Mødedato: 27.09.2018, kl. 15:00
Mødested: Blågårdens Bibliotek, Blågårds Plads 5, kl. 15:00. Kl. 15:45 i Kulturhuset Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3

Omprioritering af ledige driftsmidler

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til omprioriteringen af ledige driftsmidler bl.a. som følge af manglende åbning af skøjtebanerne på Toftegårds Plads og Genforeningspladsen samt prioritering af resten af Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at ledige driftsmidler for i alt 2,5 mio. kr., bl.a. som følge af lukningen af skøjtebanerne på Toftegårds Plads og Genforeningspladsen, omprioriteres ud fra forslagene beskrevet i denne indstilling,
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at eventuelle ledige driftsmidler, der ikke prioriteres med denne sag, overføres til Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler med henblik på senere omprioritering.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at omprioritering af de ledige driftsmidler indarbejdes i næste sag om bevillingsmæssige ændringer, og
  4. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at resten af udvalgets anlægspulje på i alt 0,4 mio. kr. prioriteres til en planlægningsbevilling til renovering af Østre Kapel.

Problemstilling

Som følge af løbende udsving i aktiviteter kan der opstå situationer med ledige driftsmidler inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ramme.

Kultur- og Fritidsudvalget blev den 20. juni 2018 (pkt. 27) forelagt en sag om de ledige driftsmidler tilknyttet skøjtebanen på Toftegårds Plads. Udvalget anmodede i den forbindelse forvaltningen om at vende tilbage med en ny indstilling i sagen, hvori midlerne omprioriteres indenfor rammerne af Kultur- og Fritidsudvalgets servicebevilling og ikke tilbageføres til kassen.

I mellemtiden blev det klart, at der også vil være sparede driftsmidler fra skøjtebanen på Genforeningspladsen for skøjtesæsonen 2018/19, hvorfor disse midler også indgik i den nye sag som Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 19. september 2018. 

I forbindelse med udvalgsbehandlingen den 19. september 2018 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at en række yderligere prioriteringsmuligheder skulle indgå i sagen, hvorefter sagen skulle forelægges udvalget på ny. I indeværende sag, er derfor tilføjet en række yderligere forslag til prioriteringer af de ledige driftsmidler.

Der er p.t. ledige driftsmidler på Kultur- og Fritidsudvalgets servicebevilling for i alt 2,5 mio. kr. fordelt med 1,40 mio. kr. i 2018 og 1,12 mio. kr. i 2019. Der er desuden ledige anlægsmidler i Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje på 0,4 mio. kr. i 2019. Midlerne kan omprioriteres til nye aktiviteter inden for bevillingens rammer. 

Løsning

Det foreslås, at de ledige driftsmidler på i alt 2,5 mio. kr. (2018 p/l) omprioriteres til nye formål inden for rammerne af Kultur- og Fritidsudvalgets servicebevilling. Forvaltningen foreslår, at de ledige midler prioriteres med udgangspunkt i nedenfor opstillede forslag: 

Genopretning af naturgræsfodboldbane ved Grøndal Multicenter (0,1 mio. kr.)

I forbindelse med genopbygningen af skøjtebanen på Genforeningspladsen er det nødvendigt at lukke den tilstødende kunstgræsbane i en periode. Dette vil skabe øget pres på områdets øvrige fodboldbaner. En af foreningerne, der rammes af den lukkede kunstgræsbane, har efterspurgt, at naturgræsbanen ved Grøndal Multicenter (bane 2) genoprettes, så den er mere egnet til fodbold. Genopretning af banen til brug i den kommende sæson koster 0,1 mio. kr. i 2018.

Renovering af halgulvet i Nørrebrohallen (1,0 mio. kr.)

Halgulvene holdes vedlige ved jævnligt at blive slebet og lakeret. Ved den planlagte slibning af halgulvet i Nørrebrohallen i starten af august 2018 viste det sig, at flere stave løsnede sig og andre blev slebet igennem, og en vandskade kunne konstateres på gulvet. Gulvet står derfor overfor en udskiftning. Renovering af halgulvet koster 1,0 mio. kr. i 2018.

Øget weekendåbent for foreninger i svømmehallerne (0,4 mio. kr.)

Hillerødgade bad er p.t. lukket på grund af renoveringer og forventes først at åbne igen primo 2019. Samtidig har flere foreninger hen over sommeren gjort opmærksom på, at de ønsker flere banetider i svømmehallerne. Svømmehallernes banetid er fuldt booket alle hverdage fra tidlig morgen til sen aften samt i weekenden. I dag lukker svømmehallerne i weekenden tidligt på eftermiddagen, da der ikke er efterspørgsel efter at holde åbent for offentligheden i dette tidsrum. Det foreslås derfor, at der i resten af 2018 skabes øget banetid i svømmehallerne på tværs af byen ved at åbne op for foreningerne frem til kl. 21 på weekenddage. Øget weekendåbent for foreninger koster 0,4 mio. kr. i 2018.

