Mødedato: 31.01.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temadrøftelse om havnen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til proces og tidsplan for en udviklings­plan for havnen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender temaer, proces og tidsplan for en udviklingsplan for havnen.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 15. november 2018 at afholde en temadrøftelse om havnen i januar 2019.

By & Havn har den 13. december 2018 vedtaget en ny strategi for havnen, som offentliggøres i løbet af foråret. Strategien har fokus på havnen som byens blå samlingspunkt. Havnen skal være tryg og velfungerende med plads til både rekreative og kommercielle interesser.

Med baggrund i de mange nye typer af brugere i havnen og den øgede rekreative brug af havnen foreslås det, at Kultur- og Fritidsudvalget, efter dialog med relevante interessenter, vedtager en rekreativ udviklingsplan for havnen.

Løsning

Flere Københavnere giver en tættere by, og flere kommer til at bo tæt på havnen. Det øger samlet set efter­spørgslen på nye muligheder ved og i havnen. Havnen indgår derfor som en vigtig del af udfordringen med for få aktiviteter og faciliteter til kultur og fritid.

Havnen udvikles løbende med nye faciliteter som Ungdomsøen med nye aktiviteter for spejdere på Middelgrunden, Det Flydende Aktivitetshus i Nordhavn og nye blå støttepunkter i Naturpark Amager. Derudover modtager forvaltningen løbende nye ønsker til brug af havnen.

I samspil med By & Havns strategi og med udgangspunkt i kultur- og fritidspolitikken vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde udkast til en plan for rekreativ udvikling af havnen. Havnen defineres her som den bynære havn fra Trekroner i nord til Slusen i syd, samt Svanemølle­bugten (bilag 2-3).

Vision

I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af plan for rekreativ udvikling af havnen den 15. november 2018, besluttede udvalget bl.a., at følgende skulle indgå som del af svaret til By & Havn:

”Det er Kultur- og Fritidsudvalgets overordnede ønske, at havnen opleves som en nær og aktiv del af københavnernes liv. Udvalget betragter den rekreative anvendelse af havnen på lige fod med anvendelsen af byens parker. Det er en del af byens historie, liv og fremtid. Det er der vi mødes på tværs af sociale skel, tro og udgangspunkt. Derfor ønsker udvalget en nem og lige adgang til havnen som et aktiv til at understøtte byens sammenhængskraft og københavnernes gode liv”.

Kultur- og Fritidsforvaltningen tager afsæt i ovenstående i det videre arbejde med en udviklingsplan for havnen. 

Temaer og inddragelse

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil inddrage andre forvaltninger, lokaludvalg, foreninger, organisationer, By & Havn og kommercielle aktører i dialogen om en udviklingsplan for havnen. Dialogen vil finde sted på workshops og dialogmøder.

Dialogen med københavnerne kan tage afsæt i følgende udfordringer og forslag til løsninger:

  • Mange ønsker bedre adgang til vandet og flere faciliteter: Hvor er der ønsker til nye projekter i havnen og hvilke typer fx flere faciliteter som pontoner, brygger, bådpladser og blå støttepunkter

  • Der er for få badesteder i havnen: Der skal oprettes nye badesteder i et samarbejde mellem By & Havn, kommunen og private grundejere

  • Mange aktiviteter er samlet få steder i havnen: Aktiviteter i havnen skal spredes ud over hele året og med en bedre fordeling af aktiviteter ud over hele havnen

  • Mange samtidige aktiviteter skaber konflikter: Der er brug for et øget fokus på adfærd i havnen - fx god badeskik og havnekultur

  • Der mangler kendskab til havnens fine natur: Der er et stort potentiale for formidling af havnens natur fx ålegræs og fisk

  • Der er en bred palet af aktører i havnen: Samskabelse mellem fx frivillige, foreninger og fonde og udvikling af nye faciliteter, som fx multifunktionelle anlæg, kan skabe mere samvær og øget værdi

  • Der er ønsker om nemmere procedurer: Der skal være et bedre samarbejde mellem de store aktører som By & Havn, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen og bred dialog med brugere af havnen gennem fx et Blåt Råd.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil desuden indgå i nye samarbejder med By & Havn for at styrke dialog og koordinering omkring havnen.

Borgerrepræsentationen godkendte den 20. september 2018 tidsplanen for arbejdet med at gøre havnen til badezone. Parallelt med nærværende indstilling arbejdes der derfor med en indstilling om badning i havnen, der forventes forelagt Kultur- og Fritidsudvalget i løbet af foråret 2019.

Tidsplan

  • December 2018: En ny strategi blev godkendt af By & Havns bestyrelse den 13. december 2018.

  • Februar-april 2019: Workshops med lokaludvalg, foreninger og andre brugere af havnen.

  • April-maj 2019: Udkast til udviklingsplan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.

  • Juni 2019: Færdig udviklingsplan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med interne og eksterne parter udarbejde udkast til en plan for rekreativ udvikling af Københavns Havn. Planen kan blive fulgt op af konkrete initiativer, som kan indgå i kommende budgetforhandlinger.

 

Mette Touborg

                                  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 31. januar 2019:

Administrerende direktør for By & Havn, Anne Skovbro, overværede punktets behandling med henblik på sagens oplysning.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

 

Til top