Mødedato: 23.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Kunstgræs til Bavnehøj Idrætspark - revideret tids- og procesplan

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til den videre proces i forbindelse med kunstgræsprojektet på Bavnehøj.

Indstilling                                                                                                                                                                           Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender en revideret tids- og procesplan i forbindelse med kunstgræsbanen på Bavnehøj Idrætsanlæg.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen udmøntede 2. marts 2017 midler til omlægning til kunstgræsbane med lys på Bavnehøj Idrætsanlæg. Det oprindelige sigte var, at banen skulle stå færdig i oktober 2017.                           

Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) har vurderet, at projektet er VVM-pligtigt (bilag 1), hvilket primært skyldes mulig støjforurening i forbindelse med projektets nærhed til boliger. 

Under forudsætning af, at banen bruges som kommunens andre kunstgræsbaner med en spilletid fra kl. 7-22, skal der laves en VVM-redegørelse. En VVM-redegørelse tager op til et år at gennemføre.                               .

Løsning

På Bavnehøj Idrætsanlæg er der i dag to 11-mands fodboldbaner - en af kunstgræs og en af naturgræs (bilag 2). Det er naturgræsbanen, som planlægges omlagt til kunstgræs i det finansierede projekt. Idrætsanlægget omkranses mod nord af Vestre Fængsel og Vestre kirkegård og mod syd af etageejendomme.

Formålet med at omlægge banen til kunstgræs med lysanlæg er at udvide spillekapaciteten på banen, så der kan spilles fodbold hele året rundt, også i eftermiddags- og aftentimerne.

Projektet har været længe undervejs, hvilket bl.a. skyldes udfordringer med et mageskifte mellem Københavns Kommune og Boligforeningen 3B. En del af fodboldbanens areal er ejet af Boligforeningen 3B, og der har været en længere dialog med boligforeningen om erhvervelse af arealet. Forhandlingerne om arealet er afsluttede, og der mangler nu udelukkende formalia. 

På baggrund af projektbeskrivelsen har TMF vurderet, at der skal laves yderligere miljøundersøgelser, så det sikres, at der etableres mulighed for aktiviteter, som er forenelige med beboelse så tæt på banen. Projektet vil derfor følge en revideret proces, hvori udarbejdelsen af sådanne undersøgelser indgår.

VVM

VVM (vurdering af virkninger på miljøet) er en redegørelse for, hvordan bygge- eller anlægsprojekter vil påvirke det omgivende miljø. Støj- og lysforurening er parametre, som indgår i en VVM-redegørelse. En proces med VVM-redegørelse har en behandlingstid af ca. et års varighed, idet der skal ske to politiske behandlinger og to offentlige høringer foruden udarbejdelsen af selve redegørelsen.

Grænseværdier for støj

Kommunens støjkrav reguleres i forbindelse med organiserede aktiviteter efter vejledende retningslinjer fra Miljøministeriet. Støjkravene er inddelt i tidsintervaller og bliver skærpet efter kl. 18 i hverdagene og efter kl. 14 om lørdagen samt hele søndagen.

Der ligger etageboliger cirka 20 meter væk fra banens sydligste halvdel (bilag 2). Der er foretaget en støjmåling på etageboligernes facade, som viser, at støjkravene ikke kan overholdes i de tider på døgnet, hvor kravene er skærpede.

Revideret proces for kunstgræsbanen

Anlægsprojektet kan ikke igangsættes før Teknik- og Miljøudvalget (TMU) har godkendt projektet. Til grund for godkendelsen ligger VVM-redegørelsen. Det er en risiko, at projektet ikke bliver godkendt og derfor ikke kan realiseres. En revideret proces er som følger:

VVM-proces (ca. 1 år):

  • Afklaring af hvilke elementer, der skal indgå i VVM-redegørelsen.
  • Udarbejdelse af miljøkonsekvensrapporten.
  • Politisk behandling - TMU beslutter at sende miljøkonsekvensrapporten i offentlig høring.
  • Offentlig høring i minimum 8 uger.
  • Politisk behandling - TMU forelægges høringssvar fra offentligheden og beslutter og projektet kan gennemføres eller ej.

Anlægsproces (ca. 1 år):

  • Udbudsproces
  • Endelig projektering
  • Myndighedsbehandling
  • Udførelse

Såfremt projektet opnår godkendelse, vil banen kunne stå færdig i sensommeren 2020.

Alternativ løsning

Det er muligt at tilpasse projektet, så sandsynligheden for VVM-pligt reduceres. Et tilrettet projekt vil skulle genfremsendes til VVM-myndigheden, som på ny vil tage stilling til, om der skal laves en VVM-redegørelse eller ej.

Brugen af kunstgræsbanen kan reduceres ved at slukke lysanlægget i banens sydligste ende senest kl. 18 i hverdage, kl. 14 om lørdagen samt hele søndagen. Det er en mulighed, at der kan spilles på banens nordligste halvdel, som ligger længst væk fra beboelsesejendommene, på de tidspunkter hvor støjkravene er skærpede. Dermed vil det være muligt at spille på en 8-mands bane efter kl. 18 i hverdage og efter kl 14 om lørdagen. 

Ved at tilpasse projektet med ovenstående indsats kan der tages hensyn til beboerne samtidig med, at der kan spilles mere fodbold end der bliver spillet i dag. Der vil dog ikke kunne spilles ligeså mange timer, som på kommunens andre kunstgræsbaner.

Informationer fra Vestia (bilag 3)

I dag benyttes den eksisterende naturgræsbane i sommersæsonen frem til kl. ca. 21 samt i weekenderne frem til kl 17. Banen benyttes pt. ikke i vinterperioden. Vestia er i dag udfordret på banekapacitet, og ønsker derfor så meget spilletid som muligt på den kommende kunstgræsbane.

Med byudviklingen i Vesterbro/Kgs. Enghave vil der også komme større pres på Vestias i forvejen begrænsede banekapacitet.

Lys

Lysforurening er ligeledes en faktor, der ses på i forbindelse med en VVM-redegørelse. Beboere omkring idrætsanlægget har tidligere klaget over lysforureningen fra en allerede etableret kunstgræsbane. Der arbejdes i projektet med et lysanlæg med mindst mulig spredning. Derudover er der afsat midler til at forbedre det ældre lysanlæg på den eksisterende kunstgræsbane.

Øvrige forhold i området

Vestre Fængsel: en del af den nuværende kunstgræsbane ligger på Vestre Fængsels arealer. Vestre Fængsel står for at skulle bygge om, og i den forbindelse er der risiko for, at fængslet har brug for det areal, som en del af kunstgræsbanen ligger på. Kultur- og Fritidsforvaltningen er i en konstruktiv dialog med fængslet om forskellige løsningsmodeller.  

Midlertidige boldbaner på Otto Busses vej: der har længe været drøftet muligheden for at etablere en eller flere midlertidige boldbaner på et DSB-ejet areal på Otto Busses Vej. Dette er henvist til forhandlingerne om Budget 2019

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil arbejde videre med projektet med baggrund i udvalgets beslutning.

 

Mette Touborg

    

                                                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Søren Vesterbæk fra Vestia havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen med henblik på at få belyst dels procesrisiko, dels alternative scenarier.

Til top