Mødedato: 31.05.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Status for Screen Base Copenhagen

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status for Screen Base Copenhagen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter status for Screen Base Copenhagen og godkender, at der arbejdes videre med projektet på en ny lokalitet.

Problemstilling

Københavns Kommune har bevilget 0,5 mio. kr. i 2017 og 1,5 mio. kr. i 2018 til etablering af det åbne film- og mediehus Screen Base Copenhagen i København. Tilskuddet skal anvendes til aktiviteter i forbindelse med etableringen. Den ønskede placering var den tidligere museumsbygning på Vesterbrogade 59. Kultur- og Fritidsudvalget bekræftede ønsket om placering på Vesterbrogade på mødet den 28. februar 2018.

Siden beslutningen har lejemålet på Vesterbrogade 59 været i udbud og er blevet reserveret til en anden forvaltning jf. reglerne for udlejning. Det er derfor ikke længere muligt at placere Screen Base Copenhagen på Vesterbrogade 59. Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte status for projektet, herunder muligheden for at partnerne arbejder videre med at finde en ny placering.

Løsning

Baggrund

Centrale aktører inden for film- og mediemiljøet har fået tilskud fra Københavns Kommune til etablering af et fysisk film- og mediemiljø i København under navnet Screen Base Copenhagen. Film og medier dækker over den digitale visuelle industri ved blandt andet film, tv, animation, computerspil og XR (Virtual Reality, Augmentet reality og andre potentielle nye former for visuelle digitale medier).

Den oprindelige partnerkreds i Screen Base Copenhagen består af Copenhagen Film Festivals, Copenhagen Film Fund og Filmværkstedet/København. Siden da er partnerkredsen udvidet med en række potentielle nye aktører inden for den digitale visuelle industri, herunder Københavns Film- og Fotoskole, Nordic VR Startup, VR Unicorn, Makropol, Khora, XR Cinema, CopenX, webe incubator, VR inspired, Interactive Denmark og European Documentary Network. Den udvidede partnerkreds giver mulighed for at rumme forskellige tilbud, herunder festivaler, talentudvikling, filmstøtte, uddannelse, fritidsundervisning, international platform, start ups mv. 

Visionen for Screen Base Copenhagen er at skabe et synligt og vedkommende film- og mediemiljø – Københavns film- og medieby. Med filmvisninger, spil- og XR-oplevelser og demokratisk borgerinddragelse via levende billeder skal publikum sammen med miljøet se og tale om film og medier og gensidigt inspirere hinanden til udvikling af nye tanker, ideer og løsninger.

Copenhagen Film Festivals tiltrækker i dag årligt over 200.000 publikummer i biografen og når bredt ud. Med involvering af de nye aktører blandt andet inden for XR og computerspilsudviklere vil sammensætningen af eventarrangører, festivaler, uddannelser, startups og mere etablerede produktionsselskaber styrke talentudviklingen og netværket i den kreative branche og samtidig understøtte den internationalt førende position, som den danske film- og mediebranche har opnået gennem de seneste år. Københavnerne inviteres således også ind for til at se de nyeste talenter inden for film- og medier, mens internationale filmaktører og -produktioner møder det københavnske film- og mediemiljø.

Initiativet i forhold til at tænke publikum og kultur sammen med talentudvikling, netværk og brancheudvikling i et tværfagligt og innovativt samarbejde er særligt. Det samme gælder den stærke lokale forankring koblet med et internationalt perspektiv. Det afspejler Københavns karakter som en åben by med stor grad af nærhed, tillid og samskabelse som basis for udvikling og nytænkning, og det bidrager dermed til at give byen en særlig kant.

Målsætningerne for Screen Base Copenhagen er at:

  • Åbne film- og mediemiljøet for byens borgere og gæster
  • Tiltrække nye talenter inden for film- og medieområdet
  • Øge antallet af internationale samarbejdspartnere
  • Tiltrække dansk og udenlandsk kapital til miljøet i København
  • Være den naturlige fysiske indgang for miljøet i København, Greater Copenhagen og Danmark, herunder også den nationale alliance Vision Denmark.  

Hvis den store model for Screen Base Copenhagen opnås vil behovet være 4-5000 m2. Det estimeres, at stedet vil omfatte 300 medarbejdere, 100 elever, 3-400 brugere, 150 frivillige og 30.000 gæster med de rigtige screeningsfaciliteter. Den samlede omsætning vil være omkring 100 mio. kr. fra billetindtægter, tilskud fra stat, kommune, regioner, private og offentlige fonde og EU, private investeringer, indtægter fra salg af undervisning og fritidstilbud.

Status på Screen Base Copenhagen

Kultur- og Fritidsforvaltningen har, efter beslutningen i Kultur- og Fritidsudvalget vedr. placering, budt ind på lejemålet på Vesterbrogade 59. Lejemålet er imidlertid reserveret til en anden forvaltning og er ikke længere en mulig lokalitet for Screen Base Copenhagen.

Partnerne i projektet er fortsat interesseret i at finde en egnet lokalitet til Screen Base Copenhagen. Afhængig af, hvor mange nye partnere, der er plads til i projektet, er der tale om et behov varierende fra en minimumsmodel på ca. 2500 m2 til en maksimumsmodel på 5000 m2.

Ønskerne til placering er især omkring Vesterbro og Valby, Refshaleøen eller Nordhavnen, men partnerne er også åbne overfor andre placeringer. Der vil i arbejdet med at finde en ny lokalitet blive lagt vægt på flere parametre, herunder adgang for publikum, synlighed i byen, adgang til offentlig transport samt mulighed for at lokalisere sig tæt på relevante samarbejdspartnere og interessenter inden for branchen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at partnerne i Screen Base Copenhagen arbejder videre med projektet i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og finder en ny lokalitet, hvor miljøet kan etablere sig. Der er allerede flere mulige lokationer, som kan undersøges nærmere.

Økonomi

 Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil udvalget blive forelagt en ny indstilling, når der foreligger forslag til en ny lokalitet.

 

Mette Touborg

                          / Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

 

Til top