Mødedato: 23.11.2000, kl. 15:00

Høring over forslag om etablering af en egentlig idrætshal i forbindelse med den nye skole på Skoleholdervej

Høring over forslag om etablering af en egentlig idrætshal i forbindelse med den nye skole på Skoleholdervej

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 23. november 2000

 

13. Høring over forslag om etablering af en egentlig idrætshal i forbindelse med den nye skole på Skoleholdervej

(KFU 504/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget tilslutter sig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling om, at størrelsen af gymnastiksal/idrætssal på den nye skole på Skoleholdervej fastholdes på de i arkitektkonkurrencen indeholdte 600 m2.

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på mødet den 25. oktober 2000 en indstilling om tidsplan og etapeopdeling for den nye skole på Skoleholdervej samt forslag om, at størrelsen af gymnastiksal/idrætssal fastholdes på de i arkitektkonkurrencen indeholdte 600 m2 (bilag 1).

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte forvaltningens forslag til tidsplan og etapeopdeling for den nye skole. Samtidig blev det besluttet at sende Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling i høring i Kultur- og Fritidsudvalget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har deltaget i projektet med henblik på at sikre, at idrætslivets interesser blev tænkt ind i den nye folkeskole på Skoleholdervej.

Det fremgik derfor også af udbudsmaterialet til arkitektkonkurrencen, at man gerne ville have illustreret, hvordan der kunne ske en udvidelse af idrætsfaciliteterne fra 600 m2 til det dobbelte.

I det valgte vinderprojekt er der imidlertid ikke taget højde for denne mulighed. Dette skal ses i sammenhæng med, at arkitektkonkurrencen var lagt åbent op, og det var tanken, at arkitekterne skulle have høj grad af indflydelse på den konkrete udformning af den nye skole.

Med det valgte vinderprojekt er det vanskeligt at udvide idrætsfaciliteterne til det dobbelte, hvilket skyldes, at projektet er i et plan, hvorfor der er begrænsede udearealer.

Hertil kommer, at en udvidelse af idrætsfaciliteterne vil betyde en forsinkelse af projektet, så skolen ikke som planlagt kan åbne med starten af skoleåret 2002/2003.

Samtidig vil det formentlig kræve en ændring af det foreliggende lokalplanforslag.

På den baggrund indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget tilslutter sig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling om, at størrelsen af gymnastiksal/idrætssal på den nye skole på Skoleholdervej fastholdes på de i arkitektkonkurrencen indeholdte 600 m2.

 

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på mødet den 25. oktober 2000 en indstilling om tidsplan og etapeopdeling for den nye skole på Skoleholdervej samt forslag om, at der ikke etableres en egentlig idrætshal i forbindelse med skolen (bilag 1).

Udvalget tiltrådte Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens forslag til tidsplan og etapeopdeling for den nye skole. Samtidig blev det besluttet at sende Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling i høring i Kultur- og Fritidsudvalget.

Projektet

Arkitekterne KHR AS og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er i gang med projekteringen af det samlede skoleprojekt. 1. etape, der er et indskolingsområde for børnehaveklassen til og med 2. klasse, forventes at åbne ved starten af skoleåret 2002/2003.

Der har i projektperioden været dialog mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen om, hvordan man kunne indtænke idrætsfaciliteter i projektet.

I udbudsmaterialet til arkitektkonkurrencen stod der således blandt andet:

"Idrætsanlæg/sportshal - 600 kvadratmeter, der skal kunne opdeles i to samt eventuelt mindre rum til forskellige former for kampsport, hvor sikringsrum gerne ses anvendt.

Omklædnings- og baderum til 29 elever af hvert køn, hver med læreromklædning, elevomklædning, toilet og brusere.

I konkurrencebesvarelsen ønskes illustreret, hvorledes der kan ske en udvidelse af disse faciliteter til det dobbelte, som eventuelt vil blive særskilt finansieret med henblik på offentlig anvendelse.

Skolen har adgang til boldbaner i nærområdet."

Der deltog 6 arkitektfirmaer i konkurrencen, og ud af dem havde 5 ikke taget højde for en udvidelse at idrætsfaciliteterne. Dette skal ses i sammenhæng med, at arkitektkonkurrencen var lagt åbent op, og det var tanken, at arkitekterne skulle have en høj grad af indflydelse på den konkrete udformning af den nye skole.

Arkitekterne KHR AS arkitekter vandt konkurrencen. De har i deres forslag taget afsæt i det naturvidenskabelige element i oplægget til konkurrencen. Byggeriet har 2 etager plus kælder, og alle klasselokaler er placeret, så de har direkte udgang til omgivelserne. Midt ned gennem bebyggelsen løber en kanal, der er med til at understrege skolens naturvidenskablige profil.

Konsekvensen af denne udformning er samtidig, at udearealerne på skolen er særdeles beskedne, jf. oversigtstegning (bilag 2).

Mulighederne for udvidelse af idrætssalen har været diskuteret på et møde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Idrætsanlæg og de udførende arkitekter KHR AS arkitekter.

Konklusionen på mødet var:

  • at det bliver særdeles vanskeligt at indpasse en idrætshal, fordi den vil opsluge stort set hele forpladsen, der er det tætteste skolen kommer på en egentlig skolegård.
  • at indpasning af en idrætshal på nuværende tidspunkt vil betyde ændringer i store dele af projektet. F.eks. er idrætssalen beliggende på 1. sal. En udvidelse til det dobbelte areal vil betyde, at der også kommer et dobbelt så stort areal neden under. Der skal i givet fald tages stilling til, hvad dette areal skal anvendes til.
  • at arkitektfirmaet ikke kan nå at blive færdig med projekteringen til den fastsatte dato 15. december 2000, såfremt en ny idrætshal skal indpasses. Det betyder, at 1. etape ikke kan åbne som planlagt ved starten af skoleåret 2002/2003. Dette vil få indflydelse på hele skoleplanlægningen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
  • at det formodentlig kræver en ændring af det foreliggende lokalplanforslag, hvis idrætssalen skal udvides til det dobbelte.

Mulighederne for alternativt at placere en egentlig idrætshal et andet sted i nærheden af skolen og dermed helt udelade idrætshallen fra skoleprojektet blev vurderet som usandsynlige, da der ikke kan anvises et egnet areal til et idrætsanlæg i gåafstand fra skolen.

***

Grundet det fremskredne tidspunkt og det valgte projekt indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget tilslutter sig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling om, at størrelsen af gymnastiksal/idrætssal fastholdes på de i arkitektkonkurrencen indeholdte 600 m2.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i stedet satse på et godt og målrettet samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om blandt andet udbygning af idrætsanlægget på Lundehusskolen på Ydre Østerbro og etablering af idrætsfaciliteter i forbindelse med bygning af en ny skole i Valby.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser

BILAG

  1. Høring af 25. oktober 2000 fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget bilagt udvalgsindstilling.

2. Oversigtskort over den nye skole på Skoleholdervej.

Ida Munk

/ Pernille Vange

 

 

Til top