Mødedato: 25.10.2001, kl. 15:00

Muligheder for finansiering af manglende indtægter på voksenundervisningsområdet på den mellemkommunale refusion - herunder baggrund for problemet samt konsekvenser (KFU 345/2001 - Udsat sag - bilag tidligere udsendt)

Muligheder for finansiering af manglende indtægter på voksenundervisningsområdet på den mellemkommunale refusion - herunder baggrund for problemet samt konsekvenser (KFU 345/2001 - Udsat sag - bilag tidligere udsendt)

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 25. oktober 2001

 

4. Muligheder for finansiering af manglende indtægter på voksenundervisningsområdet på den mellemkommunale refusion - herunder baggrund for problemet samt konsekvenser (KFU 345/2001 - Udsat sag - bilag tidligere udsendt)

(KFU 367/2001)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Folkeoplysningssekretariatet indstiller,

at Folkeoplysningsudvalget tager stilling til de beskrevne finansieringsmuligheder og videresender sagen med sin indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget

at Folkeoplysningsudvalget fremsender vedlagte notat om konsekvenser m.v. til Kultur- og Fritidsudvalget med sine bemærkninger jf. bilag 1

Folkeoplysningsudvalgets beslutning den 24. september 2001:

På baggrund af Folkeoplysningsudvalgets drøftelser blev det besluttet at

Folkeoplysningsudvalget indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget

at under indtryk af den betydning den årlige omfordeling af dels tilbageførte tilskudsmidler fra tidligere år og dels restmidler for indeværende år har for at bevare blot status quo inden for folkeoplysningsområdet, anbefales det, at KFU finder dækning for et beløb i størrelsesorden 3,5 mill. kr., svarende til nettooverskuddet på den mellemkommunale refusion i 2000

at når det samlede regnskabsresultat for 2001 kendes anbefaler Folkeoplysningsudvalget, at Kultur- og Fritidsudvalget finder dækning for en eventuel negativ difference op til de omhandlede 6 mill. kr.. Subsidiært vil Folkeoplysningsudvalget pege på den mulighed, at den eventuelle difference lånefinansieres

at Folkeoplysningsudvalget for såvel den folkeoplysende voksenundervisning som det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde i konsekvens heraf - kan foretage de sædvanlige omfordelinger af tilbageførte tilskudsmidler fra tidligere år samt restmidler for indeværende år

Det blev endvidere besluttet

at indstillingen skulle uddybes med en kort og sammenfattende forklaring

at 2 repræsentanter for den folkeoplysende voksenundervisning søger foretræde for Kultur- og Fritidsudvalget i forbindelse med sagens behandling

Kort og sammenfattende forklaring.

Baggrunden for sagen er, at Undervisningsministeren den 3. november 2000 underskrev en ny folkeoplysningsbekendtgørelse, hvorefter der først kan udsendes regning til andre kommuner efter kursusafslutning. Det indebærer en fremtidig forskydning for regningsudskrivelse i forhold til tidligere praksis. Denne forskydning i den mellemkommunale refusion indebærer, at Københavns Kommune i overgangsåret 2001 ventes at komme til at mangle ca. 6 mill. kr. i forhold til de oprindelige budgetforventninger.

Nye regler pr. 1. januar 2001 for den folkeoplysende voksenundervisning medfører en vis usikkerhed med hensyn til beregning af den forventede mindre-indtægt på 6 mill. kr. i 2001.

Tilbageførte tilskudsmidler vedrørende tidligere år er ikke et udtryk for, at der er for mange penge til området, men er konsekvensen af en tilskudsmodel, hvor rammen fordeles i forhold til deltagertimer men afregnes i forhold til lønudgifter.

Aftenskoler og oplysningsforbund har i dag generelt en meget skrøbelig økonomi på grund af de generelle omkostningsstigninger, der i dag må finansieres gennem øget deltagerbetaling.