Københavns Projekthus (1,3 mio. kr.)

Københavns Projekthus (KPH) har ansøgt Kultur- og Fritidsudvalget om tilskud på i alt 5 mio. kr. i 2019-22 til husets drift og aktiviteter. Kultur- og Fritidsudvalget henviste ansøgningen til forhandlingerne om budget 2019, men der blev ikke afsat midler til formålet i budgetaftalen.

KPH er et kontorfællesskab og inkubationsmiljø for bæredygtigt iværksætteri med et kulturelt, økologisk, socialt og/eller kreativt sigte. I KPH kan unge iværksættere udvikle deres projekter og organisationer via adgang til netværk og tværfagligt samarbejde og faglig sparring. Netværket er bredt sammensat af private virksomheder, offentlige organisationer, NGO’er og akademiske institutioner. Huset har et særligt sigte mod at tiltrække aktører, der bidrager med nytænkning af kulturinitiativer, løsninger på velfærdsproblematikker og byudvikling herunder indfrielsen af FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling.

Det foreslåede beløb på 1,3 mio. kr. i 2019 svarer til huslejeudgiften til KPH's lokaler. Det vil betyde at driften af projekthuset kunne fortsætte, indtil der igen er mulighed for at bevilge midler i forbindelse med fx en kommende aftale om budget 2020.

Kulturtårnet Knippelsbro (0,2 mio. kr.)

Københavns Kommunes tilskud til foreningen Kulturtårnet udløber i juli 2019. Kultur- og Fritidsudvalget henviste på den baggrund sagen til forhandlingerne om budget 2019. I aftalen om budget 2019 blev der imidlertid ikke afsat midler til formålet.

Foreningen Kulturtårnet har siden juli 2017 etableret sig som kulturhus i et af brotårnene på Knippelsbro, og har haft fokus på udstillinger, radiobiografer, tower talks om samfundsaktuelle emner og gastronomiske events.

Ved at bevilge 0,2 mio. kr. i 2019 til Kulturtårnet kan disse aktiviteter fortsætte i 2019.

Renovering af Østre Kapel, planlægningsbevilling og bistand til fondssøgning (0,6 mio. kr.)

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 20. juni 2018 at lade renovering af Østre Kapel indgå i forhandlingerne om Budget 2019. Det blev samtidig besluttet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal bistå Sydhavn Teater med kontakt til fonde med henblik på renoveringen af Østre Kapel.

Budgetnotatet indeholdte en planlægningsbevilling på 0,7 mio. kr. og 0,2 mio. kr. i administrationsbidrag til arbejdet med fondssøgning. I aftalen om budget 2019 blev imidlertid ikke afsat midler til formålet.

På baggrund af et tidligere udarbejdet projektforslag vurderes det, at en basisistandsættelse af Østre Kapel kan udføres for 13 mio. kr. I første omgang er der behov for at afsætte ressourcer til en mindre planlægningsbevilling, med henblik på at igangsætte en mere konkret dialog om renoveringsprojektet med bl.a. Teknik- og Miljøforvaltningen, Slots- og Kulturstyrelsen og de fonde, som kunne være interesserede i at støtte projektet.

Ved at afsætte 0,2 mio. kr. af de ledige servicemidler vil der være ressourcer til at hjælpe foreningen med at afsøge muligheden for at opnå fondsstøtte. Det foreslås samtidig, at Kultur- og Fritidsudvalget bevilger de resterende ledige anlægsmidler i Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje til en planlægningsbevilling på 0,4 mio. kr. Planlægningsbevillingen er 0,3 mio. kr. mindre end det oprindeligt foreslåede beløb på 0,7 mio. kr. Opgaven vil i det videre arbejde tilpasses den økonomiske ramme. Risikoen ved den lavere planlægningsbevilling er, at det inden for beløbet ikke er muligt at belyse alle de aspekter, der fremgår af budgetnotatet, og at udføresel af opgaven f.eks. må etapeopdeles.

Økonomi

Økonomien i indstillingen er opsummeret i tabel 1 og 2 nedenfor.

