Mødedato: 08.12.2003, kl. 15:00

Ændring af regulativ om erhvervsaffald

Ændring af regulativ om erhvervsaffald

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. december 2003

 

 

7.      Ændring af regulativ om erhvervsaffald

 MFU 267/2003

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udkast til regulativ om ændring af regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune godkendes.

 

 

RESUME

Som en konsekvens af den foreslåede ændring af vedtægterne for I/S Storkøbenhavns Modtagestation for Olie- og Kemikalieaffald (SMOKA), hvorefter SMOKA ikke længere skal have eneret på modtagelse af farligt affald til bortskaffelse fra interessentkommunerne, skal § 34, stk. 2 i regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune ændres. Bestemmelsen tillægger bl.a. SMOKA eneret til at modtage farligt affald til bortskaffelse fra Københavns Kommune.

 

Endvidere har Konkurrencestyrelsen på baggrund af en klage vurderet, om nogle af de vilkår som Københavns Kommune fastsætter i forbindelse med indgåelse af transportøraftaler skulle være i strid med konkurrenceloven. Det drejer sig om vilkåret om veldefineret kundekreds og vilkåret om sikkerhedsstillelse. På den baggrund har Konkurrencestyrelsen anbefalet, at Københavns Kommune ophører med at stille disse vilkår i forbindelse med indgåelse af transportøraftaler. Det indst illes derfor, at bestemmelserne i erhvervsaffaldsregulativet vedrørende disse to vilkår ophæves.

 


SAGSBESKRIVELSE

I/S SMOKA

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har i mødet den 10. november 2003 (MFU 243/2003) anbefalet, at udkast til ændring af vedtægter for I/S SMOKA godkendes.

 

Med ændringerne i vedtægterne for SMOKA har interessentkommunerne ønsket at bringe vedtægterne i overensstemmelse med de ændrede vilkår for indsamling og håndtering af farligt affald. Inden for rammerne af de kommunale indsamlingsordninger vil der efter 1. januar 2004 være fri konkurrence mellem de transportører og modtageanlæg, som kommunerne har indgået aftale med. Det betyder, at kommunernes forpligtelse til at opretholde et beredskab dels skal finansieres over et håndteringsgebyr,  dels af et grundgebyr, som skal betales af kommunerne i forhold til indbyggertal.

 

Med disse gebyrer er det sikret, at det lovpligtige beredskab, som modtagestationen udgør inden for rammerne af de kommunale indsamlingsordninger, også kan finansieres, når modtagestationen ikke længere via en eneret på modtagelse af farligt affald til bortskaffelse er sikret en indtjening til dækning af basisomkostningerne.

 

Erhvervsaffaldsregulativets § 34, stk. 2 indeholder eneretstildelingen til bestemte anlæg for modtagelse og behandling af særlige affaldsfraktioner, hvor der af miljømæssige, strukturelle eller økonomiske grunde har været behov for at afgrænse antallet af modtageanlæg.

 

Det drejer sig om forbrændingsegnet affald til I/S Vestforbrænding og I/S Amagerforbrænding, deponeringsaffald til AV-Miljø, emballeret ikke-genanvendeligt farligt affald til I/S SMOKA og ikke-genanvendeligt flydende affald, der ikke kan tilføres deponering, og som ikke indeholder farligt affald til Renseanlægget I/S Lynetten.

 

Med den foreslåede ændring af § 34 udgår pkt. om SMOKA, hvorved eneretten ophæves, og der åbnes adgang til, at andre modtageanlæg kan få aftale med Københavns Kommune om modtagelse af farligt affald til bortskaffelse.

 

Det foreslås, at ændringsregulativet træder i kraft 1. februar 2004. Når regulativet er vedtaget, vil det straks blive offentliggjort, og der vil kunne indledes forhandling med potentielle modtageanlæg om indgåelse af aftale, hvorefter anlæggene med virkning fra 1. februar 2004 kan modtage affald fra Københavns Kommune.

