Mødedato: 27.04.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Screening af idrætshelhedsplan for Tingbjerg Idrætspark

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsforvaltningen har lavet en screening af den idrætshelhedsplan for Tingbjerg Idrætspark, der i 2021 er udarbejdet på initiativ af DGI Storkøbenhavn og lokale aktører. Idrætshelhedsplanen præsenterer en vision for en fremadrettet udvikling af Tingbjerg Idrætspark, hvor der opføres nye udendørs idrætsfaciliteter i idrætsparkens mellemrum og indrettes mødesteder, der imødekommer brugernes og borgernes ønsker om aktivitet, fleksibilitet og fællesskaber.

Forvaltningens screening er af teknisk karakter med sigte på at undersøge områdets planforhold og tekniske anlæg. Derudover er der udarbejdet volumenstudier samt en indledende prissætning for de visioner, som idrætshelhedsplanen fremlægger. På baggrund af screeningen skal Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til, om der skal udarbejdes et budgetnotat på en planlægningsbevilling til Budget 2024.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Kultur- og Fritidsforvaltningens screening af idrætshelhedsplanen for Tingbjerg Idrætspark og eventuelt henviser en planlægningsbevilling til forhandlingerne om Budget 2024.

Problemstilling

Med Overførselssagen 2020/21 blev der afsat en screeningsbevilling til at afdække de rumlige muligheder for de visioner, som i 2021 blev præsenteret i en idrætshelhedsplan for Tingbjerg Idrætspark udarbejdet af DGI Storkøbenhavn og lokale aktører. Idrætshelhedsplanen sigter mod at skabe en mere åben og indbydende idrætspark med en række forskellige tilbud for såvel organiserede som selvorganiserede bruger.

Tingbjerg Idrætsparks placering i umiddelbar sammenhæng med et boligområde betyder, at en udvikling af idrætsparken kan spille en væsentlig rolle i den større byudvikling, der er i gang i Tingbjerg.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i efteråret 2022 gennemført en screening af idrætshelhedsplanen for Tingbjerg Idrætspark med udarbejdelse af volumenstudier og en indledende prissætning. Screeningen peger på, at der kan gennemføres en planlægningsfase for 4,0 mio. kr., og at en realisering af projektet vil koste 110-130 mio. kr. med forbehold for, hvordan der prioriteres i planlægningsfasen.

Tingbjerg Idrætspark

Tingbjerg Idrætspark har i dag primært faciliteter til fodbold, som benyttes af flere fodboldklubber, heriblandt Brønshøj Boldklub, som også har klubfaciliteter i tilknytning til banerne. Derudover er der en cricketbane på anlægget, som benyttes af Copenhagen Cricket Club.

Visioner i idrætshelhedsplan for Tingbjerg Idrætspark

Visionen i idrætshelhedsplanen er at udvikle Tingbjerg Idrætspark fra et nærmest monofunktionelt fodboldanlæg til en multifunktionel facilitet, der kan tiltrække nye brugere ved at skabe muligheder for nye aktiviteter, samtidig med at de eksisterende faciliteter til fodbold og cricket bevares.

Idrætshelhedsplanen ønsker at åbne anlægget op og skabe møder mellem det organiserede og det selvorganiserede idrætsliv i Tingbjerg Idrætspark gennem øget tilgængelighed for bydelens beboere. Det skal ske gennem etablering af gode rammer for den organiserede idræt, samtidig med at der skabes rekreative møde- og udfoldelsessteder for beboerne i bydelen. Målet er, at idrætsparken i højere grad henvender sig til både organiserede og selvorganiserede idrætsudøvere, ligesom det er ambitionen, at fx den lokale skole og fritidsklub i højere grad kan have glæde af anlægget, og at etableringen af nye faciliteter kan støtte børn og unges introduktion og tilknytning til et aktivt fritidsliv.

Idrætshelhedsplanen tager afsæt i idrætsparkens eksisterende rammer og fokuserer primært på at udnytte idrætsparkens ubenyttede mellemrum. Helhedsplanen sigter samtidig mod at skabe sammenhæng til resten af Tingbjerg bl.a. med etablering af en aktivitetssti gennem og på tværs af anlægget, der øger tilgængeligheden og forbindelsen til de forskellige aktiviteter.

Det videre arbejde

Kultur- og Fritidsforvaltningens screening peger på, at der med fordel kan fokuseres på nedenstående elementer fra idrætshelhedsplanen i det videre arbejde (se også bilag 1):

  1. Flere adgangsforbindelser og bedre sammenhæng til resten af Tingbjerg. Der foreslås fem nye adgangsforbindelser til idrætsparken samt en udbygning af den nuværende forbindelse mellem de omkringliggende kollegier og idrætsparken. Der bør ved samme lejlighed arbejdes på at gøre forbindelserne til idrætsparken synlige, så idrætsparken forekommer mere tilgængelig, end det er tilfældet i dag.
  2. Etablering af otte nye aktivitetsområder i idrætsparkens eksisterende mellemrum. Dermed bibeholdes parkens eksisterende faciliteter og bygningsmæssige kerne som i dag. De nye aktivitetsområder kan etableres med nye idrætsfunktioner, som både vil kunne bruges af foreninger og selvorganiserede grupper. Aktivitetsområderne etableres som oplyste, udendørs anlæg, eventuelt med få tilstødende overdækkede områder, som kan bruges som mødested eller tilskuerpladser. De konkrete funktioner i aktivitetsområderne konkretiseres i en kommende planlægningsproces sammen med relevante interessenter.
  3. Ny aktivitetssti igennem hele idrætsparken. Aktivitetsstien kan etableres, så den har et sammenhængende forløb igennem hele idrætsparken. Aktivitetsstiens belægning vil være varierende, så den nogle steder har form af almindelig løbesti, mens der udvalgte steder vil være mulighed for mere intensiv træning fx i form af opmålte 100 meterbaner. Stien foreslås oplyst på hele strækningen for at gøre brugen mere tryg.
  4. Samlet materielgård i parkens nordøstlige del. I dag har driften faciliteter flere steder i idrætsparken. Disse foreslås flyttet til ét samlet sted i parkens nordøstlige hjørne, hvor maskinparken i dag holder til.

Samspil med udviklingsplan for Tingbjerg

Borgerrepræsentationen har vedtaget en udviklingsplan for Tingbjerg og de omkringliggende bydele med langsigtede strategier for udvikling af området frem mod 2030. Et af grebene i udviklingsplanen er at skabe en mere blandet beboersammensætning, og der er derfor fokus på at sikre, at Tingbjerg er et attraktivt område at bo i. Her kan idrætsparken levere et væsentligt bidrag til at tiltrække nye beboere som et trygt mødested for områdets beboere og et aktiv for området.

Som et andet element i udviklingen af bydelen har lokale boligorganisationer indgået partnerskab med den private udvikler NREP om byggeri af private boliger i Tingbjerg. NREP har fokus på at skabe lokale mødesteder samt understøtte lokale fællesskaber, og der er på den baggrund også dialog med NREP om et samarbejde, hvor Tingbjerg Idrætspark indtænkes som et af flere mødesteder.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2024 med udgangspunkt i udvalgets drøftelser.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                    /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kontorchef Kim Natour Svendsen deltog under behandlingen af punktet.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. april 2023:

Udvalget drøftede screeningen af idrætshelhedsplanen for Tingbjerg Idrætspark og bestilte et budgetnotat, der også indeholder indendørsfaciliteter, til forhandlingerne om Budget 2024.

Til top