Mødedato: 08.08.2005, kl. 14:30

Fornyet fremsættelse af ønsker til overførsel af mindreforbrug til budget 2005

Fornyet fremsættelse af ønsker til overførsel af mindreforbrug til budget 2005

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 8. august 2005

 

 

4.      Fornyet fremsættelse af ønsker til overførsel af mindreforbrug til budget 2005

      MFU 167/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

at de dele af Miljø- og Forsyningsudvalgets mindreforbrug i 2004, som er overført til den fælles overførselspulje under Økonomiudvalget, udmøntes i form af en tillægsbevilling på 1.537 t.kr. til Sekretariatet og en tillægsbevilling på 5.271 t.kr. til Miljøkontrollens skattefinansierede driftsbevilling med henblik på gennemførelse af de i denne indstilling nævnte aktiviteter. Der anvises kassemæssig dækning på den fælles overførselspulje under Økonomiudvalget, hvortil et tilsvarende beløb vedrørende mindreforbrug på Miljø- og Forsyningsudvalgets regnskab for 2004 er overført ved BR 393/05.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen standsede i juni måned overførslen af mindreforbrug fra 2004 til 2005 til aktiviteter, som ikke tidligere har været behandlet i Borgerrepræsentationen. Mindreforbruget blev i stedet lagt i en såkaldt fælles overførselspulje, hvorfra udvalgene har mulighed for at søge om udmøntning. Med denne indstilling genfremsættes de af Miljø- og Forsyningsudvalgets ønsker om tillægsbevillinger til budget 2005 finansieret af mindreforbruget i 2004, som ikke tidligere er imødekommet, idet der dog er indarbejdet to nye overførselsønsker, som finansieres ved nedsættelse og bortfald af to andre bevillingsønsker.

 


SAGSBESKRIVELSE

Miljø- og Forsyningsudvalget har på mødet den 25. april 2005 fået forelagt og over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefalet, at mindreforbruget i 2004 overføres til budget 2005 til nærmere bestemte formål (MFU 97/2005)

Borgerrepræsentationen har den 15. juni 2005 imødekommet ønskerne om overførsel af mindreforbruget på det takstfinansierede område, af puljemidlerne under udvalget og af midler til gennemførelse af aktiviteter, som tidligere har været godkendt af Borgerrepræsentationen. Størstedelen af mindreforbruget på det skattefinansierede område, som i indstillingen er foreslået overført til aktiviteter, som Borgerrepræsentationen ikke tidligere eksplicit har taget stilling til, blev imidlertid overført til en fælles overførselspulje under Økonomiudvalget.

Det fremgik af indstillingen (BR 393/05), at anvendelse af midlerne vil kræve forelæggelse af en konkret sag til beslutning i Borgerrepræsentationen, enten som enkeltsag fra udvalget eller som en del af de sager om bevillingsmæssige ændringer, som Økonomiforvaltningen fremlægger i løbet af året.

Ansøgninger fra udvalget om udmøntning fra puljen skal indeholde oplysning om beløb, formål og beskrivelse af aktiviteterne, forventet regnskab, herunder om beløbet kan finansieres inden for budgettet.

Med denne indstilling genfremsætter Miljø- og Forsyningsforvaltningen de forslag om overførsel til 2005, som Miljø- og Forsyningsudvalget tidligere har behandlet. Der er kun i to tilfælde tale om et ændret ønske i forhold til den oprindelige overførselssag, idet der dels søges om midler til gennemførelse af en klimaudstilling i samarbejde med British Council, finansieret ved en nedsættelse af beredskabet til advokat- og konsulentudgifter, dels søges om overførsel til delvis dækning af mi ndreindtægter vedr. virksomhedsgebyrer, der erstatter det tidligere overførselsønske om midler til øget kortlægning af forurenet jord, som i stedet søges finansieret over en kapitalbevilling til oprensning af forurenet jord.

Som det fremgår af Miljø- og Forsyningsudvalgets regnskabsprognose pr. 30. juni 2005, der forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 8. august 2005, forventes der hverken afvigelser på bevillingerne til Sekretariatet eller Miljøkontrollens skattefinansierede aktiviteter. Det forventes således ikke, at der med de kendte forudsætninger og besluttede aktiviteter vil være mindreforbrug på bevillingerne på 2005, og de i denne indstilling nævnte aktiviteter, som foreslås finansieret af mindreforbruget i 2004, kan derfor ikke finansieres inden for det nuværende budget.

 

Sekretariatet, i alt 1.537 t.kr.:

Kommunikationsaktiviteter, 410 t.kr.

Sekretariatet fik i 2004 en tillægsbevilling til kommunikationsaktiviteter, finansieret af mindreforbrug i 2003 (MFU 150/2004). På bevillingen opstod der et mindreforbrug på 210 t.kr. vedrørende aktiviteter, der ikke blev gennemført som planlagt (kurser i formidling, udvikling af forvaltningens intranet og præsentation af kommunens miljøpolitik), og som derfor søges udmøntet til tilsvarende formål i 2005. Til udarbejdelse af en introduktion til miljø- og forsyningsområdet til det nye udvalg foreslås udmøntet 200 t.kr.

 

Efteruddannelse og kompetenceudvikling, 500 t.kr.

Sekretariatet har haft mange, tunge udviklingsopgaver de seneste seks år i forbindelse med ændringerne på forsyningsområdet. Dette indebærer, at der har været begrænset tid til efteruddannelse, og der vurderes på den baggrund at være tale om et egentligt efterslæb på efteruddannelsesområdet, som vil blive søgt indhentet med tillægsbevillingen. Udskillelsen af Københavns Energi i aktieselskaber indebærer, at en række opgaver i Sekretariatet er faldet bort, mens nye opgaver er kommet til, hvilket også konkret indebærer behov for kompetenceudvikling af Sekretariatets medarbejdere til de nye og ændrede opgaver og vilkår. Alternativt kan der blive tale om aftrædelsesaftaler for en eller flere medarbejdere.

