fortsat, at brokker skal forarbejdes på et stationært anlæg godkendt efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5. Kvaliteten af det oparbejdede materiale skal endvidere følge Vejdirektoratets retningslinier.

 


SAGSBESKRIVELSE[pj3] 

Baggrund

På baggrund af problemer med at lokalisere nye lossepladser blev det i slutningen af 80'erne nødvendigt at nedbringe behovet for deponering af bygningsaffald. Dette problem løste man ved at etablere anlæg for nedknusning af materialerne. Fremstilling af de bedste genbrugskvaliteter kunne kun opnås ved passende store anlæg og det planlagte antal af anlæg blev af investerings- og rentabilitetsmæssige årsager begrænset til et minimum. Københavns Kommune undersøgte muligheden for at danne et selskab der kunne drive et regionalt stationært behandlingsanlæg. Dermed dannedes i 1990 Råstof og Genanvendelses Selskabet af 1990 A/S (RGS 90 A/S), med en kreds af private og offentlige deltagere.

I henhold til Affaldsplan 2004 skal der, efter en normal afskrivningsperiode for RGS 90's anlæg, tages endelig stilling til selskabets eneret omkring år 2003.

Borgerrepræsentationen har den 22. august 2002 tiltrådt forligsaftalen mellem Københavns Kommune og Sydhavnens Sten & Grus ApS. Det betyder, at Københavns Kommune med virkning fra 1. januar 2003 vil åbne op for indgåelse af aftaler med flere anlæg om modtagelse og behandling af tegl-, beton- og asfaltbrokker.

Erhvervsaffaldsregulativet er opbygget således, at krav til modtageanlæg om bestemt behandling af affaldet skal fastlægges i særlige bestemmelser indeholdende miljømæssige målsætninger for den pågældende fraktion. Selve modtageaftalen vil således have karakter af en standardaftale, idet opfyldelse af de miljømæssige målsætninger vil være en betingelse for indgåelse af modtageaftalen.

Formålet med revision af de særlige bestemmelser er således at sikre det nødvendige grundlag for udvidelse af antallet af aftaler.

I forbindelse med, at der åbnes op for flere aftaler sker der ikke ændring af kravene der stilles til behandling af brokker, idet kravene tidligere har været fastlagt i selve modtageaftalen og i kapitel 5 godkendelsen. Udgangspunktet er fortsat, at brokker skal forarbejdes på et stationært anlæg godkendt efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5. Kvaliteten af det oparbejdede materiale skal følge Vejdirektoratets retningslinier.

 

Uddybning af indstilling

Revisionen af de særlige bestemmelser består af en indføjelse af en definition af genanvendelse, samt kontrol- og kvalitetskrav til det oparbejdede affald. Endvidere er der angivet betingelser for anvendelse af tegl-, beton- og asfaltbrokker på den adresse, hvor affaldet produceres, herunder en fastlæggelse og udmelding af den eksisterende praksis for tilladelse til anvendelse af mobile nedknusningsanlæg.

Definitionen af genanvendelse følger de retningslinier, der er angivet i cirkulæret om kommunale regulativer om sortering af bygge- og anlægsaffald med henblik på genanvendelse ( Miljøstyrelsens cirkulære nr. 94 af 21. juni 1995). Dette betyder bl.a., at anvendelse af ikke-forarbejdede brokker til dæmningsbyggeri og køreveje vil blive vurderet konkret i hvert enkelt tilfælde.

 

Anvendelse af brokker på den adresse, hvor affaldet produceres, kan ikke længere afvises alene med henvisning til at brokkerne skal tilføres bestemte anlæg. Det er derfor nødvendigt, at der udmeldes principper for en sådan anvendelse, herunder anvendelse af mobile nedknusningsanlæg. Miljøkontrollen giver tilladelse til nedknusning på stedet ud fra en samlet vurdering af miljøbelastningen. Der tillades således en støjpåvirkning af omgivelserne som normalt ikke vil blive accepteret, hvis der på andre områder opnås en væsentlig reducering af miljøbelastningen, eksempelvis i forbindelse med transport. Der stilles normalt vilkår om, at nedknusningen skal foregå inden for normal arbejdstid. Det skal tilføjes at det kan konstateres, at de hidtidige vurderinger har betydet, at der stort set altid gives afslag på opstilling af anlæg i boligområder. Dette forhold forventes ikke ændret i fremtiden.

En forudsætning for accept af den øgede belastning af omgivelserne er også, at der er genanvendelsesmuligheder for det nedknuste materiale på nedrivningspladsen. I modsat fald henvises affaldet til anlæg inden for ordningen, hvor der gennem placering og stillede vilkår i forbindelse med godkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 er taget hensyn til omgivelserne.

Den eksisterende mængdegrænse på 1 ton foreslås fastholdt. Mængdegrænsen er fastlagt ud fra kontrolhensyn. I erhvervsaffaldsregulativet er mængdegrænserne angivet pr. affaldsfraktion. Mængdegrænsen anses for at være i overensstemmelse med ovennævnte cirkulære hvori det anføres, at der ved bortskaffelse af bygge- og anlægsaffald skal foretages kildesortering, når den samlede affaldsmængde fra det pågældende bygge- og anlægsarbejde overstiger 1 ton.

Ved dom af 22. august 1997 fastslog Østre Landsret, at også bygherrer, hvor affaldsproduktionen ikke sker som led i eget hovederhverv, er berettiget til at blive fritaget for benyttelse af den kommunale indsamlingsordning. Som følge heraf blev der i december 1997 udarbejdet et sæt særlige bestemmelser herom. Disse eksisterende særlige bestemmelser er indarbejdet i det nye regelsæt for at samle alle de bestemmelser der vedrører tegl-, beton- og asfaltbrokker. Det må forventes, at antallet af fritagelser vil falde væsentligt, idet der fremover vil blive indgået modtageaftaler med en række af de anlæg, som der tidligere er blevet afleveret til under henvisning til fritagelsesbestemmelserne.

 

ØKONOMI

Der forventes ikke betydende ændringer i omkostninger til håndtering af brokker fra kommunale bygge- og anlægsarbejder.

 

MILJØVURDERING

En del af de modtageanlæg, der forventes indgået aftale med, er placeret i betydelig afstand fra København. Samlet set kan der således blive tale om øget transport.

 

Den klare udmelding omkring krav til det oparbejdede materiale kan for en række af de anlæg der forventes indgået aftale med, betyde en generel højnelse af niveauet og dermed en begrænsning af anvendelse af råstoffer.

 

HØRING

Bestemmelserne har ikke været i høring.

 

BILAG

Forslag til "Særlige bestemmelser for håndtering af tegl-, beton- og asfaltbrokker."

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 / Hjalte Aaberg

 


 


 [pj1]00110130DOC

 [pj2]00110131DOC

 [pj3]00110133DOC

Til top