Mødedato: 09.10.2000, kl. 15:00

Ideoplæg vedrørende revision af vandforsyningsplanen

Ideoplæg vedrørende revision af vandforsyningsplanen

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 9. oktober 2000

 

9. Ideoplæg vedrørende revision af vandforsyningsplanen

MFU 221/2000 J.nr. V 3110-7/00

 

INDSTILLING

Miljø- og forsyningsforvaltningen foreslår,

at Miljø- og forsyningsudvalget drøfter og tiltræder retningslinierne i "Ideoplæg vedrørende revision af vandforsyningsplanen" som grundlag for den forestående revision af Københavns Kommunes vandforsyningsplan.

 

RESUME

Den i 1994 vedtagne vandforsyningsplan for Københavns Kommune skal revideres og en ny vedtages med virkning fra 2002. Forud for udarbejdelsen og den politiske behandling af den kommende plan ønskes der derfor en politisk stillingtagen til de overordnede planmål og økonomiske rammer for planens realisering.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den gældende vandforsyningsplan for Københavns Kommune udgør første generation af planlægningen indenfor vandforsyningsområdet.

Vandforsyningsplanen udgør reguleringsgrundlaget for vandindvinding og –distribution af drikkevand i Københavns Kommune. Da indvindingen af drikkevand til forsyning af Kommunens borgere og virksomheder i dag udelukkende finder sted fra boringer og vandværker udenfor kommunegrænsen, er indvindingssiden kun i begrænset omfang behandlet i planen. Forholdene omkring Københavns Vands indvinding er således styret gennem den stedlige amtslige planlægning og konkrete administration.

Den økonomisk tunge del af planen retter sig mod udbygningen og vedligeholdelsen af ledningsnettet for distribution af vandet. En anden væsentlig men mindre udgifttung del af planen omfatter indsatsen med henblik på at reducere vandforbruget.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

I den gældende vandforsyningsplan er der lagt vægt på at opretholde en renoveringstakt på ledningsnettet, som også på langt sigt vil bidrage til at holde omfanget af ledningsbrud og vandtab gennem lækager på et acceptabelt niveau.

Som udgangspunkt lægges der derfor op til en videreførelse af de planmål for ledningsrenovering og lækagesøgning, som er fastsat i den gældende plan. Det er således vurderingen, at den nuværende renoveringstakt med en udskiftning af hele ledningsnettet over 100 år vil sikre, at vandtabet i ledningsnettet i København fortsat vil være blandt de laveste i landet.

Ud over en videreførelse af den uændrede renoveringstakt (Alternativ 1) er der i ideoplæget vurderet 2 øvrige alternativer – hhv. en skærpet og en lempet målsætning for ledningsrenovering. De 3 alternativer er kort beskrevet nedenfor:

  1. Uændret målsætning: Renovering af 1% af hoved- og forsyningsnettet samt lækagesøgning på 250 km ledninger årligt. Den årlige udgift til renovering af ledningsnettet baseret på denne målsætning andrager 36 mio. kr. Et vandtab på maksimalt 3 m3 pr døgn pr km af ledningsnettet, svarende til 1.2 mio. m3 pr. år vurderes herved at kunne fastholdes.
  2. Skærpet målsætning: Ledningsnettet i byen er nyværdisat til ca. 4.4 mia. kr. Såfremt denne værdi ønskes fastholdt, skal den årlige investering i fornyelse af nettet andrage 44 mio. kr, idet ledningsnettets tekniske levetid er fastsat til 100 år. Ud fra Københavns Vands erfaringer vil merinvesteringen i forhold til alternativ 1 ikke indebære yderligere reduktion af vandtabet fra ledningsnettet.
  3. Lempet målsætning: Dersom der nøjes med en renoveringstakt på 0.5 % af nettet pr år, vil dette betyde, at nettet udskiftes en gang for hver 200 år. Erfaringerne fra den gældende vandforsyningsplan viser, at det ved en renoveringstakt på mindre end 1% ikke er muligt at fastholde et bare rimeligt tab fra ledningsnettet. Der må påregnes betydelige erstatningsbeløb som følge af lækager, idet en teknisk levetid på 200 år på det eksisterende ledningsnet må anses for helt urealistisk. Herudover vil der ske en værdiforringelse af ledningsnettet.

Omkring vandforbruget har en målrettet indsats samt forhøjede vandpriser bidraget til en fortsat reduktion i vandforbruget. For husholdningsforbruget, der tegner sig for knap 2/3 af det samlede forbrug, har det ikke vist sig muligt at opfylde den ambitiøse målsætning, som er opstillet i den gældende plan. Vandbesparelser her nærmer sig således et naturligt "mætningspunkt". En intensiveret indsats til fremme af individuelle vandmålere i de enkelte lejligheder i eksisterende ejendomme vil imidlertid ud fra indhøstede erfaringer kunne bidrage til en mærkbar reduktion af husholdningsforbruget.

I den forløbne periode er der foregået tiltag og udviklinger, som påvirker forudsætningerne for vandforsyningsplanlægningen. Det drejer sig bl.a. om:

  • Sammenlægning af vand og afløb i én institution
  • Etablering og udvikling af tværgående samarbejder om indvinding og grundvandsbeskyttelse
  • Udviklingen indenfor anden sektorplanlægning – herunder grundvands- og spildevandsplanen
  • Byudviklingen – herunder Ørestaden

Ideoplægget har på den baggrund oplistet en række nye forslag til aktiviteter til iværksættelse/gennemførelse i planperioden.

Koordineringen af sektorplanlægningen indenfor grundvand, vandforsyning og vandafledning forventes udmøntet i en samlet indsats med udgangspunkt i det samlede vandkredsløb, hvor ressourcerne udnyttes maksimalt gennem tiltag som: udnyttelse af grundvandsressourcer til sekundaformål, øget grundvandsdannelse gennem nedsivning og forbedring af tilstanden i Kommunens søer og vandløb. Hertil kommer igangsættelsen af undersøgelser til belysning af mulighederne for at udnytte grundvandsressourcen i den nordvestlige del af Kommunen til drikkevandsforsyning.

Økonomi

Med ideoplægget lægges i det væsentlige op til en fastholdelse af det nuværende niveau for ledningsrenovering, lækagesøgning og vandbesparende tiltag. For så vidt angår de nævnte alternativer for ledningsrenovering er de økonomiske konsekvenser oplistet i nedenstående skema.

Årlig merudgift Årlig merudgift

pr. person familie med 2 børn

Alternativ 1 0,0 kr. 0,0 kr.

Alternativ 2 11,5 kr. 46,0 kr.

Alternativ 3 -26,0 kr. -104,0 kr.

Ud over en fastholdelse af den nuværende takt for ledningsrenovering (Alternativ 1) lægges der i ideoplægget op til en særlig indsats med støtte til installation af individuelle vandmålere i eksisterende lejligheder. Dette vil medføre en årlig merudgift af størrelsen 1¼ mio. kr. svarende til ca. 5 øre pr. 1000 liter vand.

Det skal bemærkes, at den største del af vandprisen dækker øvrige udgifter (indvinding, afledning og grundvandsbeskyttelse) samt lovmæssigt fastlagte afgifter og gebyrer. Disse omkostninger berøres ikke af vandforsyningsplanlægningen.

 

BILAG VEDLAGT

Ideoplæg vedrørende revision af vandforsyningsplanen.

 

 

Niels Juul Jensen

/Gert Fischer

 

 

Til top