Mødedato: 24.04.2014, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på arbejdet med folkeskolereformen

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status på forvaltningens arbejde med folkeskolereformen samt forslag til overordnet fordeling af tid til idrætsbrug 2014-2015.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at de tider, der allerede er booket af foreninger - og som evt. vil blive efterspurgt af folkeskoler fra august 2014 - forbliver foreningernes frem til næste fordelingrunde i 2015, 
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at folkeskolerne får ny særlig adgang til ledige tider i fire kommunale idrætsanlæg, samt
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget tager indstilling om status på arbejdet med folkeskolereformen til efterretning.

Problemstilling

Implementeringen af folkeskolereformen øger folkeskolernes behov for tider i de kommunale idrætsanlæg allerede fra august 2014. Der er derfor behov for at klarlægge både behov og principper for fremtidig fordeling af tider til foreninger og folkeskoler. Folkeskolereformen vil endvidere betyde et øget samarbejde mellem skoler og foreninger og kulturinstitutioner. Forvaltningen giver med udgangspunkt i dette en status for arbejdet med implementeringen af de dele af folkeskolereformen, der har særlig relevans for kultur og fritid. 

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har hovedansvaret for implementeringen af folkeskolereformen i Københavns Kommune. Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager i arbejdet med de dele, der har relevans for kultur- og fritidslivet. Nedenfor gives en kort status på de enkelte områder.

Skolers brug af idrætsfaciliteter 2014-2015

Forpligtelserne om en længere skoledag med minimum 45 minutters bevægelse om dagen forventes i en vis udstrækning allerede at øge folkeskolernes behov for idrætsfaciliteter i skoleåret 2014/2015.

Folkeskolerne har fortrinsret i egne idrætsfaciliteter fra kl. 8-16 og i andre kommunale idrætsfaciliteter fra kl. 8-15. Hvis folkeskolerne fremadrettet ønsker at gøre mere brug af især de sene tider, vil det mange steder betyde, at de pågældende brugere – særligt foreninger – skal fratages deres tid. For at skabe tryghed blandt foreningerne foreslås de bookede tider fastlåst frem mod næste fordelingsrunde i 2015. Folkeskoler vil således – trods fortrinsret – ikke kunne benytte de bookede foreningstider i hverken egne idrætsfaciliteter eller andre kommunale idrætsanlæg i skoleåret 2014/2015.
 
For at imødekomme folkeskolernes behov for øget tid i idrætsanlæggen foreslås det, at folkeskolerne - udover de tider, de har i dag - kan få adgang til yderligere ca. 120 timer/uge mellem kl. 8-16 i Grøndal Multicenter, Svanemøllehallen, Prismen og Nørrebrohallen. Det vurderes, at disse tider kan stilles til rådighed uden, at det vil påvirke indtjeningskravet eller foreninger mærkbart. Dog vil det mindske anlæggenes fleksibilitet i forhold til udlejning af tider til især private brugere, da der samlet set er færre tider til rådighed. Driftsomkostningerne ved den øget brug dækkes af Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Ovenstående formidles ud til folkeskoler og foreninger i april/maj. Der opfordres samtidig til at folkeskoler, der ønsker at gøre brug af nuværende bookede tider, tager kontakt til den pågældende forening for et evt. samarbejde eller fællesbrug af faciliteten. 

Kapacitetsanalyse

Der er igangsat en stor analyse af folkeskolernes lokaleudnyttelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen deltager i arbejdsgruppen og har udarbejdet tre analyser vedr. brug og anlæg af kultur- og fritidsfaciliteter ved udvalgte folkeskoler. Heri konkluderes:

  • Ledig tid på kulturhuse og biblioteker kan sættes i spil til skolers ad hoc brug, men kan ikke fungere som erstatning for klasse- og faglokaler til skemalagt undervisning.
  • Der er fortsat behov for, at folkeskoler udbygger deres idrætsfaciliteter i forbindelse med skoleudvidelser. Mængden af ledig tid i nærtliggende kommunale idrætsanlæg modsvarer ikke stigningen af idrætstimer, når folkeskolen udvider antallet af klasser.
  • Der er et kommuneøkonomisk rationale i at spare omkostninger til gymnastiksale ved i stedet at bygge skoleidrætshaller, da disse imødekommer både kapacitetsbehovet for folkeskolen og lokalområdets andre brugergruppe. Der ligger en principbeslutning om, at der, hvor der er behov og fysisk mulighed, altid etableres en idrætshal, når der bygges nye folkeskoler eller eksisterende folkeskoler udbygges (BR, den 13. oktober 2011). 
  • Der ligger en økonomisk gevinst i at samlokalisere folke- og skolebiblioteker, da kvadratmetrene udnyttes bedre.

Sigtet er, at analyserne indgår i Børne- og Ungdomsforvaltningens arbejde med en anlægsstrategi for 2015. Indstilling med analyserne fremlægges for Børne- og Ungdomsudvalget ultimo april og sendes i høring i Kultur- og Fritidsudvalget.


Øget arealanvendelse

Byens idrætsfaciliteter kan udnyttes bedre. Kultur- og Fritidsforvaltningen samarbejder derfor med Børne- og Ungdomsforvaltningen om at forbedre udnyttelsen af kommunale idrætsanlæg i dagtimerne ved øget og mere effektiv skolebrug. Det omfatter blandt andet udarbejdelse af principper for anvendelse samt administrative justeringer, der øger den samlede mængde tid, der stilles gratis til rådighed for folkeskoler. Derudover arbejdes der på at forenkle og smidiggøre administrationen mellem forvaltningerne ved at lave en fast rammekorrektion mellem de to udvalg.

