Mødedato: 31.05.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Musikplan for København

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes en musikplan for Københavns Kommune.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder forvaltningen om at udarbejde en samlet kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune samt udkast til musikplan for Københavns Kommune.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede, på baggrund af et medlemsforslag, den 25. april 2018 Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) om,

  1. at forvaltningen kommer med et bud på det videre arbejde, udarbejdelse af en musikplan el. lign.
  2. at forvaltningen udarbejder en oversigt over, hvor de københavnske børn møder musik.
  3. at der arrangeres et dialogmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) og Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) om, hvor de københavnske børn møder musik.

Løsning

En samlet musikplan for København har flere spor. Dels en kortlægning af eksisterende aktiviteter, dels at samle de forskellige områder til et udkast til en samlet plan for det fremtidige arbejde for området med forslag til indsatser. Derudover har en samlet musikplan for København både et børne- og et voksenspor.

Da det er Børne-og Ungdomsudvalget, der har opgaven og ansvaret for dels Musikskolen og dels musikundervisningen m.v. i skoler og daginstitutioner, afhænger denne del af planen af, at Børne- og Ungdomsudvalget vil indgå i denne del af arbejdet.

En samlet musikplan for København kan eventuelt også indgå som et tema i den kommende Kultur- og Fritidspolitik 2020-23.

1. Plan for det videre arbejde med musik

I 2014 udarbejdede forvaltningen en Spillestedsanalyse (bilag 1), der omhandlede forvaltningens egne tilskudsområder indenfor musik: regionale spillesteder, honorarstøtteordningen og musikfestivaler.

Københavns Kommunes Musikudvalg udarbejde endvidere i 2017 en 10-punktsplan (bilag 2) over områder, som det daværende udvalg ønskede at sætte fokus på.

Da der er tæt sammenhæng mellem de forskellige dele på musikområdet, er en sammentænkning af hele området relevant.

På den baggrund anbefaler KFF, at der udarbejdes en samlet kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune og et udkast til en strategi for det fremtidige arbejde for området med forslag til indsatser.

En samlet plan for musikområdet i Københavns Kommune skal dels trække på erfaringerne fra tidligere analyser fra både Københavns Kommune og andre aktører, dels indhente ny data og gå i dialog med områdets aktører, herunder Københavns Kommunes Musikudvalg.

Forvaltningen foreslår, at en musikplan omfatter følgende områder:

  • Musikskoler (i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, (BUF))
  • Musik i folkeskolen samt i børnehaver og vuggestuer (i samarbejde med BUF)
  • Spillesteder
  • Festivaler
  • Øvelokaler
  • Talent og vækstlag

     

2. Oversigt over de københavnske børns møde med musik

En foreløbig oversigt over, hvor børn møder musikundervisning i Københavns Kommune kan ses i bilag 3. Børns møde med musik foregår både i kommunalt og privat regi. I privat regi er det i enkelte tilfælde med kommunalt tilskud. Undervisningen foregår desuden både i traditionelle rammer på musikskolerne og i mere løse rammer, bl.a. i kulturhuse.

Et fyldestgørende billede af tilbuddene på området vil kræve, at der gennemføres en mere grundig undersøgelse med inddragelse af områdets aktører.

Tidligere undersøgelser vedrørende børns møde med musik

I 2013 udarbejdede KFF en rapport om musikundervisningen i Københavns Kommune (bilag 4). Det blev heri bl.a. konkluderet, at

  • andelen af musikskoleelever pr. indbygger i aldersgruppen 0-25 år var lavere end for alle andre kommuner i landet. Kun 0,8 % af de 0-25 årige indbyggere i Københavns Kommune gik på Københavns Kommunes Musikskole.
  • det kommunale tilskud pr. barn/ung i aldersgruppen 0-25 år lå under alle andre kommuner i landet og væsentligt under gennemsnittet.
  • der var en geografisk skævhed på tværs af kommunen, som var umiddelbart sammenfaldende med den fysiske placering af musikskolerne.
  • at der var en social skævhed på tværs af kommunen.

I forlængelse af rapporten blev der med Budget 2015 afsat 1,3 mio. kr. årligt (2015 p/l) til pilotprojektet "Mere musik til byens børn" i perioden 2015-2017. Projektet havde til formål, at flere børn skulle opleve en grundlæggende musikalsk prægning i deres barndom.

I 2016 beregnede forvaltningen, at det ville forudsætte en årlig merudgift på 20,6 mio. kr., hvis Københavns Kommunes skulle yde det samme tilskud pr. borger under 25 år som gennemsnittet af alle 6-byerne. I 2016 var Københavns Kommunes samlede tilskud til de kommunale musikskoler 13,2 mio. kr.

3. Dialogmøde mellem Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget

Der er aftalt et dialogmøde mellem KFU og BUU den 20. juni 2018, hvor dette kan indgå som en del af initiativet om Åben Skole. 

Tidsplan

Udarbejdelsen af en samlet kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune samt udkast til musikplan med forslag til indsatser er en omfattende opgave, der forudsætter dialog med en lang række aktører og interessenter i musikmiljøet.

Opgaven forudsætter desuden, at BUF indgår i et samarbejde med henblik på at få belyst de punkter, der vedrører Børne-og Ungdomsudvalget.

Forvaltningen vurderer, at en samlet kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune med udkast til musikplan vil kunne udarbejdes i henhold til vedlagte procesplan (bilag 5) og dermed være færdig inden sommeren 2019.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis KFU godkender indstillingen, vil KFF udarbejde et udkast til en samlet musikplan med udgangspunkt i indstillingens procesplan (bilag 5).

Forvaltningen vil herudover rette henvendelse til BUF med henblik på at indlede et samarbejde om at få belyst de to punkter, der vedrører Børne- og Ungdomsudvalget.

 

Mette Touborg

 

                                  /Merete Evers Dewilde

 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Til top