 

Udstilling om klimaproblemer og energi i samarbejde med British Council, 575 t.kr.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen søger at få British Councils internationale klimaudstilling "North South East West", der sætter fokus på den globale opvarmning, til København i efteråret, og vil i samarbejde med British Council gennemføre en række parallelaktiviteter. Forslaget er nyt, og foreslås finansieret af en del af de midler, som tidligere har været søgt overført som beredskab til advokat- og konsulentudgifter. Miljø- og Forsyningsudvalget vil på mødet den 8. august 2005 få forelagt en sag med en særskilt og mere indgående beskrivelse af udstillingen, programudkast m.v.

 

Beredskab til advokat- og konsulentudgifter, 52 t.kr.

I den tidligere indstilling blev der søgt overført 627 t.kr. som beredskab til advokat- og konsulentudgifter i forbindelse med eventuelle ændringer i Lynettesamarbejdet, den fremtidige organisering af affaldssektoren, R98-koncessionen, aktivt ejerskab m.v. Det vurderes nu, at behovet for et beredskab på dette område er mindre end oprindeligt forudset, blandt andet fordi dele af udgifterne søges finansieret på anden vis.

 

Miljøkontrollen, skattefinansieret, drift, i alt 5.271 t.kr.

Økologiprojekter, 1.100 t.kr.

Der er tale om projekter vedrørende indførelse af økologiske fødevarer i daginstitutioner i yderligere to bydele (500 t.kr.), forankring af økologien i daginstitutioner, døgninstitutioner og kantiner i FAF (300 t.kr.) og et pilotprojekt vedr. indførelse af økologisk mad i hjemkundskab i folkeskolerne (300 t.kr.). De tre projekter skal medvirke til at indfri Borgerrepræsentationens målsætning om 75 %'s økologiske fødevarer i 2008. De berørte institutioner står på venteliste til at deltage i projekterne.

 

Delvis dækning af manglende indtægter vedrørende virksomhedsgebyrer, 428 t.kr.

Beløbet søges overført til delvis dækning af en mindreindtægt vedrørende brugerbetaling vedrørende virksomhedstilsyn og virksomhedsgodkendelser i 2005, jf. regnskabsprognosen. Beløbet var i overførselssagen foreslået overført til en øget indsats til kortlægning af forurenet jord, som imidlertid nu søges gennemført inden for rammerne af kapitalbevillingen til oprensning af forurenet jord, som forelægges udvalget som en særskilt indstilling på mødet den 8. august 2005.

 

Gennemførelse af kommunens opgaver i forbindelse med NOVANA-programmet, 434 t.kr.

En række prøver og analyser blev ikke som forudsat udført i 2004, og skal derfor gennemføres i 2005, således at Miljøkontrollen kan afrapportere NOVANA-programmet til staten i 2006, som man er forpligtet til.

 

Færdiggørelse af grundvandsmodel, 490 t.kr.

Der er tale om gebyrmidler vedrørende vandindvinding. Der er i henhold til Vandforsyningsloven tale om øremærkede midler, som ikke kan anvendes til andre formål, end de, der fremgår af loven. Miljøkontrollen arbejder i øjeblikket med en grundvandsmodel, der skal bruges til grundvandsplanen, der skal vedtages inden nytår, og det har været meningen, at udgifterne skulle dækkes af overførslen.

 

Frilægning af rørlagte åer, 1.500 t.kr.

Analyse af mulighederne for at frilægge bl.a. Lygte Å, Grøndals Å og Ladegårs Å, og udarbejdelse af skitseprojekt til den første frilægning, med henblik på at styrke byens rekreative potentiale.

 

Tidsregistreringssystem til virksomhedstilsyn, 300 t.kr.

Beløbet har været afsat på budget 2004 af overførte midler fra 2003, men systemet nåede ikke at blive købt inden nytår. Fra 2005 er opkrævningsprincipperne for virksomhedsgebyret ændret til egentlig brugerfinansiering, hvilket har skabt behov for nøje registrering af tidsanvendelsen ved virksomhedstilsyn.

 

Øget kampagneindsats om skadedyr, 235 t.kr.

Øget indsats over for fødevarevirksomheder, ejendomsadministratorer og viceværter i form af bl.a. vejledninger og brochurer

 

Indscanning af gamle sager, 784 t.kr.

Tillægsbevillingen vil kunne afslutte et igangværende indscanningsprojekt i Miljøkontrollen. Indscanningen vil gøre det muligt at yde en effektiv og kompetent sagsbehandling med reference til tidligere oparbejdet viden. Miljøkontrollen har på grund af pladsmangel gamle sager liggende i arkiv, og fremfinding fra arkivet er særdeles besværlig og den videre anvendelse af det fremfundne materiale er begrænset, da Miljøkontrollen i øvrigt anvender elektronisk sagsbehandling over for borgere og virksomheder. Da kommunal reformen indebærer, at en del af Miljøkontrollens sager skal overgives til enten region eller stat, vil det af hensyn til overskueligheden og det fremtidige samarbejde med de nye enheder være særdeles formålstjenligt at have sagerne i elektronisk form.

 

Konsekvenser for borger

De foreslåede aktiviteter vil indebære bedre kommunal service og en forbedret formidlings- og kommunikationsindsats over for borgerne, et renere miljø samt sundere fødevarer i bl.a. en række af kommunens daginstitutioner

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke miljøvurderet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

 

HØRING

-

 

BILAG

-

 

 

 

Peter Elsman                        /                     Jens Balslev

 

 

 


 

Til top