Mødedato: 24.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Brønshøj Vandtårn - merudgifter til åbning af vandtårnet

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt yderligere 0,9 mio. kr. til åbning af Brønshøj Vandtårn skal henvises til forhandlingerne om Budget 2018.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser yderligere 0,9 mio. kr. til åbning af Brønshøj Vandtårn til kulturelle aktiviteter til forhandlingerne om Budget 2018

Problemstilling

I Budget 2017 er der afsat 0,5 mio. kr. til åbning af Brønshøj Vandtårn til kulturelle aktiviteter.

Byggeri København vurderer, at en minimumsistandsættelse alene med fokus på myndighedsgodkendelse koster i alt 1,4 mio. kr. Det betyder, at der mangler 0,9 mio. kr. før projektet kan realiseres.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen var i foråret 2016 i en indledende dialog med en rådgiver omkring prissætningen af istandsættelsen af Brønshøj Vandtårn. Baggrunden herfor var et medlemsforslag i Kultur- og Fritidsudvalget den 2. juni 2016. Udvalget godkendte, at en minimumistandsættelse med henblik på kulturelt brug, indgik i forhandlingerne om Budget 2017.

I Budget 2017 blev alene afsat midler til en minimumsistandsættelse. Der blev ikke først givet en planlægningsbevilling, da der økonomisk set er tale om en mindre opgave.

De afsatte 0,5 mio. kr. til åbning af Brønshøj Vandtårn har, ved en nærmere afdækning af projektet, vist sig ikke at dække de reelle omkostninger, som er forbundet med projektet. Det skyldes flere faktorer, herunder at udgifterne til støttefunktioner som f.eks. belysning, affaldshåndtering og parkering var underestimeret. Også udgifter til rådgiverhonorar er større end først antaget, hvilket skal ses i sammenhæng med, at bygningen er fredet, og at der derfor er behov for en mere omfattende myndighedsdialog end først antaget.

Projektet kan realiseres indenfor en samlet ramme på i alt 1,4 mio. kr.

Spørgsmålet om adgang til toiletter

Der er krav om adgang til toiletter i forbindelse med aktiviteter i vandtårnet. Det gælder uanset, om aktiviteterne er midlertidig eller permanente.

På sigt kan toiletfaciliteter i det planlagte og finansierede spejderhus, som ligger på samme grund som vandtårnet, anvendes til formålet. Der er en konstruktiv dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen og spejderne herom. Skulle det – mod forventning – ikke være muligt at indgå aftale med spejderne om anvendelse af deres toiletter, skal der afsættes yderligere 0,5 mio. kr. I så fald vil de samlede udgifter til projektet beløbe sig til 1,9 mio. kr.

Indtil spejderhuset står klart, er der mulighed for at gøre brug af midlertidige løsninger, f.eks. kan toiletterne hos Kulturhuset Pilegården anvendes.

Myndighedsgodkendelser

Projektet forudsætter godkendelse af Slots- og Kulturstyrelsen samt Teknik- og Miljøforvaltningen. Hvis Slots- og Kulturstyrelsen og Teknik- og Miljøforvaltningen stiller yderligere krav til projektet, kan dette også betyde højere udgifter til projektet.

Den fremtidige brug af Brønshøj Vandtårn

Den oprindelige udgift til projektet var 0,5 mio. kr. Med de meromkostninger som har vist sig, vil de samlede udgifter komme op på 1,4 mio. kr.

Når projektet, dette til trods, lægges frem igen skyldes blandt andet, at ønsket om at bruge tårnet er solidt forankret lokalt. Hertil kommer projektets potentialer – både på kort og på lang sigt.

En åbning af det fredede Brønshøj Vandtårn til kulturelle aktiviteter giver mulighed for at skabe flere arrangementer i lokalområdet. Vandtårnet er med sin særlige arkitektur og akustik en unik facilitet, hvor der kan afholdes koncerter, udstillinger, foredrag m.v. Vandtårnet appellerer til aktiviteter med kant, og er et godt eksempel på alternativ udnyttelse af byens historiske vartegn. En fuld udnyttelse af tårnets potentiale fordrer imidlertid en større investering. Noget sådant kan man arbejde videre med på sigt, hvis der viser sig at være opbakning til brug af tårnet.

Der er stor lokal interesse for vandtårnet som et kulturelt vartegn for Brønshøj, og der er allerede kommet forespørgsler på anvendelse af vandtårnet til forskellige begivenheder. Hvis vandtårnet åbnes, vil aktiviteter dér koordineres og driftes af Kulturhuset Pilegården.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt der afsættes midler til projektet i Budget 2018, udarbejdes projektforslag til godkendelse af Slots- og Kulturstyrelsen samt Teknik- og Miljøforvaltningen.  

Erfaringen viser, at det tager ca. 6 måneder at få sagen behandlet i Slots- og Kulturstyrelsen. Hvis projektforslaget godkendes, kan projektet igangsættes i foråret 2018. Under disse forudsætninger vurderes det, at tårnet kan tages i brug tidligst i foråret 2019.

Mette Touborg

 

                                            /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Til top