Mødedato: 25.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

MiniFabLabs og FabSchool

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om et forslag om etablering af miniFabLabs på fire kulturinstitutioner samt udvidelse med yderligere FabSchool-aktiviteter skal henvises til forhandlingerne om Budget 2016.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag om etablering af miniFabLabs på yderligere fire kulturinstitutioner til budgetforhandlingerne for 2016 med 0,875 mio. kr. i anlæg i 2016 og 2,7 mio. kr. i service i 2016-2019.

Problemstilling

Copenhagen Fablab i Valby er blevet et af Danmarks mest besøgte Fablabs med en bred brugerskare af unge og ældre, mænd og kvinder. I Copenhagen Fablab tilbydes undervisningsforløb til både skolebørn i FabSchool og til voksne igennem FabCreation-forløb.

Copenhagen Fablab kører i dag på fuld kapacitet og ønsker derfor at udvide aktiviteterne til øvrige kulturinstitutioner.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har endvidere udtrykt ønske om at samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen om udvidelse af aktiviteterne på FabSchool-området.

Løsning

Forslaget går ud på, at der etableres miniFabLabs på kulturinstitutionerne Amagerbro, Blågården, Hovedbiblioteket og Vesterbro samt at der sker en opnormering med to medarbejdere til at drive de nye labs.

Copenhagen Fablab i Kultur Valby har i 2013-2014 haft stor succes med at udbyde undervisningsforløb, der understøtter idéudvikling, innovation og anvendelse af teknologier og understøtter deltagernes digitale og kreative skaberkomptencer.

Under FabSchool-navnet har Copenhagen Fablab tilbudt en bred vifte af undervisningstilbud til skoleelever fra kortere introdage til ugelange innovationsforløb. Forløbene har på én gang introduceret eleverne til nye digitale produktionsværktøjer og behandlet eksisterende fag i en ny anderledes læringskontekst.

Under FabCreation-navnet har Copenhagen Fablab tilbudt undervisningsforløb til en bred skare af borgere. Forløbene har været med til at gøre nye teknologier som 3D-print, lasercutting mm. tilgængelige for almindelige københavnere. Brugerne har efter forløbene udviklet sig til alt fra hobby entusiaster til iværksættere, der har etableret egne virksomheder.

De kreative og tekniske kompetencer, som er nødvendige for at kunne etablere og drive nye miniLabs, er i dag til stede på Copenhagen Fablab og derigennem tilgængelig som hjælp til de øvrige kulturinstitutioner.

Ved at fastholde undervisningen i kulturinstitutionerne sikres det, at forløbene gennemføres med afsæt i lystbaseret læring med udgangspunkt i de tekniske, kreative og bibliotekariske kompetencer, der kendetegner undervisningen på Copenhagen Fablab i dag.

Etablering af miniLabs vil på relativt kort sigt gøre det muligt at imødekomme den øgede efterspørgsel og tilbyde FabSchool-forløb til en lang række skoler og FabCreation forløb på Amager, Nørrebro, Indre By og Vesterbro.

Hvis det fulde innovations- og vækstpotentiale i de kompetencer, som brugerne opnår i forløbene, skal udnyttes, kan FabCreation kobles til et Fablab under Langebro som foreslået i indstillingen om FabLab under Langebro (behandles ligeledes på mødet den 25. juni 2015). I FabLab under Langebro vil de bedste og mest entreprenante brugere kunne deltage i forløb, hvor de får mulighed for at udvikle produkter yderligere eller mod betaling tilbyde ydelser til etablerede virksomheder. Tilsammen udgør miniFabLabs og værkstedet en helhed, der sikrer både den brede folkelige forankring igennem kulturinstitutioner og at København høster de gevinster, den kreative vækst og beskæftigelse giver.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen, som har vist interesse for et samarbejde om yderligere FabSchool-aktivteter. Såfremt der indgås aftale om at udarbejde et fælles budgetnotat, vil budgetnotatet blive tilpasset i overensstemmelse hermed.

Budget
Der afsættes samlet 0,875 mio. kr. i anlæg i 2016 og 2,7 mio. kr. i service i 2016-2019.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen budgetnotat til budgetforhandlingerne for 2016. I denne forbindelse vil der blive foretaget en nærmere juridisk vurdering med henblik på at få præciseret, i hvilket omfang og hvordan kommunen kan involvere sig i udviklingen af FabLab-området.


Carsten Haurum

                                /Aravni Jakobsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 25. juni 2015:

Indstillingen blev godkendt - der udarbejdes et budgetnotat på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser.
Til top