Mødedato: 31.03.2022, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Investeringsplan for idrætsmilliarden

Se alle bilag

Regeringen præsenterede i foråret 2021 udspillet ”Tættere på – grønne byer og Hovedstad i udvikling”, som øger Frederiksbergs og Københavns anlægsmåltal med samlet set en milliard kr. i perioden 2022-2030, i Københavns Kommune betegnet ”idrætsmilliarden”. For Københavns Kommunes vedkommende øges anlægsmåltallet til idrætsfaciliteter med 860 mio. kr. Der skal udarbejdes en investeringsplan for udmøntning af anlægsmåltallet til Kulturministeriet. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til proces for det videre arbejde med investeringsplanen med henblik på forventningsafstemning med brugerne.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender proces for det videre arbejde med udarbejdelsen af investeringsplanen

Problemstilling

Københavns Kommune har med udspillet ”Tættere på – grønne byer og Hovedstad i udvikling” (herefter kaldet idrætsmilliarden) fået mulighed for at hæve anlægsmåltallet til idrætsfaciliteter med i alt 860 mio. kr. i perioden 2022-2030.

Kulturministeriet har stillet krav om, at det øgede anlægsmåltal afføder et reelt løft på idrætsområdet, og Københavns kommune skal derfor fremlægge en investeringsplan samt årlige afrapporteringer til ministeriet. Ligeledes er det i Budget 2022 besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen til Budget 2023 skal fremlægge en plan, der indeholder forslag til, hvordan det øgede måltal kan bruges. Forslagene skal forelægges Kultur- og Fritidsudvalget forud for budgetforhandlingerne.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 10. juni 2021, at en udmøntningsplan blev igangsat i samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Udvalget anmodede på budgetseminar den 10.-11. februar 2022 om at få en sag forelagt om den videre proces.

Løsning

Rammer for anvendelse af idrætsmilliarden

Formålet med idrætsmilliarden er, at Københavns Kommune får mulighed for ”at bygge og renovere flere idrætsanlæg, så færre skal vente, og flere kan dyrke idræt.” Det ønskede løft af idrætskapaciteten kan ske gennem renovering og modernisering af idrætsfaciliteter samt etablering af nye idrætsfaciliteter inkl. grundkøb.

Det er afgørende, at antallet af idrætsfaciliteter øges i forhold til de eksisterende og planlagte anlægsprojekter på idrætsområdet. Som baseline benyttes arealplanen, som angiver, hvor mange idrætsfaciliteter der skal bygges frem mod 2050 for at opretholde serviceniveauet for 2017, i takt med at der kommer flere københavnere. Arealplanen fremlægges i forbindelse med budgetforhandlingerne. De anlægsinvesteringer, der indgår i arealplanen, kan ikke indgå i den nye investeringsplan.

Profilen for udmøntning af idrætsmilliarden er fastsat til 20 mio. kr. i 2022 og 105 mio. kr. årligt i 2023-2030. Det er Københavns Kommunes ansvar at sikre, at den samlede ramme anvendes til idrætsbyggeri i perioden.

Der er i Budget 2022 afsat 20 mio. kr. til projekter i 2022 (bilag 1). Finansiering af de enkelte projekter i perioden 2023-2030 sker i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger og forhandlinger om overførselssager på baggrund af særskilte budgetnotater.

Prioritering af idrætsmilliarden

Investeringsplanen er en overordnet plan for, hvordan Københavns Kommune forventer at anvende de ekstra anlægsmåltal frem mod 2030. For at støtte en strategisk proces foreslås det at arbejde med kategorier, som skal udgøre en ramme for prioriteringen af de konkrete idrætsanlægsprojekter. Nedenfor oplistes forslag til kategorier, inden for hvilke idrætsmilliarden kan prioriteres.

Der kan desuden, på tværs af kategorierne, udpeges prioriterede indsatser som fx særlige målgrupper, udsatte byområder, outdoorfaciliteter m.m. Ligeledes kan geografisk spredning eller igangværende strategiske partnerskaber og indsatser som f.eks. En verdensby i bevægelse og 10.000 flere børn i foreninger indgå i en prioritering.

1. Store anlægsprojekter i proces

De ekstra anlægsmåltal muliggør store investeringer på idrætsområdet, som tidligere har været vanskelige pga. anlægsloftet. I aftaletekst for Budget 2022 står, at ”Kultur- og Fritidsudvalget vil i samarbejde med Økonomiforvaltningen til Budget 2023 fremlægge en arealplan, der indeholder forslag til, hvordan det øgede måltal kan bruges på et løft af idrætsfaciliteter, f.eks. til udvikling af Valby og Sundby Idrætspark, Østerbro Stadion samt udvikling af Naturpark Nordhavn.”  Denne type anlægsprojekter forudsætter, at der i inventeringsplanen reserveres tilstrækkeligt måltal til store anlægsinvesteringer (max. 105 mio. kr. årligt) fra 2025 og frem. I de udvalgte år vil der formodentligt ikke være ledigt anlægsmåltal til andre prioriteringer.

