Mødedato: 24.08.2015, kl. 19:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kampsportens Hus

Se alle bilag
Der er forslag om at etablere et Kampsportens Hus på Nørrebro.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at Kampsportens Hus indgår i forhandlingerne om Budget 2016 med følgende to scenarier:

    Scenarie 1: Skodagrunden - Anlæg 91,8 mio. kr. + Afledte udgifter 10 mio. kr. 
    Scenarie 2: Ragnhildgade 1 - Anlæg 91 mio. kr. + Afledte udgifter 10 mio. kr. (alternativ)

           For begge scenariers vedkommende er de årlige driftsudgifter 4,1 mio. kr.

Problemstilling

Med Budget 2015 har Borgerrepræsentationen besluttet, at der skal afsøges placering og fondsfinansiering til Kampsportens Hus frem mod forhandlingerne om Budget 2016.

Kampsporten i København er udfordret på flere fronter. En af de største kampsportsforeninger i København, Nørrebro Taekwondo Klub, er pr. 1. maj 2015 opsagt fra deres privatlejede lokaler på Heimdalsgade. Andre foreninger, heriblandt BUDO Academy og SIAM Athlete Nation, har tilsvarende kontrakt i privatlejet lokale i Bragesgade med udløb i 2018.

Medlemmerne i Nørrebro Taekwondo Klub, BUDO Academy og SIAM Athlete Nation er i overvejende grad børn og unge fra lokalområdet. I 2015 har foreningerne tilsammen 679 medlemmer i alderen 0-18 år. Heraf har NKT 300 medlemmer i alderen 0-12 år og 150 medlemmer i alderen 13-18 år.

Løsning

Bygning
Arbejdet med Kampsportens Hus har afsæt i et hus på 3.000 kvadratmeter. Huset indeholder 10-12 træningslokaler på 14x14 meter og en rumhøjde på 3-3,5 meter. Dertil indeholder huset fælles faciliteter med blandt andet omklædning og møderum. Udadvendte funktioner som café gør Kampsportens Hus offentligt tilgængeligt og synliggør aktiviteterne.
 
Placering og økonomi
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med interessentgruppen, Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen fundet frem til, at det er muligt at placere Kampsportens Hus på 2 kommunalt ejede grunde i København NV og N. Den klart mest centrale og ideelle placering er Skodagrunden (krydset ved Lygten og Frederikssundsvej). En alternativ placering er Ragnhildgade 1 (hjørnet af Haraldsgade og Ragnhildgade).

  • På Skodagrunden budgetteres byggeriet til 89,8 mio. kr. Hertil skal lægges 2 mio. kr. til inventar. Samlet pris skønnes til 91,8 mio. kr. + 10 mio. til afledte udgifter (anlæg af plads og parkering).
  • På Ragnhildgade 1 budgetteres byggeriet til 89 mio. kr. Hertil skal lægges 2 mio. kr. til inventar. Samlet pris skønnes til 91 mio. kr. + 10 mio. til afledte udgifter (anlæg af plads og parkering).

Det er ikke aktuelt muligt at placere Kampsportens Hus på Ørnevej 53-55, hvilket tidligere har været overvejet.

Skodagrunden
Det anbefales at placere Kampsportens Hus på Skodagrunden. Kampsportens Hus tilfører Skodagrunden og området en bymæssig kvalitet. Den centrale og synlige beliggenhed øger muligheden for at hente privat finansiering. Placeringen er i kort afstand til de lokale kampsportsforeningers nuværende placering. 

Skodagrunden er ubebygget og har i mange år fungeret som plads for midlertidige aktiviteter, eksempelvis grafittivæg og loppemarkeder. Kampsportens Hus understøtter visionen for byrum omkring Nørrebro stationsområde. Kampsportens Hus på Skodagrunden udløser en ny lokalplan, men startredegørelse kan dog udelades med Borgerrepræsentationens tilsagn om byggeriet. Området kan ændre anvendelse til O-område i Kommuneplan 2015. Den centrale beliggenhed taler for offentlig inddragelse.

Ragnhildgade 1
Ragnhildgade 1 anbefales som alternativ placering til Kampsportens Hus. En placering af Kampsportens Hus på Ragnhildgade 1 kan være en katalysator for områdets udvikling. Placeringen er ikke i kort afstand til de lokale kampsportsforeningers nuværende placering og medlemmer.

Matriklen anvendes i dag af mindre virksomheder og kulturinitiativer, eksempelvis Bolsjefabrikken. Kampsportens Hus kan anlægges som selvstændig bygning eller bygges sammen med eksempelvis boliger, som Socialforvaltningen har vist interesse for. Kampsportens Hus på Ragnhildgade 1 kan realiseres indenfor eksisterende lokalplan.

Fonde
Der har været indledende drøftelser med flere af de store fonde. Når beslutningen om placering er truffet, går forvaltningen i dialog med de store fonde om et samarbejde om udviklingen og realiseringen af Kampsportens Hus.

Drift
Kampsportens Hus er udviklet som et offentligt idrætsbyggeri for folkeoplysende foreninger. Ambitionen og målet for de interessenter, der står bag Kampsportens Hus, er, at det skal være et brugerdrevet hus. Dette er blandt andet på grund af den afsmittende virkning, som det har på de aktive børn og unge, der motiveres til selv at tage ansvar for huset. De årlige udgifter til drift og vedligehold skønnes til 4,1 mio. kr. beregnet ud fra en ibrugtagning i 2018/19.

Tid
Der planlægges med en tidshorisont på 3 år fra politisk godkendelse til færdigt byggeri. For Ragnhildgade 1 vurderes byggeriet ibrugtaget medio 2018. For Skodagrunden skal der indregnes en lokalplanproces af 52 ugers varighed. Byggeriet vurderes derfor ibrugtaget medio 2019. Dette kan fremskyndes ved, at projektering igangsættes tidligere.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at Kampsportens Hus lægges frem til budgetforhandlingerne for Budget 2016 med de to beskrevne scenarier, udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen et budgetnotat. Med vedtagelse af budgetnotat åbnes der i den videre proces op for en bredere kreds af folkeoplysende foreninger.


Carsten Haurum            

                                                                            /Mads Kamp Hansen





Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2015:

Der blev begæret afstemning om et forslag om, at Kultur- og Fritidsudvalget ser Ragnhildgade som den mest oplagte placeringsmulighed, og Skodagrunden som en alternativ mulighed. Såfremt Ragnhildgade vælges, skal de nuværende kulturelle funktioner så vidt muligt bevares.

Et flertal (Neil Bloem, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Forslaget blev således godkendt.
Til top