Tabel 1. Ledige driftsmidler og mulig prioritering heraf

Mio. kr. (2018 P/L)

2018

2019

I alt

Ledige driftsmidler

1,4

1,12

2,52

 Mulige disponeringer      

Renovering af halgulvet i Nørrebrohallen

1,0

-

1,0

Øget weekendåbent for foreninger i svømmehallerne

0,4

-

0,4

Genopretning af græsfodboldbane ved Grøndal Multicenter

0,1

-

0,1

Københavns Projekthus

-

1,3

1,3

Kulturtårnet Knippelsbro

-

0,2

0,2

Renovering af Østre Kapel - bistand til fondssøgning*

-

0,2

0,2

Disponeringer i alt

1,5

1,7

3,2

Difference som afregnes med KFU’s disponible midler, hvis alle disponeringer besluttes

-0,1

-0,58

-0,68

* Hertil kommer anlægsmidler for 0,4 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje, jf. tabel 2

Såfremt alle projekter besluttes igangsat, vil det medføre udgifter, der overstiger de ledige driftsmidler med 0,10 mio. kr. i 2018 og 0,6 mio. kr. i 2019. Disse merudgifter kan finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler.

I henhold til bevillingsreglerne indstilles det, at omprioriteringen af de ledige driftsmidler indarbejdes i næste sag om bevillingsmæssige ændringer, som godkendes af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Tabel 2. Mulig prioritering af anlægspulje

Mio. kr. (2018 P/L)

2018

2019

I alt

Ledige anlægsmidler

-

0,4

0,4

Renovering af Østre Kapel (planlægningsbevilling)

-

0,4

0,4

Sum af anlægspulje herefter

-

0

0

Prioritering af Kultur- og Fritidsudvalgets anlægspulje kræver ikke yderligere politisk behandling, da puljen er udmøntet til Kultur- og Fritidsudvalget.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter ovennævnte projekter, vil de budgetmæssige flytninger af driftsmidlerne indgå i næste sag om bevillingsmæssige ændringer.

Sparede driftsmidler, der ikke prioriteres med denne indstilling, vil indgå i Kultur- og Fritidsudvalgets ikke-disponerede midler med henblik på prioritering på et senere tidspunkt.

 

Mette Touborg

                                       /Annegrete Vallgårda

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2018:

Samtlige udvalgsmedlemmer var enige om, at ansøgning af 26. september 2018 fra Veteranfonden om støtte til Engage Festival (underskudsgaranti på 1 mio. kr.) kunne indgå i sagens behandling.

 

I forhold til indstillingens 1. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget følgende prioritering af de ledige driftsmidler:

 

1. Renovering af halgulvet i Nørrebrohallen: 1,0 mio. kr. i 2018

 

2. Tilskud til Københavns Projekthus

Der blev begæret afstemning om et forslag om at bevilge et tilskud til Københavns Projekthus på 0,1 mio. kr. i 2018 og 0,9 mio. kr. i 2019.

Et flertal (Rune Dybvad, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld, Franciska Rosenkilde, Maria Frej og Marcus Knuth) stemte for forslaget.

Et mindretal (Alex Vanopslagh og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Forslaget om tilskud til Københavns Projekthus blev godkendt.

 

3. Tilskud til Kulturtårnet Knippelsbro

Der blev begæret afstemning om et forslag om at bevilge et tilskud til Kulturtårnet Knippelsbro på 0,2 mio. kr. i 2019.

Et flertal (Rune Dybvad, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld, Franciska Rosenkilde, Maria Frej og Marcus Knuth) stemte for forslaget.

Et mindretal (Alex Vanopslagh og Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Forslaget om tilskud til Kulturtårnet Knippelsbro blev godkendt.

 

4. Renovering af Østre Kapel, bistand til fondssøgning. 0,2 mio. kr. i 2018.

 

5. Underskudsgaranti til festivalen Engage

Der blev begæret afstemning om et forslag om at bevilge en underskudsgaranti til festivalen Engage, jf. ansøgning af 26. september 2018, på 1,0 mio. kr. i 2019 (mellemfinansiering). 

Et flertal (Rune Dybvad, Jonas Bjørn Jensen, Simon Strange, Marcus Knuth og Alex Vanopslagh) stemte for forslaget.

Et mindretal (Christopher Røhl Andersen) stemte imod.

Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld, Franciska Rosenkilde og Maria Frej undlod at stemme.

Forslaget blev godkendt.

 

Merudgifterne i forhold til de ledige driftsmidler finansieres af Kultur- og Fritidsudvalgets disponible midler, konto 3.35.64.1.

 

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev godkendt.

 

Indstillingens 4. at-punkt blev ikke godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegiver, at der er store perspektiver i Østre Kapel, og partierne vil afsøge mulighederne for en samlet finansiering i samarbejde med fonde.

 

Christopher Røhl Andersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Radikale Venstre ønsker at vente med at prioritere midlerne for 2019 til vi har undersøgt, hvad vi kan gøre for daghøjskolerne jf. vores protokol til punkt 2."

 

Til top