Mødedato: 31.05.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ny eventstruktur for Københavns arbejde med megaevents

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til ny eventstruktur for Københavns arbejde med megaevents.


Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender

  1. at der etableres et Eventråd som en del af Københavns strategiske arbejde med at tiltrække og udvikle megaevents
  2. at megaevents fremover vurderes i forhold til Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik og erhvervs- og vækstpolitik.

Problemstilling

I Budget 2018 blev det besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen skal udarbejde oplæg til en ny struktur for strategisk tiltrækning og medfinansiering af internationale megaevents i København og at strukturen forelægges Økonomiudvalget i foråret 2018, samt at den tidligere "Copenhagen Eventures styregruppen" nedlægges.

Der er i dag ikke en tilstrækkelig koordinering på tværs af regionens aktører, når det gælder tiltrækning og planlægning af megaevents. Forvaltningerne har derfor i samarbejde udarbejdet et oplæg til en ny struktur for arbejdet med megaevents i København, der sikrer hovedstaden et mere hensigtsmæssigt udgangspunkt for at tiltrække, udvikle og aktivere megaevents.

Løsning

Ny struktur for arbejdet med megaevents
København er en attraktiv eventby, og har over de seneste år opnået international anerkendelse for afvikling af internationale kultur- og sportsevents. Med opførelsen af Royal Arena i 2017 har København fået endnu mere at tilbyde internationale eventarrangører. Det betyder, at København har mulighed for at tiltrække selv meget store og prestigefyldte megaevents, som kan skabe markant værdi for byen og regionen i form af oplevelser til københavnerne, kulturelle og idrætsfaglige kompetencer samt vækst og arbejdspladser. Hovedstadens muligheder for at opnå et optimalt udbytte af værtskabet for internationale megaevents er i vid udstrækning afhængig af niveauet af den opbakning og det samarbejde, som etableres på tværs af sektorer og aktører.

Arbejdet med at tiltrække internationale megaevents til hovedstadsregionen er i dag forankret i enheden Copenhagen Eventures i Wonderful Copenhagen (WoCo). Copenhagen Eventures har ansvaret for at tiltrække begivenheder, som kan skabe international profilering og omsætning for København. Kultur- og Fritidsudvalget yder et årligt driftstilskud på 4,8 mio. kr. til Copenhagen Eventures.

For at sikre en bedre koordination i tiltrækningen af megaevents og få mest muligt ud af byens værtskab, foreslår forvaltningerne en ny organisering af arbejdet med megaevents i hovedstadsregionen (bilag 1). Den nye struktur for arbejdet med megaevents skal medvirke til:

  • et styrket samarbejde om vurdering og prioritering af megaevents mellem de offentlige regionale parter og relevante private partnere indenfor sport, kultur og erhverv,
  • en stærkere koordinering mellem relevante aktører med klare rollefordelinger og tydeligere systematik mellem tiltrækning, udvikling og afvikling af megaevents, samt medfinansiering heraf,
  • fagligt kvalificerede anbefalinger af eventens potentiale for at skabe merværdi til brug for Københavns Kommunes videre politiske arbejde om værtsbyengagement.

Styrende for den nye eventstruktur bliver et nyetableret Eventråd, hvor de centrale offentlige samarbejdspartnere i hovedstadsregionen kan være repræsenteret: Københavns Kommune, WoCo, Region Hovedstaden og Sport Event Denmark, suppleret af andre udvalgte private aktører inden for eventbranchen.

Eventrådet har ingen formelle forpligtelser eller beslutningskraft, f.eks. i forhold til medfinansiering, men skal levere kvalificerede anbefalinger til Københavns Kommune og de øvrige parter om, hvilke megaevents, der med fordel kan prioriteres og hvordan de potentielt kan skabe merværdi for byen - eksempelvis via erhvervspartnerskaber, aktivering af byens øvrige prioriterede dagsordener, udvikling af nye forretningsmodeller samt markedsførings- og brandingsamarbejde.

Eventrådet erstatter den tidligere "Eventures styregruppe", som blev udpeget af Borgerepræsentationen i forbindelse med oprettelse af Copenhagen Eventures tilbage i 2000 og nedlagt med budget 2018.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 25. april 2018 at hjemtage opgaven med tiltrækning af events fra WoCo.  Beslutningen indgår som en del af Kultur- og Fritidsforvaltningens budgetbidrag for 2019. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil få ansvar for at sekretariatsbetjene Eventrådet og for koordinering mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i forhold til eksempelvis faglige oplæg og effektvurderinger.  

Megaevents som en del af Københavns Kommunes kultur- og fritidspolitik 
Kultur- og Fritidspolitikken er central for København som attraktiv, eksperimenterende og mangfoldig storby. Megaevents er med til at realisere potentialerne for både københavnere og gæster ved at skabe oplevelser, stolthed, engagement og puls i storbyen. Det indstilles, at Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer effekterne af megaevents ud fra politikken og målsætningerne om København som attraktiv storby. Effektvurderingerne medvirker til prioriteringen af, hvilke events København skal forsøge at tiltrække og udvikle. Kultur- og Fritidspolitikken løber til og med 2019.

Megaevents som en del af Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik 
Da megaevents også handler om at skabe værdi i form af vækst og arbejdspladser, indstilles det, at Økonomiforvaltningen vurderer mulige effekter af megaevents i forhold til målsætningerne for kommunens erhvervs- og vækstpolitik.

Københavns Kommune har en direktørstyregruppe, som koordinerer eksekveringen af Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik (EVP-styregruppen). Her er Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen repræsenteret. Direktørstyregruppen for erhvervs- og vækstpolitikken drøfter de vundne megaevents og bud på, hvordan byens værtskab konkret kan løfte tværgående indsatser der kan sikre hovedstaden størst mulig merværdi i tillæg til det sportslige og kulturelle indhold.

Politisk behandling af megaevents
Den politiske behandling af megaevents sker som i dag i forbindelse med indstilling om medfinansiering. Forvaltningerne udarbejder indstilling med udgangspunkt i Eventrådets og EVP styregruppens anbefalinger, samt vurdering af potentielle gevinster i regi af henholdsvis kultur- og fritidspolitikken over for Kultur- og Fritidsudvalget og erhvervs- og vækstpolitikken over for Økonomiudvalget. Herefter kan forslag om medfinansiering blive henvist til budgetforhandlingerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
 

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen vil den nye struktur kunne etableres ved et konstituerende møde for Eventrådet efter vedtagelsen af Budget 2019. 

              

              Mette Touborg                       Peter Steensgaard Mørch


Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2018:

Der blev begæret afstemning om indstillingens 1. at-punkt.

Et flertal (Simon Strange, Rune Dybvad, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld, Franciska Rosenkilde, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingens 1. at-punkt.

Et mindretal (Marcus Knuth og Alex Vanopslagh) stemte imod.

Indstillingens 1. at-punkt blev dermed godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

Kultur- og Fritidsudvalget finder, at der skal være mere fokus på den blivende værdi, der bygger videre på de københavnske styrkepositioner og kultur/idrætsmiljøer. Endvidere bør det være et mål, at man gradvist bygger videre på erfaringerne, så man bliver stadigt bedre værter og modnes til større og mere spektakulære begivenheder, men omvendt ikke springer ud i større begivenheder end kommunen er klar til at håndtere. 

Til top