2. Nye idrætsfaciliteter

Nye faciliteter kan både imødekomme de store foreningsidrætter, hvor fokus ofte vil være på lokalområdets behov, og nicheaktiviteter med mere bydækkende tilbud. Der er også mulighed for at tilgodese den selvorganiserede idræt, der kendetegner Københavns brede idrætsbillede. Ved at reservere en årlig pulje til investeringer i nye, mindre idrætsfaciliteter kan idrætsmilliarden give et synligt og i nogle tilfælde hurtigt løft til mange forskellige idrætsgrene, og gøre det muligt at tilpasse faciliteterne efter borgernes idrætsvaner.

3. Renovering og modernisering

Flere af de københavnske idrætsfaciliteter er nedslidte og udnyttes ikke optimalt. Renovering kan være nødvendigt for at fastholde idrætskapacitet og kvalitet. Modernisering af faciliteter kan give ny kapacitet og bedre udnyttelse ved at tilpasse faciliteter til nye idrætsbehov og smartere anvendelse af grundarealer, der allerede anvendes til idræt, som det fx sker med konvertering af græsbaner til kunstgræsbaner, modernisering af multisale på idrætsanlæg, kulturhuse og skoler eller etablering af nye aktivitetszoner på udearealer ved idrætsanlæg.

Anlægsmåltal til renovering og modernisering kan indgå i arbejdet med en strategisk vedligeholdelsesplan for idrætsanlæg. Derudover kan måltal i denne kategori anvendes til at realisere udvalgte dele af de idrætshelhedsplaner for Tingbjerg Idrætspark, Sundby Idrætspark og Sydhavn, som Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder i samarbejde med DGI Storkøbenhavn.

Proces for det videre arbejde med investeringsplanen

Der er i Budget 2022 afsat 20 mio. kr. til projekter i 2022, og der vil i de kommende års budgetforhandlinger og eventuelle forhandlinger om overførselssager skulle afsættes finansiering til de resterende anlægsprojekter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår følgende proces for det videre arbejde.

Forvaltningen igangsætter en bred inddragelsesproces, hvor idrætsforeninger, idrættens hovedorganisationer i København, lokaludvalg m.fl. kan bidrage med forslag. Forslag kategoriseres efter Facilitetstype (fx idrætshal, kunstgræsbane), Målgrupper (fx børn og unge, piger, foreninger), Udnyttelsesgrad (fx helårsbrug, aktive ad gangen, efterspørgsel) og Placering (fx bydel, udpeget grund, eksisterende idrætsanlæg). De indkomne forslag kategoriseres desuden efter eksekverbarhed og anlægsøkonomi.

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder derefter i samarbejde med Økonomiforvaltningen forslag til investeringsplanen. Forslaget forelægges Kultur- og Fritidsudvalget i maj 2022 og sendes derefter i høring hos DIF, DGI Storkøbenhavn, Folkeoplysningsudvalget og det eventuelt kommende idrætsråd.

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og bemærkninger udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen investeringsplanen, der fremlægges til forhandlingerne om budget 2023. Efter godkendelse af investeringsplanen i Budget 2023 oversendes investeringsplanen til Kulturministeriet.

Fra og med Budget 2023 bruges investeringsplanen som udgangspunkt for udvælgelse af konkrete anlægsprojekter. Forud for hvert års budgetforhandlinger udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen en oversigt over bestilte budgetnotater, som forvaltningerne vurderer, opfylder kriterierne for anvendelse af idrætsmilliarden. I oversigten redegøres også for investeringer i arealplanen, som har indflydelse på det samlede måltal til idrætsfaciliteter.

Efter hvert års budgetforhandlinger sikrer Økonomiforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen den årlige afrapportering til Kulturministeriet. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets bemærkninger arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen videre med udformning af en investeringsplan for idrætsmilliarden efter tidsplan i bilag 2.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender proces for det videre arbejde, forelægges sagen udvalget igen med resultatet af inddragelsesprocessen på udvalgsmøde i maj 2022, hvor udvalget skal tage stilling til prioriteringer i investeringsplanen.

 

Esben Danielsen

                                                          / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. marts 2022:

 

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen. Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder en revideret indstilling på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser og vender tilbage til udvalget på mødet den 21. april 2022 med forslag til proces og kriterier.

 

Leder af Byudvikling, Kim Natour Svendsen, deltog under punktets behandling.

Til top