Flere aftenskoler og oplysningsforbund betaler i dag lønsumsafgift til staten svarende til ca. 5,9% af deres samlede lønudgifter, da det offentlige tilskud efterhånden udgør mindre end 50% af de samlede driftsudgifter. Omfordeles tilbageførte tilskudsmidler fra tidligere år ikke i 2001, vil det ikke være muligt at rette op på tilskudsmodellens indbyggede skævheder og en lang række aftenskoler og oplysningsforbund vil blive pålagt ekstra omkostninger i form af lønsumsafgift.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget - på baggrund af Folkeoplysningsudvalgets indstilling den 24. september 2001 - tager stilling til finansieringen af manglende indtægter på voksenundervisningsområdet på den mellemkommunale refusion.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2001

Følgende havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

Repræsentanter fra voksenundervisningsområdet:

  • Jørgen Jørgensen
  • Karin Lukowski

Forvaltningen havde inden mødet udsendt folkeoplysningsudvalgets indstilling af 24. september 2001 om sagen, tillige indeholdende en rettelse i talmaterialet.

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2001

Forvaltningen havde i forbindelse med mødet uddelt følgende supplerende materiale til udvalget:

  • Folkeoplysningssekretariatets notat af 24. oktober 2001 vedrørende reviderede økonomiske oplysninger.

 

Der blev begæret afstemning om følgende af Martin Günter fremsatte ændringsforslag: "Kultur- og Fritidsudvalget udtaler, at det påregnede underskud på op til 5 mio. kr. i FOS i 2001 som følge af omlægning af refusion fra andre kommuner, bør dækkes ved en tillægsbevilling i Borgerrepræsentationen, idet underskuddet er påført ved lovændring."

Et flertal (Karin Storgaard, Finn Rudaizky, Mona Heiberg, Kaja Jacobsen, Martin Günter, H. Thustrup Hansen, Helle Sjelle, Abderrahman Ben Haddou og Jens Kjær Christensen) stemte for ændringsforslaget.

Ingen stemte imod.

Bo Hindkjær Pedersen og Leslie Arentoft undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev dermed tiltrådt, og sagen forelægges herefter Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Bo Hindkjær Pedersen og Leslie Arentoft ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre undlod at stemme for SF´s ændringsforslag om finansiering gennem en tillægsbevilling, idet Venstre mener, at der forefindes finansieringsmuligheder inden for folkeoplysningsudvalgets eget regi."

 

RESUME

Som følge af ændrede regler for opkrævning af mellemkommunal refusion indført i forbindelse med den reviderede folkeoplysningslov pr. 1. januar 2001 har FOS vurderet, at der i forhold til budgettet vil mangle en indtægt på skønsmæssigt 6 mill. kr. på området tilskud til aftenskoler, oplysningsforbund m.v.

Vurderingen er behæftet med en vis usikkerhed, der dels skyldes en generel problemstilling med hensyn til budgetlægning vedrørende den mellemkommunale refusion – dels nye regler som følge af lovrevisionen, der påvirker det nuværende erfaringsgrundlag.

Den mellemkommunale refusion indgår med en nettoindtægt i den samlede tilskudsramme på voksenundervisningsområdet, som fordeles af FOU i november efter budgetvedtagelsen for det kommende budgetår. I budget 2001 var nettoindtægten beregnet til 5.203.000 kr. med 12.572.000 kr. i indtægt ved refusion for deltagere fra andre kommuner og 7.369.000 kr. i udgift til andre kommuner for deltagere fra København. Regningsudskrivning mellem kommunerne foregår indtil årets afslutning, hvorfor det endelige resultat af mellemkommunal refusion først kan opgøres ultimo december.

På FOU-mødet den 27. august 2001 blev det besluttet, at FOS skulle udarbejde et notat om konsekvenserne af den manglende indtægt. Dette notat er vedlagt sagen som bilag 1.

Under sagsbeskrivelsen er opstillet en række finansieringsmuligheder, herunder hvilken instans, der kan træffe beslutning.

 

 

Til top