Mødedato: 31.05.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Udviklingsplan for Valby Idrætspark

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om udviklingsplanen for Valby Idrætspark

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser 1 mio. kr. til en screeningsbevilling til videre forarbejdning af visionsplanen til forhandlingerne om Budget 2019.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. april 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på yderligere præciseringer. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 14. december 2016 indstillingen ’Valby Idrætspark – nye visioner og nye samarbejdspartnere’. Udvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en udviklingsplan for Valby Idrætspark. Udvalget præciserede, at udviklingsplanen skal være i forlængelse af helhedsplanen for Valby Idrætspark.

Løsning

Den nye visionsplan for Valby Idrætspark er udarbejdet af Valby Lokaludvalg i samarbejde med aktører fra og omkring anlægget, herunder Kultur V, Team Copenhagen, Idrætsforum København og DGI Storkøbenhavn samt en række af de klubber og foreninger, der er tilknyttet Valby Idrætspark. Planen tager afsæt i strategien for området, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2013. Der henvises til bilag 1 for yderligere baggrund.

Visioner

Lokaludvalgets vision, jf. bilag 2, er, at Valby Idrætspark skal være et idrætsmekka for hele København. Valby Idrætspark skal være et flagskib på den københavnske idrætsscene med moderne idrætsfaciliteter til glæde for både områdets lokale borgere og hele København.

Idrætsanlægget skal også kunne tiltrække internationale håndboldkampe, badmintonkampe og andre kampe på topplan inden for halbaserede sportsgrene.

Elite- og breddeidræt skal have gavn af hinanden: Forbedrede muligheder for eliteidrætten kan indgå i en synergieffekt med breddeidrætten, som den kan være drivkraft for. Ikke blot for de store foreninger og sportsgrene men også for de mindre, som har deres eget eliteniveau, der bør tilgodeses.

Valby Lokaludvalg fremhæver desuden behovet for at åbne parken op for andre kulturaktiviteter som koncerter og maker-spaces for på den måde at øge brugerfladen. Det er eksempelvis planen, at Valby Hallen skal kunne huse koncerter og derved danne ramme om en bredere vifte af kulturbegivenheder.

De indre sammenhænge og infrastrukturen i området skal gentænkes for at give mulighed for at lade helt nye byrum opstå. Dette giver en unik mulighed for fra starten at indtænke legeområder, rekreative områder og faciliteter til den selvorganiserede idræt. På pladsen foran Vandkulturhuset kunne man for eksempel anlægge en café med udeservering, så forældre har et oplagt opholdssted, imens børnene går til sport.

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering og forslag til videre forløb

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens opfattelse, at planen har en stærk opbakning blandt aktørerne i og omkring Valby Idrætspark. Ønskerne til konkrete udviklingsprojekter er hver for sig seriøse bud på, hvordan faciliteterne og anvendelsen af Valby Idrætspark i fremtiden kan udvikle sig. Der vil dog med fordel kunne foretages en nærmere strategisk prioritering af, hvilke konkrete projekter der bør arbejdes videre med og i hvilken rækkefølge i forbindelse med en screening af de økonomiske muligheder for realisering af visionsplanen. Vurderingen skal ske med udgangspunkt i, hvilke idrætsfaciliteter der eksisterer eller er planlagt etableret i det øvrige København.

En screeningsbevilling til en videre bearbejdning af visionsplanen skal udmøntes i en kvalificering af budgettet for både de enkelte elementer og den samlede vision. En screeningsbevilling skal klargøre, hvilke elementer i visionsplanen der forudsætter en planlægningsbevilling og angive et budget herfor.

De konkrete forslag i visionsplanen

1. Etablering af en daginstitution i området

2. Renovering af Valby Stadion, herunder:

  • Renovering af tribuner
  • Etablering af VIP-faciliteter
  • Forlængelse af banen, så den kan også kan bruges til andre sportsgrene
  • Anlæggelse af kunstgræs, så banen kan bruges året rundt.

Det kan indgå som en del af screeningen, om det, frem for renoveringer, bedre kan betale sig at bygge et helt nyt stadion.

3. Renovering af Valby Hallen, herunder:

  • Renovering af facade og indgang samt udskiftning af gulvet i hallen
  • Renovering af tribune nummer to
  • Mere tidssvarende omklædningsfaciliteter til både mænd og kvinder.

4. Forbedrede rammer for områdets mindre foreninger, herunder:

  • Et eller to fælles foreningshuse
  • Fælles omklædningsfaciliteter
  • Opbevaringsmulighed til foreningernes udstyr
  • Anlæggelse af en multifunktionel asfaltbane 50x100 meter
  • Faciliteter, der kan danne ramme om et tilbud til åben skole-aktiviteter, herunder base og mødested for skolerne
  • Anlæggelse af en baseball-bane.

5. Renovering af Gl. Valby Hal, herunder:

  • Anlæggelse af værkstedsfaciliteter, så Valby Idrætspark kan facilitere andre kulturelle tilbud end sportslige aktiviteter
  • Eventuelt en ombygning af indgangen til hallen, der i øjeblikket kan være svær at finde

6. Generel udvikling af området mellem idrætsanlæggene, herunder eksempelvis:

  • Legeområder, PLUG'N'PLAY, rekreative områder og faciliteter til den selvorganiserede idræt
  • Udvikling af pladsen foran Vandkulturhuset. Det foreslås bl.a. at flytte indgangen til Valby Idrætspark til pladsen med henblik på at øge det generelle aktivitetsniveau.
  • Mulighed for at give plads til en café på pladsen.

7. En generel forbedring af nærområdets infrastruktur, herunder bl.a. lyskrydsregulering af Gl. Køge Landevej og Ellebjergvej og bedre forhold for cyklister og gående. Derudover forbedrede lysforhold langs stier og veje i Valby Idrætspark.

Angående finansieringsmuligheder henvises der til bilag 1.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat til kvalificering af visionsplanens konkrete indhold.

 

Mette Touborg

/Rikke Skovbølling Brandt

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Til top