Mødedato: 29.08.2002, kl. 16:00

Budgetmæssige konsekvenser af den nye folkeoplysningslov

Budgetmæssige konsekvenser af den nye folkeoplysningslov

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 29. august 2002

 

21. Budgetmæssige konsekvenser af den nye folkeoplysningslov

(KFU 324/2002)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter de budgetmæssige konsekvenser af den nye folkeoplysningslov og eventuelt tager stilling til behovet for ændringer i forhold til budget 2003.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2002

Dette punkt blev behandlet mellem dagsordenens punkt 5 (Evaluering af Kulturbro 2000) og punkt 6 (Redegørelse om andre organisationsformer for kultur- og medborgerhusene).

Sagen blev drøftet.

På forslag fra Mona Heiberg og Jens Kjær Christensen tilsluttede Kultur- og Fritidsudvalget sig Folkeoplysningsudvalgets beslutninger i sagen med forbehold for den videre behandling af budget 2003.

 

RESUME

Folketinget har den 19. marts 2002 vedtaget en række ændringer til folkeoplysningsloven, som har afledte effekter på kommunens økonomiske rammer til folkeoplysning, og som medfører at det er nødvendigt at udarbejde nye retningslinier for folkeoplysning. Ændringerne i loven har virkning fra 1. april 2002 (Start- og udviklingspuljen bortfalder) og 1. januar 2003 (voksenundervisningsområdet).

Det er Borgerrepræsentationen, der fastsætter og fordeler de økonomiske rammer til folkeoplysning, og fastsætter efter høring af folkeoplysningsudvalget de nærmere retningslinier for tilskud til folkeoplysning inden for lovens rammer.

Denne indstilling omhandler de budgetmæssige konsekvenser af den nye folkeoplysningslov. På baggrund af behandlingen i Kultur- og Fritidsudvalget vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde forslag til nye retningslinier for tilskud til folkeoplysningsaktiviteter. Det forventes, at forslaget vil blive sendt til høring i Folkeoplysningsudvalget medio september 2002. Herefter vil forslag til nye retningslinier blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.

Som følge af lovændringen reduceres Kultur- og Fritidsudvalgets budget med 2,2 mio. kr. i 2002 som følge af start- og udviklingspuljens bortfald pr. 1. april 2002, og 18,9 mio. kr. i 2003, fordelt med 3,8 mio. kr. som følge af start- og udviklingspuljens bortfald, og 15,1 mio. kr. på voksenundervisningsområdet.

Loven fastsætter ikke direkte minimumskrav bortset fra at kommunen skal udrede refusion i det omfang borgere bosiddende i Københavns Kommune deltager i folkeoplysende voksenundervisning i en anden kommune, samt at der skal afsættes en ramme til foreninger i København. Såfremt de nye retningslinier skal leve op til dette, er det forvaltningens vurdering, at de forventede tilskudsudgifter til voksenundervisning bliver 34,3 mio. kr., hvilket er 27,2 mio. kr. mindre end den ramme, der er afsat i budgetforslag 2003. I forhold til dette er de 27,2 mio. kr. frie midler, som enten kan forblive på voksenundervisningsområdet eller anvendes til andre formål som eksempelvis folkeoplysning for børn og unge eller andre formål inden for Kultur- og Fritidsudvalgets område.

Da konsekvenserne på deltagerbetalingen af den nye folkeoplysningslov er afhængig af en række faktorer, som lønudgifterne, lokaleudgifter, administration m.v., holdstørrelser etc. kan der ikke gives et entydig billede af størrelse på de afledte effekter på deltagerbetalingen. Det forventes dog at deltagerbetalingen stiger. Af bilag 3 fremgår en række eksempler på, hvilke konsekvenser den nye folkeoplysningslov kan have på deltagerbetalingen.

FOU indstiller, at de frie midler forbliver på voksenområdet. I tabel 2 under "Sagsbeskrivelse" fremgår hvilke formål, Folkeoplysningsudvalget ønsker at anvende de frie midler til.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter de budgetmæssige konsekvenser af lovændringen på folkeoplysningsområdet og eventuelt tager stilling til behovet for ændringer i forhold til budget 2003.

 

Til top