Mødedato: 25.05.2000, kl. 15:00

Høringssvar vedrørende sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001

Høringssvar vedrørende sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 25. maj 2000

 

15. Høringssvar vedrørende sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001

(KFU 225/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder forvaltningens udkast til høringssvar til Sundhedsforvaltningen vedrørende sundhedsplan for København Kommune 1998-2001.

RESUME

Sundhedsforvaltningen har ved breve af 7. april 2000 og 17. april 2000 anmodet om Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkninger til Sundhedsforvaltningens indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende en sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001. Høringsfristen er fastsat til den 31. maj 2000.

Kultur- og Fritidsforvaltningen anmoder i det foreliggende udkast til høringsvar om, at idræt og motion for børn og unge medtænkes i den kommende sundhedsplan for Københavns Kommune 1998-2001. Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder det vedlagte udkast til høringssvar.

SAGSBESKRIVELSE

Som følge af sygesikringsloven fra 1994 blev der indført nye bestemmelser om samarbejde og planlægning på sundhedsområdet. Bestemmelserne forpligter amter og kommuner til at udarbejde sundhedsplaner og sundhedsredegørelser mindst én gang i hver valgperiode. Dette kan ske ved enten en revision af den tidligere plan eller ved at vurdere, om der er sket så omfattende ændringer, at det er nødvendigt med en ny sundhedsplan.

Amter og kommuner skal i den kommende 4-årige periode fortsætte det samarbejds- og planlægningsarbejde, som er igangsat i forrige planlægningsperiode. Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at der i planlægningen af den kommende periode skal tages afsæt i en status over den sidste planrunde.

Fra centralt hold anbefales det, at der inddrages et nyt tema: informationsteknologi på sundhedsområdet. Med den teknologiske udvikling er der i de senere år skabt muligheder for, at IT kan bidrage til forbedringer af samarbejde, kvalitet og service i selve patientbehandlingen. IT udgør ligeledes et værktøj, der kan støtte det sundhedsfaglige personale direkte i kontakten med patienterne.

På den baggrund anbefaler Sundhedsforvaltningen, at den nye sundhedsplan udelukkende består af en opsamling af den eksisterende planlægning i Københavns Kommune samt udarbejdelse af en fælles IT strategi i forhold til sundhedsvæsenet.

I forhold til næste planperiode har Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttet at sende den vedlagte indstilling til høring i de enkelte forvaltninger, forsøgsbydelene og H:S.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har følgende bemærkninger til den fremsendte indstilling:

Af "Helhed i sundheden. Sundhedsplan for Københavns Kommune", Sundhedsdirektoratet april 1997, fremgår det af kapitel 7: "børn og unge", at motion og idræt ikke er medtænkt som satsningsområde i en forbyggelsesstrategi for denne målgruppe. Med reference til den eksisterende forskning på området, der klart understreger idræt og motions positive betydning for såvel den fysiske, psykiske og sociale udvikling, skal Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefale, at dette satsningsfelt inddrages i den kommende sundhedsplan. I den sammenhæng ønsker forvaltningen at gøre opmærksom på, at den idrætspolitiske redegørelse fra 1998 netop har børn og unges idrætsdeltagelse som første prioritet, når det gælder økonomisk støtte samt adgang til kommunens faciliteter.

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget tiltræder forvaltningens udkast til høringssvar til Sundhedsforvaltningen.

BILAG

  1. "Helhed i sundheden. Sundhedsplan for Københavns Kommune. Sundhedsdirektoratet juni 1997". Er fremlagt til gennemsyn i mødeværelset.
  2. Udkast til høringsbrev fra Kultur- og Fritidsforvaltningen til Sundhedsforvaltningen.
  3. Brev af 17. april 2000 fra Sundhedsforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  4. Brev af 7. april 2000 fra Sundhedsforvaltningen til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Ida Munk

/ Mikael Keller-Hansen

 

Til top