Kultur- og Fritidsudvalget vil i september 2014 blive forelagt en indstilling om brugen af idrætsfaciliteterne.


Åben Skole

Kultur- og Fritidsforvaltningen samarbejder med Børne- og Ungdomsforvaltningen om at skabe gode rammer for fremtidige samarbejder mellem folkeskoler og kultur- og fritidslivets aktører.

Lokale netværksmøder i alle bydele

Kultur- og Fritidsforvaltningen afvikler lokale Åben Skole møder i alle bydele i samarbejde med lokale aktører. Her informeres om reformen og skabes kontakt mellem folkeskoler, fritidsklubområdet, kulturinstitutioner og foreninger. Møderne bliver afholdt frem mod reformstart i august 2014. Første møde blev afholdt på Nørrebro med god feedback fra deltagerne.

Workshop

Kultur- og Fritidsforvaltningen afvikler i samarbejde med Skoletjenesten en workshop om reformen og kommunikation til skolerne. På workshoppen får interesserede foreninger og kulturinstitutioner en introduktion til skoleverdenen og dens begreber, samt gode råd til, hvordan de kan tænke deres aktiviteter og kommunikation ind i den nye læringsdagsorden og benytte den kommende Åben Skole portal. Workshoppen afholdes d. 24. april 2014.

Eksempelkataloger og samarbejdsguides

Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder kataloger med gode eksempler på samarbejder mellem henholdsvis folkeskoler/foreninger og folkeskoler/kulturaktører. Derudover udarbejdes samarbejdsguides med gode råd til, hvordan henholdsvis folkeskoler/foreninger og folkeskoler/kulturinstitutioner kan gribe samarbejdet an. Dokumenterne justeres løbende i takt med, at der indsamles mere viden fra blandt andet en række pilotprojekter (se nedenfor). Første udgave af eksempelkataloger og samarbejdsguides er klar i løbet af april, og videreformidles til alle foreninger, kulturinstitutioner og folkeskoler samt til Børne- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.

Pilotprojekter

Kultur- og Fritidsforvaltningen igangsætter en pilotindsats, der stiller skarpt på udfordringerne og mulighederne i mere samarbejde mellem folkeskoler og foreninger. I skoleåret 2014/2015 igangsættes pilotprojekter på cirka 10 folkeskoler. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en evaluering af pilotprojekterne primo 2015. I evalueringen indgår blandt andet en vurdering af de økonomiske forudsætninger for samarbejdet.

Diverse

Kultur- og Fritidsforvaltningen har oprettet et foreningsside på Københavns Kommunes hjemmeside. Her kan foreninger finde generel information om reformen samt hjælp og inspiration til, hvordan foreninger kan samarbejde med folkeskoler inden for de nye rammer. På samme måde opbygges en side på intranettet, hvor insitutionerne kan orientere sig om folkeskolereformen.

Alle københavnske folkeskoler har udnævnt to Åbenskole-ambassadører. Disse Åbenskole-ambassadører er Børne- og Ungdomsforvaltningens kontakt ind i de enkelte folkeskoler for alt, hvad der drejer sig om eksterne læringstilbud, partnerskaber, samarbejder med erhvervsliv, foreninger, NGO`er, etc. De vil samtidig være folkeskolernes kontaktpersoner i samarbejdet med kultur- og fritidsaktørerne.

I maj 2014 lancerer Børne- og Ungdomsforvaltningen en digital portal til folkeskolelærerne, hvor eksterne aktører kan lægge læringstilbud ind. Formålet er, at gøre det nemmere for folkeskolelærerne at finde relevante kultur-, idræts- og naturtilbud. Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår i arbejdet med især at inddrage de kommunale kulturinstitutioner.

Fritidsanalyse

Med folkeskolereformen bliver elevernes skoledag længere. For de 6-9-årige børn vil det betyde, at de skal tilbringe mindre tid i fritidshjem/KKFO, som deraf også vil have kortere åbningstider. For de 10-14-årige vil det betyde, at de i højere grad skal vælge og prioritere mellem klubtilbud og øvrige fritidsaktiviteter.

Set i lyset heraf udarbejder Børne- og Ungdomsforvaltningen i april-maj 2014 en analyse som grundlag for politisk beslutning om udviklingen af kommunens fritidstilbud (både fagligt og strukturelt). Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår i arbejdet med beskrivelsen af en model for, hvordan fritidsinstitutioner i højere grad kan samarbejde med foreninger. Det forventes, at indstillingen til Børne- og Ungdomsudvalget sendes i høring i Kultur- og Fritidsudvalget i juni 2014.

Musikskolen, Billedskolen og Teaterbutikken
Det forventes, at Børne- og Ungdomsudvalget i foråret 2014 forelægges to indstillinger vedrørende henholdsvis en kapacitetsanalyse af Musikskolen, Billedskolen og Teaterbutikken og kommunens samlede støtte til musik for børn og unge. Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår i det fremtidige arbejde med at indtænke anvendelse af kulturinstitutionerne og foreningssamarbejde.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget vil løbende blive orienteret om fremdriften i forvaltningens arbejde med folkeskolereformen.

Carsten Haurum                   /                          Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2014:

Indstillingen blev godkendt.
Til top