Mødedato: 30.08.2001, kl. 11:00

Drøftelse af rapporten "Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad"

Drøftelse af rapporten "Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad"

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 30. august 2001

 

10. Drøftelse af rapporten "Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad"

(KFU 295/2001)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter vedlagte udkast til rapport om " Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad".

 

RESUME

Kultur- og Fritidsforvaltningen har på opfordring fra overborgmesteren deltaget i et projektarbejde om idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestaden.

Arbejdsgruppen blev nedsat af Ørestadsselskabet og havde også deltagelse af Økonomiforvaltningen samt Danmarks Idræts-Forbund København (DIF København). Arbejdsgruppen fik tilknyttet en repræsentant fra Friluftsrådet og fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen som rådgivere.

I forlængelse af det igangsatte arbejde blev Kultur- og Fritidsudvalget inviteret på en besigtigelsestur i Ørestaden den 6. april 2001.

Arbejdsgruppen har nu afrapporteret, og rapporten peger på en række konkrete områder, hvor der kan etableres såvel midlertidige som permanente Bevæg Klare Områder (BKOer). Den mere præcise placering og udformning skal imidlertid fastlægges i den løbende dialog mellem Københavns Kommune og Ørestadsselskabet.

Rapporten har været forelagt Ørestadsselskabets bestyrelse den 15. august 2001. Bestyrelsen godkendte, at rapportudkastet sendes i høring hos DIF´s Københavnerudvalg, Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, Uddannelses- og Ungdomsforvaltning samt Bygge- og Teknikforvaltning. Når tilbagemeldingerne er behandlet af Ørestadsselskabets bestyrelse, er det tanken, at arbejdsgruppen bearbejder rapportudkastet nærmere og sender det i høring hos lokale foreninger, råd og klubber.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen bad i brev af 17. januar 2001 borgmester H. Thustrup Hansen om at udpege en repræsentant til at deltage i et projektarbejde om idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestaden (bilag 1).

Der blev nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter fra Ørestadsselskabet, Københavns Kommunes Økonomiforvaltning og Kultur- og Fritidsforvaltning samt Danmarks Idræts-Forbund København (DIF København). Arbejdsgruppen fik tilknyttet en repræsentant fra Friluftsrådet og fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen som rådgivere.

I forlængelse af det igangsatte arbejde inviterede Øresstadsselskabet den 6. april 2001 Kultur- og Fritidsudvalget på en besigtigelsestur i den nye bydel (bilag 2).

Afrapporteringen fra arbejdsgruppen

Arbejdsgruppen har udarbejdet vedlagte udkast til rapport om " Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad". Rapporten har været forelagt Ørestadsselskabets bestyrelse den 15. august 2001. Bestyrelsen godkendte, at rapportudkastet sendes i høring hos DIF´s Københavnerudvalg, Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning, Uddannelses- og Ungdomsforvaltning samt Bygge- og Teknikforvaltning. Når tilbagemeldingerne er behandlet af Ørestadsselskabets bestyrelse, er det tanken, at arbejdsgruppen bearbejder rapportudkastet nærmere og sender det i høring hos lokale foreninger, råd og klubber.

Hovedkonklusionerne i rapporten er:

  • Arbejdsgruppen foreslår, at kanal- og parkområderne anvendes som permanente udendørs Bevæg Klare Områder (BKOer). Udgifterne til at indrette kanalområderne, herunder indkøb af f.eks. småbåde, et mindre bådehus samt borde og bænke kan opgøres til 50.000-100.000 kr.
  • Byparken i Ørestad City er ved at være anlagt. Parken og de første fritidsanlæg kan tages i brug i løbet af 2002. De mindre pocketparks mellem boligerne langs parkens nordlige og sydlige side bliver etableret i forbindelse med udbygning af boligområderne. Arbejdsgruppen har vurderet, at byparken i Ørestad City kan "møbleres" inden for en beløbsramme på 6-7 mill. kr. Det vil koste mellem 0,2-0,3 mill. kr. at indrette en pocketpark.
  • Arbejdsgruppen anbefaler, at indendørs fritidsaktiviteter placeres i tilknytning til skole- og gymnasiebyggeri. Som eksempel peges der på muligheden for at placere et nyt ungdoms- og uddannelsescenter i Ørestad City. Her vil der være mulighed for placering af indendørs gymnastik- og idrætsaktiviteter. På længere sigt peger arbejdsgruppen på, at området ved Vestamager station også vil være velegnet til skolebyggeri og dermed egnet til indendørs aktivitetsrum. Den præcise placering af skole- og gymnasiebyggeri fastlægges imidlertid i den løbende dialog mellem Københavns Kommune og Ørestadsselskabet.
  • I rapporten har arbejdsgruppen også set på muligheder for midlertidige BKOer. Arbejdsgruppen vurderer, at midlertidige aktivitetsområder kan have en positiv effekt for integrationen med Ørestads naboområder og brugen af Ørestad som et nyt byområde. For at sikre, at de midlertidige BKOer får længst mulig levetid, foreslås de placeret på arealer, der først skal anvendes efter en længere periode, f.eks. arealer, der er udlagt til offentlige formål som f.eks. skole- og institutionsbyggeri. Herudover påpeger arbejdsgruppen, at de friluftsanlæg, der etableres på de ubebyggede byggefelter bør være flytbare, så de senere kan anvendes i andre områder. Det kunne f.eks. være i de parker og grønne områder, der efterhånden etableres i Ørestad. Med udgangspunkt i ovenstående overvejelser, foreslår arbejdsgruppen som eksempel tre forskellige ubebygg ede byggefelter i Ørestad, som kunne indrettes som midlertidige BKOer. Det er arealerne ved henholdsvis Grønjordsvej, Ørestad station og Vestamager station.
  • Arbejdsgruppen foreslår, at man ved indretning af BKOer indgår et samarbejde med de omkringliggende institutioner og virksomheder. Disse vil på den måde være med til at drøfte, hvilke aktiviteter og fritidsanlæg, der skal knytte sig til området og muligvis være med til at bidrage til udgifterne.
  • Med hensyn til finansieringen af de i rapporten foreslåede indretninger foreslår arbejdsgruppen, at relevante fonde, foreninger m.v. kontaktes for at fremskaffe det nødvendige grundlag. Ørestadsselskabet er indstillet på at stille arealerne til de midlertidige anlæg vederlagsfrit til rådighed.

Det fremgår af rapporten, at arbejdsgruppen foreslår, at rapporten og dens konklusioner forelægges DIF's Københavnerudvalg, Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, Uddannelses- og Ungdomsudvalg samt Bygge- og Teknikudvalg. Herefter udsendes den til drøftelse blandt forskellige interesseorganisationer, herunder lokalrådene og idrætsklubberne på Islands Brygge og i Sundby.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter vedlagte udkast til rapport om "Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad"

ØKONOMI

Forslaget har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

BILAG

1. Brev af 17. januar 2001 fra overborgmester Jens Kramer Mikkelsen til H. Thustrup Hansen.

2. Referat fra besøg i Ørestaden den 6. april 2001.

3. Rapporten " Idræts- og fritidsaktiviteter i Ørestad" – august 2001

4. Brev af 20. august 2001 fra Ørestadsselskabet

Ida Munk

/ Pernille Vange

 

 

Til top