 

Vilkårsændring for transportøraftaler

 

Konkurrencestyrelsen behandler en sag om en klage fra en vognmand om at to af de adgangskriterier, som kommunen opstiller ved indgåelse af transportøraftaler, er i strid med konkurrenceloven.

 

Det drejer sig om kravet om økonomisk sikkerhedsstillelse på 100.000 kr., samt kravet om transport af mindst 1.000 t affald årligt fra virksomheder i Københavns Kommune.

 

Konkurrencestyrelsen har ved et møde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen givet udtryk for, at styrelsen umiddelbart er af den opfattelse, at de to krav kan stride mod konkurrencelovgivningen på grund af, at de kan begrænse adgangen til markedet.

 

Kravet om økonomisk sikkerhedstillelse følger af erhvervsaffaldsregulativets § 31, stk. 5 og skal ses i lyset af, at der er tale om indsamlingsordninger, hvor kommunen har ansvaret for ordningens funktionsduelighed. Derved har kommunen ansvaret for at afværge og afhjælpe eventuelle skader, der kan opstå ved ukorrekt håndtering af affaldet. Sikkerhedsstillelsen skal holde kommunen skadesløs, såfremt en sådan situation skulle opstå.

 

Kravet om transport af minimum 1.000 t affald er udmøntningen af bestemmelsen i regulativets § 31, stk. 3, hvorefter transportøren skal have en veldefineret kundekreds i Københavns Kommune. Baggrunden for kravet er ønsket om at sikre, at de transportører, der skal indgå som en del af indsamlingsordningen i Københavns Kommune, har den fornødne størrelse til, at der samlet sikres nødvendig kapacitet i ordningen for erhvervsaffald, og at transportørerne i øvrigt kan fungere under branchens svingende konjunkturer.

 

I de snart 6 år aftaleordningen for transportører har været gældende i Københavns Kommune, har det ikke på noget tidspunkt været nødvendigt at udløse en sikkerhedsstillelse. Ordningen med garantistillelse har formentlig været medvirkende til, at de mindste og økonomisk svagt funderede vognmænd har været holdt ude af ordningen, men der har ikke været tilfælde, hvor det har været nødvendigt at afværge eller afhjælpe skader, der er opstået som følge af ukorrekt håndtering af affaldet.

 

Vilkåret om en veldefineret kundekreds har ikke reelt været håndhævet i den periode, hvor reglerne har været gældende. Regulativet indeholder nemlig også en bestemmelse om, at Miljøkontrollen kan indgå midlertidige aftaler på 12 måneder med transportører, der ønsker at etablere en kundekreds i Københavns Kommune.

 

I de tilfælde, hvor nye transportører eller transportører som er nye på markedet, har ønsket at få aftale om transport af affald, og hvor de jo naturligvis ikke har kunnet leve op til kravet om transporterede mængder, har Miljøkontrollen indgået midlertidige aftaler af 12 måneders varighed.

 

Efterfølgende har stort set alle, der har ønsket det, kunnet få fornyet aftalerne til normal løbetid i 4 år. Kun i få tilfælde, hvor vognmænd under den midlertidige aftales løbetid kun i begrænset omfang har transporteret affald i Københavns Kommune, har Miljøkontrollen afvist at forny aftalerne. I de fleste tilfælde uden, at det har givet anledning til indsigelser fra de pågældende vognmænds side.

 

De nævnte vilkår har ikke i den forløbne periode haft nogen reel betydning for indsamlingsordningernes funktionsduelighed, eller har haft nogen afgørende betydning for at sikre den fornødne kapacitet i indsamlingsordningerne. Derfor foreslås det, at man følger Konkurrencestyrelsens opfattelse og frafalder vilkårene om sikkerhedsstillelse og en veldefineret kundekreds og ændrer de relevante bestemmelser i regulativet.

 

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger

 

HØRING

Forslaget har ikke været i høring.

 

BILAG

Forslag til ændring af regulativ for erhvervsaffald i Københavns Kommune.

 

 

Peter Elsmann

 

                                            /Hjalte Aaberg

                     


 


Til top