Mødedato: 24.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Ny eventstruktur i regi af Wonderful Copenhagen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til ny eventstruktur i regi af Wonderful Copenhagen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at "Copenhagen Eventures styregruppen" nedlægges,
  2. at godkende ny eventstruktur "Copenhagen Network" i regi af Wonderful Copenhagen,
  3. at henvise forvaltningernes forslag om etablering af en Eventpulje på 15 mio. kr. årligt i perioden 2018-2021 til forhandlingerne om Budget 2018.  

Problemstilling

København har igennem de sidste 15 år markeret sig som en af verdens førende værtsbyer for internationale sportsevents. I 2017 har København indtaget 8. pladsen blandt de 100 bedste sportsbyer på Sportcal’s Global Sports Cities Index, en placering som bl.a. afspejler, at hovedstadens udbud og kvalitet i forhold til faciliteter, infrastruktur, eventorganisering og værtsbyopbakning på alle niveauer vurderes som værende i verdensklasse. Med åbningen af Royal Arena i Ørestad har København fået endnu mere at tilbyde den internationale sportsverden.    

Hovedstadens udbytte af de kommende års værtskab afhænger i høj grad af niveauet af den opbakning og det samarbejde, som etableres på tværs af sektorer og aktører. Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer, at der er behov for en ny organisering på eventområdet i regi af Wonderful Copenhagen. Det foreslås derfor, at den eksisterede "Copenhagen Eventures styregruppe", som blev udpeget af Borgerepræsentationen i forbindelse med oprettelsen af Copenhagen Eventures tilbage i 2000, nedlægges og at der i stedet etableres en ny eventstruktur "Copenhagen Event Network".   

For at understøtte den nye eventstruktur og sikre København et mere hensigtsmæssigt udgangspunkt for at tiltrække, udvikle og afvikle store internationale kultur- og sportevents indstiller forvaltningerne endvidere, at forslaget om etablering af en Eventpulje på 15 mio. kr. årligt i perioden 2018-2021 henvises til forhandlingerne om Budget 2018.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Wonderful Copenhagen (WoCo) udarbejdet et oplæg til den nye eventstruktur ”Copenhagen Event Network”. Målsætningen er, at den nye struktur kan medvirke til at styrke:

  • samarbejde mellem de centrale parter på eventområdet i hovedstadsregionen; Københavns Kommune, WoCo, Region Hovedstaden og Sport Event Denmark suppleret af relevante partnere i hovedstadsregionen indenfor sport, kultur og erhverv,
  • udarbejdelse af et prioriteret og fagligt vurderet eventkatalog med en langsigtet strategisk tilgang til udvikling og afvikling af events, så der opnås en bredere værdiskabelse og en større effekt for hele byen og metropolen end bare det, selve eventen bringer,
  • fagligt kvalificerede anbefalinger til brug for Københavns Kommunes videre arbejde med at tilvejebringe politiske beslutninger om værtsby engagement og medfinansiering af internationale kultur- og idrætsevents i hovedstaden.

Copenhagen Event Network - en del af Wonderful Copenhagen
Arbejdet med at tiltrække events til hovedstadsregionen er forankret i Copenhagen Eventures. Som en enhed i Fonden Wonderful Copenhagen er det Copenhagens Eventures formål, at tiltrække og udvikle internationale begivenheder, der kan skabe international profilering og omsætning for København. Kultur- og Fritidsudvalget yder et årligt driftstilskud på ca. 5 mio. kr. til Copenhagen Eventures. Tilskuddet dækker tiltrækning og international markedsføring af Københavns værtskab for events. Derudover arbejder Copenhagen Eventures på at bringe relevante eventaktører sammen med henblik på indholds- og forretningsudvikling.  

København som værtsby for events
Frem til 2021 byder København, som landets hovedstad, internationale forbund, fans og sportsinteresserede velkommen til minimum én årlig international idrætsevent: EM i Svømning Kortbane 2017, VM i Ishockey i 2018, VM i Herrehåndbold i 2019, VM i Sprint for Kano og Kajak 2021 - og ikke mindst EM i fodbold i 2020, hvor København sammen med 12 andre europæiske byer bliver værtsby for slutrunden i anledningen af UEFA's 60 års jubilæum. Københavns værtskab for events er med til at styrke de udvalgte idrætsgrene men giver også byen og regionen en unik mulighed for at fremvise danske styrkepositioner inden for kultur, erhverv og dansk forenings- og frivillighedskultur.

Ny eventstruktur: Copenhagen Event Network
Copenhagen Event Network skal medvirke til at sikre størst mulig værdi af hovedstadsregionens værtskab. Copenhagen Event Network har tre niveauer, som er nærmere beskrevet i bilag 1. Konkret er det målsætningen, at netværket skal levere initiativer og anbefalinger som kan bidrage til at realisere byens værtsbypotentiale - eksempelvis via erhvervspartnerskaber, aktivering af byens øvrige prioriterede dagsordener (eksempelvis madspild eller bæredygtighed), indsamling og brug af data, udvikling af nye forretningsmodeller samt brandingsamarbejde. 

Eventrådet
Copenhagen Event Networks øverste niveau er et Eventråd, hvor bl.a. de centrale offentlige samarbejdspartnere i hovedstadsregionen er repræsenteret. Eventrådet er rådgivende og skal understøtte forvaltningernes arbejde og komme med anbefalinger til forvaltningerne. Eventrådet har ingen formelle forpligtelser.

Politisk platform for drøftelse af byens værtskab  
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og anbefaler, at de fire borgmestre, som står bag Københavns Erhvervs- og Vækstpolitik: overborgmesteren,  kultur- og fritidsborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og beskæftigelses- og integrationsborgmesteren, drøfter Eventrådets anbefalinger forud for politisk behandling.

Eventpulje  
Aktuelt findes finansieringen til Københavns værtskab for store internationale kultur- og sportsevents i de årlige budgetforhandlinger. Modellen er ikke hensigtsmæssig i forhold til Københavns Kommunes mulighed for at agere agilt i dialogen med internationale idrætsforbund og eksempelvis håndtere ansøgninger og tidsfrister, som indkommer eller falder "skævt" i forhold til budgetforhandlingerne. 

For at sikre en mere fleksibel model, som dels kan muliggøre et mere langsigtet og strategisk fokuseret arbejde på eventområdet, dels medvirke til at konsolidere Københavns position som Nordens førende sportsevent destination, foreslår Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, at henvise et notat om en Eventpulje på 15 mio. kr. årligt til Budget 2018 om en Eventpulje på 15 mio. kr. årligt.

Oplægget er, at Eventpuljen forankres i Økonomiudvalget, hvor den udmøntes efter forudgående behandling i Kultur- og Fritidsudvalget. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil fortsat varetage tilskudsadministrationen på eventområdet. For at understøtte Københavns Kommune målsætning om, at internationale events skal efterlade et positivt, blivende aftryk på byens kultur- og fritidsliv foreslås - som standard - at en del af det samlede tilskud øremærkes borger- og foreningsrettede sideevents og aktiviteter med sigte på større kendskab til idrætsgrenen, flere medlemmer til foreningerne og flere foreningsfrivillige.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil den nye struktur kunne etableres i løbet af andet halvår 2017. 

              

              Mette Touborg                       Peter Stensgaard Mørch

                   

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2017:

Kultur- og Fritidsudvalget udsatte indstillingens 1. og 2. at-punkt.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 3. at-punkt.

Til top