Mødedato: 23.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Temaer og procesplan for Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til temaer for Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023 og godkende procesplanen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og vælger temaer for Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023.

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender indhold i procesplan for Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) har en kultur- og fritidspolitik, der udløber med udgangen af 2019 (bilag 1).

KFU besluttede den 11. juni 2018 at igangsætte arbejdet med en ny Kultur- og Fritidspolitik, og at arbejdet hermed skal have afsæt i den gældende politik. Den nye politik skal udarbejdes med blandt andet input fra de aktører, som Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) allerede samarbejder og er i dialog med.

Nærværende indstilling sætter rammen for det videre arbejde med en kultur- og fritidspolitik for perioden 2020-2023. Indstillingen indeholder forslag til temaer og procesplan.

Løsning

Valg af temaer skal afspejle både dialogen i KFU og de tilbagevendende nationale kulturpolitiske debatter.

Heri ligger også, at en ny kultur- og fritidspolitik skal have afsæt i principperne omkring kulturens egenværdi, demokrati, kvalitet, ytringsfrihed, decentralisering samt rummelighed og lige adgang.

Temaer, der videreføres fra Kultur- og Fritidspolitik 2016-2019

Følgende temaer foreslås videreført fra den gældende Kultur- og Fritidspolitik:

  • Kultur og idræt for alle.
  • Det hele barneliv.
  • Styrk borgerne - Medbestemmelse og aktivt medborgerskab i både anlæg og drift.
  • Den digitale by.
  • Vækstlaget.
  • Faciliteter.

Forslag til nye temaer

Det, der fastholdes fra den nugældende politik, skal kombineres med nye temaer og rummes i en ny kultur- og fritidspolitik. Sigtet er, at Kultur- og Fritidspolitikken skal have ’krop og liv’ i planer, der udarbejdes om f.eks. kunsten, havnen og idrætten.

Nedenfor fremgår forslag til nye temaer.

  • Havnen – En central del af Københavns identitet – og et varemærke for byen. Havnen udvikler og forandrer sig, og nye muligheder og ideer skal forankres i både arkitektur og aktivitet.
  • Eventby – København har de seneste år markeret sig som én af verdens førende værtsbyer for internationale kultur- og idrætsbegivenheder. Værtsskabsrollen giver hovedstaden en unik mulighed for at fremvise danske styrkepositioner inden for kultur, erhverv og dansk forenings- og frivillighedskultur.
  • Naturen i byen og byen i naturen – Klimatilpasning og et stort og voksende ønske blandt københavnerne om at bruge byen på nye måder – både rekreativt og med eksempelvis dyrkning af jorden.
  • Nye fællesskaber - Digitale platforme giver kultur- og fritidslivet nye muligheder for løsere, selv-organiserede og spontane fællesskaber. Disse fællesskaber kommer og går – de er stærke, men giver også nye udfordringer. Det gør det relevant at sætte fokus på, hvilken betydning fællesskabsformerne har for udviklingen af fremtidens kultur- og fritidsliv, om de nye fællesskabsformer er stærke nok til eksempelvis at rumme alle børn, og om de nye fællesskabsformer giver anledning til, at kommunen skal handle på nye måder.
  • Tryghed og sikkerhed – Det er og bliver en dagsorden i idrættens og kulturens verden – udfordringen har både en større dimension (terror) og en nær vinkel (bandekrig, hjemløse m.m.).

  • Kulturhus og bibliotek under forandring – En mere systematisk samtænkning mellem skole og bibliotek fordrer politisk fokus. Herudover er der en tilbagevendende dialog i KFU om hvad kulturhusene er, og hvad deres opgave skal være i fremtiden.

  • Høj udnyttelse af m2 – Høj kvadratmeterudnyttelse er et tema, der går igennem alle indsatser i Københavns Kommune. Der er allerede mange steder, hvor der arbejdes på tværs af skole- og kulturliv, men der er også mange andre muligheder for at arbejde videre med intelligent udnyttelse af de kommunale kvadratmeter.

  • Fonde – Fonde er en central samarbejdspartner i det kultur- og fritidspolitiske arbejde – både i de løbende aktiviteter, og når der bygges nyt.

  • LGBTI+ - Politikken skal bidrage til, at LGBTI+ brugere - på lige fod med andre brugere - oplever at have ytringsfrihed og let adgang til Kultur- og Fritidsfaciliteter, samt at de modtager samme service, information og muligheder som andre.

Procesplan

Procesplanen er justeret på baggrund af KFUs bemærkninger den 11. juni 2018. Der lægges op til at der, udover en klassisk høringsproces samt koordinering med øvrige forvaltninger, sker inddragelse af lokaludvalg mv., ligesom der skal indhentes nye input fra nuværende og potentielle brugere. Disse  input skal gøre KFF klogere på, hvordan nuværende brugere fastholdes, når biblioteker, kulturhuse og idrætsfaciliteter er under forandring. Samtidig kan et fokus på potentielle brugere give KFF input til at tiltrække de nye brugere, eksempelvis udsatte børn og unge uden for uddannelses- og arbejdsmarkedet, således at KFF fortsat er relevant og skaber værdi for københavnerne.

Visionsfasen

I september-oktober 2018 afholder forvaltningen et antal dialogmøder. Her kan KFU’s medlemmer, på baggrund af de udvalgte temaer, sammen med byens foreninger, lokaludvalg og københavnerne drøfte visionerne for Københavns kultur- og fritidsliv. Inspirationen fra dialogmøderne suppleres med en opinionsundersøgelse, der sætter fokus på udviklingspotentialer for kultur- og fritidslivet for eksisterende og potentielle brugere.

Principper/planer

Primo 2019 faciliterer forvaltningen et antal dialogmøder vedrørende tre udvalgte temaer med afsæt i KFU-beslutningen. Dette kunne f.eks. være 1) De nye fællesskabsformer, 2) Havnen, 3) Kulturhus og bibliotek under forandring.

Dialogmøderne giver mulighed for at få udfoldet potentialerne i temaerne endnu mere i dybden og danne grundlag for videre samarbejde og partnerskaber. Udover KFU-medlemmer vil der blive invitereret nøgleinteressenter (som fx lokaludvalg og foreningsrepræsentanter), brugere og potentielle brugere samt eksperter for de enkelte temaer.

Høringsfasen

KFF udarbejder et samlet udkast til Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023, som forelægges KFU til godkendelse, inden det sendes i høring.

Tidsplan

23. august 2018 – udpegning af temaer.

September-oktober 2018 + primo 2019 - dialogmøder

Marts 2019 – drøftelse af udkast til høringsmateriale.

November 2019 – endelig vedtagelse af Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Såfremt KFU udpeger temaer og godkender procesplan, arbejder KFF videre med fagligt at kvalificere og tilrettelægge arbejdet med Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023.

 

Mette Touborg

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indhold i procesplanen for Kultur- og Fritidspolitikken.

Kultur- og Fritidsudvalget udsatte drøftelserne og valg af teamer til det førstkommende udvalgsmøde.

 

Til top