Mødedato: 30.09.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Drøftelse af forundersøgelse af udvikling af Valby Idrætspark

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på arbejdet med forundersøgelse af udvikling af Valby Idrætspark med henblik på en drøftelse.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter de overordnede rammer og visioner for det videre arbejde med forundersøgelse af udvikling af Valby Idrætspark. 

Problemstilling

Med Overførselssagen 2020/2021 blev der afsat 2,3 mio. kr. til at gennemføre en indledende forundersøgelse af scenarier for byudvikling og udvikling af idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark. Forundersøgelsen er afsæt for, at der forud for Budget 2023 kan tages politisk stilling til en fremtidig udvikling af området.

Arbejdet er igangsat, og idrættens organisationer, brugere, lokaludvalg og lokale interessenter m.fl. involveres via workshops og møder. Målet er at fremlægge tre scenarier for udvikling af Valby Idrætspark.

Løsning

Valby Idrætspark (bilag 1) er både i areal og brugermæssigt den største idrætspark i Københavns Kommune. Valby Idrætspark har derfor et stort udviklingspotentiale, men også mange lokale brugere og interessenter at tage højde for. Valby Idrætspark er placeret forholdsvis langt fra anden bebyggelse, hvilket giver gode forhold for både byudvikling og udvikling af idrætsfaciliteter.

Fakta om Valby Idrætspark

 De nuværende faciliteter på området udgøres af:

  • 28 fodboldbaner
  • 5 indendørshaller
  • 1 vandkulturhus
  • 4 beachvolleybaner
  • 1 hockeybane
  • 1 udendørsstadion

Der vurderes at være omkring 5.000 – 7.000 besøgende om dagen i Valby Idrætspark, og idrætsparken danner base for 45 foreninger samt et større antal klubber. Derudover er Valby Idrætspark også hjemsted for Hafnia Hallen, Københavns Idrætsefterskole, to institutioner, et idrætskollegie og fablab-centret ”Værkstedshallerne”.

Tidligere arbejde med Valby Idrætspark

Med udgangspunkt i en lokalt udarbejdet Vision for Valby Idrætspark (bilag 2) henviste Kultur- og Fritidsudvalget den 11. juni 2018 en screeningsbevilling til forhandlingerne om Budget 2019. Budgetnotatet opnåede ingen bevilling.

Vision for Valby Idrætspark tog udgangspunkt i Strategi for Valby Idrætspark (bilag 3), der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i 2013.

Indfrielse af Valby Idrætsparks potentiale som et idræts- og kulturvenue, og et flagskib på den københavnske idrætsscene med fokus på både den organiserede og selvorganiserede idræt fremstår centralt i visionen fra 2018.

Ambitionen i visionen var, at idrætsparken skulle tiltrække gæster fra hele byen og fungere som et lokalt omdrejningspunkt for fritidsaktiviteter. Andre idrætsrelaterede funktioner skulle integreres i området, samtidig med at der skulle være mulighed for afvikling af større håndboldkampe, badmintonkampe og andre kampe på topplan inden for halbaserede sportsgrene.

Forundersøgelse for udvikling af Valby Idrætspark anno 2021

Valby Idrætspark står stadig med et uforløst potentiale til at blive en mangfoldig idrætspark, som både dækker det lokale behov og byens generelle behov. Lokalområdet vokser med nye boliger i Valby, ved Ny Ellebjerg og i Sydhavn og behovet for et attraktivt og mangfoldigt idræts- og kultursted stiger.

For det videre arbejde forudsættes det, at der opstilles tre scenarier for udvikling af Valby Idrætspark. Dertil tages der udgangspunkt i, at de tre scenarier skal variere fra hinanden, så der samlet præsenteres et spænd i mulig udvikling af idrætsparken. I minimum ét af scenarierne vil der indgå et nyt stadion, mens scenarierne samlet set også skal give en variation i idrætslig udvikling, grad af byudvikling og rekreative muligheder mv.

Valby Idrætspark har en placering og en arealmæssig størrelse, der i modsætning til andre idrætsparker muliggør større idrætsbyggerier og byudvikling med andre kommunale eller private formål. Valby Idrætspark giver derfor mulighed for udvikling af en egentlig idrætsby, hvor der både er plads til kultur- og fritidsliv med fokus på idrættens udfoldelse, og som åbner sig mod og relaterer sig til byen.

Der er derfor behov for en drøftelse af mængden af kultur- og fritidsfaciliteter i Københavns idrætsparker. En drøftelse der blandt andet skal forholde sig til behovet for superligastadions, idrætshaller der tilgodeser andre behov end dem, som dækkes af skoleidrætshallerne, så som tilskuerpladser og andre væsentlige idrætsfaciliteter, der giver et løft til idrætten i København. Herudover er det relevant at tage stilling til forholdet mellem bredde- og eliteidræt samt samspillet mellem den kommercielle, den foreningsbaserede og selvorganiserede idræt. En anden drøftelse er, om og i hvilket omfang, de mere nicheprægede idrætsgrene skal have plads til at udvikle sig i idrætsparken.

En tilbagevendende problemstilling i Valby Idrætspark er infrastruktur og trafiksikkerhed. For at sikre den gode brugeroplevelse og for at understøtte, at potentialet forløses, står Valby Idrætspark stadig med nogle særlige infrastrukturudfordringer, hvor tilgangsvejene er besværlige og med store udfordringer i forhold til trafiksikkerhed for de bløde trafikanter. Det er derfor væsentligt at få drøftet disse forhold, så en kommende plan tager hånd om blandt andet adgangsveje, trafiksikkerhed og parkering.

I afvejningen af den idrætslige udvikling og graden af byudvikling, ligger også en drøftelse af finansiering og hvordan en kommende udviklingsplan realiseres, herunder blandt andet stillingtagen til faser, mængden af idrætsbyggerier, mængden af privat og/eller kommunal byudvikling samt infrastruktur og trafik.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med udgangspunkt i Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen videre med forundersøgelsen for udvikling af Valby Idrætspark.

 

Mette Touborg                          

                                                                                       /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2021:

Dagsordenens punkt 12 og punkt 13 blev behandlet under et.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

På baggrund af udvalgets tilkendegivelser arbejder forvaltningen videre med forundersøgelsen for udviklingen af Valby Idrætspark. Forvaltningen vil, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, i 2022 vende tilbage med en præsentation af tre scenarier for udvikling af Valby Idrætspark.

Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde, Birgitte Kehler Holst og Maria Frej ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”København mangler idrætsfaciliteter. Det er partiernes opfattelse, at udviklingen af Valby Idrætspark skal være fokuseret på at udnytte arealerne til øget aktivitetsbrug og bedre rammer for foreningerne/klubberne. Etablering af boliger og erhverv på arealer, der kan udnyttes til idrætslig aktivitet, er derfor ikke partiernes kop te.”

Til top