Mødedato: 27.02.2019, kl. 11:30
Mødested: Comwell Køge Strand

Kortlægning af tilbud om musikundervisning til børn og unge i Københavns Kommune

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om kortlægningen af tilbud om musikundervisning til børn og unge i København, der indgår som første del af den samlede musikplan.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager kortlægningen af tilbud om musikundervisning til børn og unge i Københavns Kommune til efterretning. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) besluttede den 11. juni 2018, at forvaltningen skal udarbejde en samlet kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune samt udkast til musikplan for Københavns Kommune.

KFU besluttede endvidere, at den del af kortlægningen, der omhandler musikskoler og musik i folkeskolen, børnehaver og vuggestuer, skulle fremskyndes mest muligt.

Løsning

Første udkast af kortlægningen, der omhandler musikundervisning til børn og unge, blev forelagt Københavns Kommunes Musikudvalg den 18. december 2018. Forvaltningen har efterfølgende indarbejdet Musikudvalgets bemærkninger.

Kortlægningen af musikundervisning for børn og unge i Københavns Kommune består af:

  • en kortlægning af aktiviteterne indenfor musikundervisning til børn og unge i Københavns Kommune, herunder musik i folkeskolen, Københavns Kommunes Musikskole, musikundervisning i Kultur- og Fritidsforvaltningen og musikundervisning i øvrigt (bilag 1), og
  • en oversigt over udbydere af musikundervisning, både i skemaform og som geografisk overblik (bilag 2 og 3).

Metode

Kultur- og Fritidsforvaltningen har baseret kortlægningen på bl.a.:

  1. en række spørgsmål til alle aktører, der fremgår af oversigten over udbydere af musikundervisning. 35 har svaret.
  2. interviews med ca. 15 eksterne og kommunale interessenter.
  3. en mængde indhentet data fra bl.a. Danmarks Statistik samt diverse rapporter og opgørelser på området.

Sammenfatning

Kortlægningen peger blandt andet på, at Københavns Kommunes Musikskole er den relativt mindste i sammenligning med de øvrige 6-byer, både målt på kommunalt tilskud og antal elever. Det københavnske marked for musikundervisning er herudover præget af en lang række andre og meget forskellige aktører, hvoraf nogle modtager offentlig støtte, og andre udelukkende agerer på markedsvilkår.

Et gennemgående træk i interviewene er samarbejdet mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, idet musikundervisningen hører hjemme i begge forvaltninger, og mange projekter og tilbud enten er deciderede samarbejder mellem forvaltningerne eller beror på en koordination herimellem.

Flere aktører peger på problemstillinger på dette område, herunder problemer med at få stillet egnede lokaler til rådighed på skoler samt en generelt manglende koordinering mellem de to forvaltninger. Som følge heraf peger flere aktører på løsningsforslag, som f.eks.:

  • en koordinator, som kan virke som bindeled mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, og være kontaktperson udadtil.
  • klarere overordnede, eventuelt politiske, rammer for lokaleudlån.
  • fleksibilitet i mulighederne for planlægning på detailniveau med den enkelte skoleleder eller ejendomsservicetekniker, så tilbuddene bedst muligt kan tilpasses de lokale forhold.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen vil arbejde videre med den samlede kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune, der - udover musikundervisning til børn og unge - bl.a. også omhandler spillesteder, festivaler, øvelokaler og vækstlag. 

Første udkast af den samlede kortlægning forventes forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 2. maj 2019.

Mette Touborg

                                                     /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2019:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top