Mødedato: 30.08.2001, kl. 11:00

Idrætspolitisk Redegørelse 2001

Idrætspolitisk Redegørelse 2001

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 30. august 2001

 

9. Idrætspolitisk Redegørelse 2001

(KFU 296/2001)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter vedlagte redegørelse 'Idrætspolitisk Redegørelse 2001'

at Kultur- og Fritidsudvalget sender redegørelsen til høring i KI, KUC, DIF København, DGI København, DFIF København, Folkeoplysningsudvalget, Idrætssamvirkerne, forsøgsbydelene og samtlige kommunens udvalg

at høringsfristen bliver fem uger, hvorefter redegørelsen med høringssvar forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til endelig behandling.

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 11. maj 2000 (BR 173/2000), at den idrætspolitiske redegørelse fremover skal revideres hvert andet år, første gang i 2001, samt at facilitetslisten skal revideres én gang årligt.

'Idrætspolitisk Redegørelse 2001' indeholder følgende afsnit:

  1. Status på idrætsområdet i perioden 1998-2001
  2. Kortlægning af københavnernes idrætsdeltagelse
  3. Udpegning af særlige fokusområder for perioden 2001-2003
  4. Anbefalinger til udbygning af Københavns idrætsfaciliteter.

Det foreslås efter drøftelsen at sende 'Idrætspolitisk Redegørelse 2001' til høring i KI, KUC, DIF København, DGI København, DFIF København, Folkeoplysningsudvalget, Idrætssamvirkerne, forsøgsbydelene og samtlige kommunens udvalg med en høringsfrist på 5 uger.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede den 11. maj 2000 (BR 173/2000), at den idrætspolitiske redegørelse fremover skal revideres hvert andet år, første gang i 2001, samt at facilitetslisten skal revideres én gang årligt.

Den foreliggende redegørelse 'Idrætspolitisk Redegørelse 2001', hvori facilitetslisten indgår, indeholder følgende afsnit: Status 1998-2001, Københavnernes idrætsdeltagelse, Fremtid 2001-2003 og Udvikling af Københavns idrætsfaciliteter. De fire afsnit beskrives kort nedenfor.

Status 1998-2001

I forlængelse af vedtagelsen af Idrætspolitisk Redegørelse 1998 er der gjort en række tiltag på aktivitetsområdet. Det gælder især satsningen på børn og unge:

  • Folkeoplysningsudvalgets to store udviklingspuljer 'Børn og unge' og 'Flygtninge og indvandrere'
  • Indførelse af 'prime-time', der giver børn og unge fortrinsret til at benytte kommunens idrætsanlæg i tidsrummet kl. 17.00-20.00.

Til udbygning og renovering af Københavns idrætsfaciliteter er der i den samlede periode bevilget 285 mio. kr., ligeligt fordelt mellem renovering og opførelse af nye idrætsanlæg. Redegørelsen indeholder en samlet oversigt over de faciliteter, der er bevilget midler til fra 1999-2001.

Københavnernes idrætsdeltagelse

De seneste undersøgelser viser, at de københavnske borgere er lige så idrætsaktive som borgerne i det øvrige land. Derimod er der store forskelle i deltagelsesmønsteret, herunder de aktiviteter som dyrkes på land og i by samt den måde, hvorpå aktiviteterne er organiseret.

Det kan konstateres, at den sociale baggrund fortsat har stor betydning for københavnernes idrætsdeltagelse, det gælder alle aldersgrupper, men især borgere med anden etnisk baggrund end dansk.

Fremtid 2001-2003

Med udgangspunkt i erfaringer og resultater fra de hidtidige indsatsområder samt den foreliggende viden om københavnernes idrætsdeltagelse, opstilles nedenstående fire fokusområder for perioden 2001-2003:

Fokusområde 1: Børn og unge.

Fokusområde 2: Idrætssvage områder.

Fokusområde 3: Kortlægge vilkårene for eliteidrætten i København.

Fokusområde 4: Samarbejde mellem skole og idræt

Udvikling af Københavns idrætsfaciliteter

I perioden 1999-2001 er der igangsat og/eller gennemført en række gennemgribende renoveringer af Københavns idrætsfaciliteter. Det gælder især KI's idrætsanlæg. Da der fortsat er konstateret et stort vedligeholdesefterslæb anbefales det, at renovering af eksisterende idrætsanlæg prioriteres højt.

Med stadig flere idrætsaktive borgere er der desuden behov for, at København får tilført nye idrætsanlæg. Det gælder især i de bydele, der er underforsynet med faciliteter. Den igangværende udbygning og renovering af skoleområdet åbner mulighed for at få tilført nye faciliteter i de bolignære områder. Dermed øges mulighederne for et lokalt forankret samspil mellem skole, idræt, fritid.

Redegørelsens facilitetsliste indeholder en liste med anbefalinger til nye idrætsanlæg samt gennemgribende renoveringer af eksisterende anlæg.

Listen med anbefalinger til nye anlæg er inddelt i liste A og B, hvor liste A har højeste prioritet.

Liste A indeholder følgende forslag: opførelse af en idrætshal på Holmen, udbygning af Sundbyøsterhallen, permanent overdækning af Fælledbadet, idrætsfaciliteter i Prøvehallen i Valby,idrætsfaciliteter i tilknytning til Lundehusskolen, betonrenovering af Vanløse tribune samt nyetablering af hal, Kultur- og Ativitetsparken ved Nørrebrohallen, overdækning af Bellahøj Friluftsbad, indendørs skaterfaciliteteer og renovering af skolernes fodboldbaner.

De foreslåede nyanlæg er sideordnet prioriteret. Da der er tale om store anlægsomkostninger, forudsætter det medfinansiering fra anden side, hvorfor det er vanskeligt at fastlægge en rækkefølge.

Liste B indeholder øvrige forslag til nyanlæg, der ligeledes er sideordnet prioriteret.

***

Det foreslås efter drøftelsen at sende 'Idrætspolitisk Redegørelse 2001' til høring i KI, KUC, DIF København, DGI København, DFIF København, Folkeoplysningsudvalget, Idrætssamvirkerne, forsøgsbydelene og samtlige kommunens udvalg. med en høringsfrist på 5 uger, hvorefter redegørelsen med høringssvar forelægges Kultur- og Fritidsudvalget til endelig behandling.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

BILAG

1. 'Idrætspolitisk Redegørelse 2001'

Ida Munk

/Pernille Vange

 

Til top