Mødedato: 27.09.2018, kl. 15:00
Mødested: Blågårdens Bibliotek, Blågårds Plads 5, kl. 15:00. Kl. 15:45 i Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3

Status på resultater under Tryghedsprojektet

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges orientering om de foreløbige resultater for tryghedsskabende indsatser på Blågårdens Bibliotek og Sundby Idrætspark.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orientering om de foreløbige resultater for tryghedsskabende indsatser på Blågårdens Bibliotek og Sundby Idrætspark til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 21. december 2017 at afsætte 6,5 mio. kr. til at øge trygheden på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner ved at etablere en vagt- og serviceordning samt andre tryghedsskabende indsatser. Baggrunden for beslutningen var evalueringen af selvbetjent åbningstid, der viste udfordringer med uro og uhensigtsmæssig adfærd blandt ungegrupperinger og hjemløse, som skaber utryghed hos både borgere og personale.

Den 5. april 2018 blev Kultur- og Fritidsudvalget orienteret om, at bevillingen udmøntes i tre spor:

  1. Omlægning af vagtmodel i Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  2. Udvidet servicerundering.
  3. Andre tryghedsskabende indsatser.

Løsning

Denne indstilling giver en kort status på spor 1: Vagtrundering og spor 2: Servicerundering og mere uddybende status på spor 3: Andre tryghedsskabende indsatser.

Spor 1: Vagtmodel

I juli 2018 blev udbudsrunde på kommunens anvendelse af private vagtfirmaer afsluttet. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil herefter samle sine aftaler til den eller de aktuelle firmaer og herigennem øge koordineringen af den del af vagtindsatsen, som kræver professionelt uddannede vagter. Spor 1 indfases løbende, da de nuværende og meget forskellige aftaler først skal opsiges.

Spor 2: Servicerundering

Kultur- og Fritidsforvaltningen udvider servicerunderingen, således at de medarbejdere, som tidligere har serviceret Kultur- og Fritidsforvaltningens idrætsanlæg i eftermiddags-, aften- og weekendtimerne, også fremover foretager runderinger på biblioteker og kulturhuse. Spor 2 er igangsat.

Spor 3: Andre tryghedsskabende indsatser

 Der arbejdes med følgende i spor 3:

  1. Dybdegående research, som har ført til udvælgelse af Blågårdens Bibliotek og Sundby Idrætspark som teststeder.

  2. Udvikling af løsninger og test. Indretning, aktiviteter og nye arbejdsgange, der kan virke tryghedsskabende testes.

  3. Løsningskatalog med konktre løsningsforslag samt finansieringsmodeller, som skal styrke Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner i håndtering af utrygheden. Løsningerne i løsningskataloget vil være gennemtestede og evalueret af brugere og personale på de to testinstitutioner. Løsningerne skal kunne skaleres, da institutioner og graden af utryghed varierer på tværs af biblioteker, kulturhuse og idrætsanlæg.

  4. Der skal udarbejdes en model til evaluering af løsningerne, så effekterne af de konkrete løsningsforslag løbende kan måles efter implementering. Model til evaluering skal anvendes på de to teststeder, men skal også kunne anvendes fremadrettet, når løsningerne skal implementeres på andre institutioner. 

Researchen er bl.a. foretaget med udgangspunkt i screening af udfordringerne på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner i januar 2018. Screeningen viste, at problemerne flytter sig over tid, kan være årstidsbestemte og er stedsspecifikke.

På baggrund af screeningen og den dertilhørende research, er Blågårdens Bibliotek på Nørrebro og Sundby Idrætspark på Amager udvalgt som teststeder til at udvikle tryghedsskabende indsatser, der senere kan udbredes til andre institutioner.

Screeningen og løsningsmodeller udvikles i samarbejde med flere af kommunens andre forvaltninger og initiativer, herunder Sikker By i Økonomiforvaltningen og Socialforvaltningens ungeindsats. Derudover er eksterne videnspersoner og organisationer inddraget, bl.a. Natteravnene og Fritidsakademiet og borgerrettede tiltag såsom områdefornyelserne.

Løsningskataloget, samt modeller for evaluering og skalering af indsatserne, vil være færdigt ultimo 2018. Forslag til indsatser i løsningskataloget vil være opdelt i fire overskrifter:

  1. Styrkelse af værtskabet på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner
  2. Nye aktiviteter, det ærindebestemte besøg
  3. Optimering af de fysiske rammer
  4. Kompetenceudvikling

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Den samlede bevilling på 6,5 mio. kr. over de næste tre år (2018-2020) skal, sammen med de eksisterende driftsmidler, løse udfordringerne.

Til spor 3, andre tryghedsskabende indsatser, er der af den samlede bevilling afsat 1 mio. kr. i 2018 og 250.000 kr. i 2019 til at udvikle, teste og implementere løsninger. 

De resterende midler anvendes til spor 1 og 2 (1,75 mio. kr. til Udvidet servicerundering og 2 mio. kr. til Vagtordning). De resterende 1,5 mio. kr. kan disponeres yderligere efter indsatserne er evalueret.

 

Videre proces

Til og med november 2018 udvikles, testes og evalueres løsninger på Blågårdens Bibliotek og på Sundby Idrætspark.

Kultur- og Fritidsudvalget får en samlet orientering om alle tre spor i tryghedsprojektet på udvalgsmødet den 15. november 2018.

 

Mette Touborg

                      / Aravni Jakobsen

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top