Mødedato: 23.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Team Copenhagen - Hjemtagelse af eliteidrætsopgaverne

Se alle bilag
Der skal træffes beslutning om en hjemtagelse af kommunens eliteidrætsopgaver fra Team Copenhagen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at kommunens eliteidrætsopgaver, jf. eliteidrætslovens § 7, hjemtages fra fonden Team Copenhagen til Kultur- og Fritidsudvalget

  2. at det tages til efterretning, at Københavns Kommune i forbindelse med hjemtagelsen af eliteidrætsopgaverne overtager Team Copenhagens medarbejdere, der er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven

  3. at der rettes henvendelse til Team Copenhagens bestyrelse med anbefaling om at opløse ”Fonden Team Copenhagen”

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget 2. behandlede den 25. april 2018 Kultur- og Fritidsudvalgets budgetbidrag for 2019. Et af investerings- og effektiviseringsforslagene i budgetbidraget er en hjemtagelse af kommunens eliteidrætsopgaver fra Team Copenhagen med en årlig besparelse på 0,5 mio. kr.

Team Copenhagens bestyrelse er den 18. juni 2018 orienteret om indhold og proces i forhold til en implementering af Kultur- og Fritidsudvalgets bidrag til Budget 2019 for så vidt angår eliteidrætsopgavernes hjemtagelse.

Løsning

Fonden Team Copenhagen blev etableret i 2004 med det formål at fremme og udvikle eliteidrætten i Københavns Kommune og at markedsføre København som en attraktiv og dynamisk by med en stærk idrætsprofil.

Fondens arbejde er evalueret i 2008 og i 2013 samt i 2016. Ved den sidste evaluering er der peget på besparelsesmuligheder blandt andet gennem faglige synergier og administrative effektiviseringer. Det betyder, at den varslede effektivisering skal imødekommes ved administrative effektiviseringer, og at hjemtagelsen af opgaven ikke får betydning for hverken de direkte støttebeløb eller eliteidrætslige kerneaktiviteter.

En hjemtagelse af opgaven vil sikre en endnu bedre synergi i løsningen af opgaverne omkring eliteidrætten i synergi med forenings- og klubudviklingen, store idrætsbegivenheder og den generelle udvikling af de kommunale faciliteter.

En mulig hjemtagelse af eliteidrætsopgaven fra fonden har bl.a. været nærmere beskrevet i sagen om fremtidig organisering af Team Copenhagen (KFU den 4. marts 2016).  

De fagligheder, som i dag bl.a. er tilknyttet Team Copenhagen via bestyrelsen, skal tænkes ind i en fremtidig organisering med en ’ekspertgruppe’ eller ’advisory board’.

Hjemtagelse af opgaver og opløsning af fonden

Fonden Team Copenhagen varetager kommunens opgaver efter eliteidrætslovens § 7.

Det fremgår af fondens vedtægter (bilag 1), at Team Copenhagen er stiftet af Københavns Kommune i medfør af undtagelsesbestemmelsen i § 1, stk. 2, nr. 7 i lov om fonde og visse foreninger, jf. vedtægternes pkt. 2.1. Det betyder, at Team Copenhagen ikke er omfattet af fondsloven. Dette skal ses i sammenhæng med:

a) at Team Copenhagens drift overvejende dækkes af kommunale midler,

b) at Team Copenhagen er undergivet kommunens tilsyn og

c) at Københavns Kommune i henhold til vedtægternes punkt 4.8. træffer bestemmelse om anvendelse af fondens midler i tilfælde af fondens opløsning

En beslutning om opløsning af fonden Team Copenhagen kræver, at ¾ af bestyrelsens medlemmer stemmer for,  jf. vedtægternes punkt 6.5.

Såfremt Borgerrepræsentationen den 4. oktober 2018 i forbindelse med vedtagelsen af budget 2019 vedtager effektiviseringsforslaget vedrørende Team Copenhagen, herunder den forslåede hjemtagelse af kommunens eliteidrætsopgaver, vil der blive rettet henvendelse til Team Copenhagens bestyrelse med henblik på en opløsning af fonden. Såfremt fonden opløses vil Københavns Kommune overtage alle de forpligtigelser, der i dag påhviler fonden.

Team Copenhagens medarbejdere

Udgangspunktet er, at når en virksomhed eller en del heraf overdrages, indtræder erhververen umiddelbart i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overtagelsestidspunktet. Dette svarer også til praksis i lignende sager om kommunalisering, f.eks. i forhold til Københavns Idræt (KI), hvor kommunen indtådte i de af fonden mv. indgåede aftaler.

Hvis fonden opløses, og opgaverne tilbageføres til Københavns Kommune, er medarbejderne omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven.

Medarbejderne ansættes i udgangspunktet i Københavns Kommune på uændrede vilkår, jf. virksomhedsoverdragelseslovens § 2. Der kan dog være rettigheder, som Københavns Kommune ikke kan indtræde i, og som kommunens overenskomster ikke giver mulighed for at videreføre. I disse tilfælde er der flere muligheder for at honorere de rettigheder, som er eksisterende, og som ikke kan medtages efter overdragelsen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i løbende dialog med Team Copenhagen. Endelig beslutning om hjemtagelse af Team Copenhagen forventes truffet i Borgerrepræsentationen på mødet den 11. oktober 2018, hvorfor der ikke på nuværende tidspunkt er taget stilling til, hvordan rettighederne kompenseres økonomisk. Desuden er det aftalt, at medarbejderne modtager en orientering om ophør af rettigheder førend de varsles herom.

I forbindelse med overdragelsen har Københavns Kommune udarbejdet vedhæftede tids- og procesplan, hvoraf det fremgår, hvad der kommunikeres hvornår. Heraf fremgår ligeledes, hvornår medarbejderne modtager orientering, og efterfølgende varsling, om ophør af rettigheder (bilag 2).

Direktøren for en virksomhed er ikke omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven. Her skal der træffes en særskilt aftale. Dette vil ske umiddelbart efter Borgerrepræsentationens møde den 11. oktober 2018.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen beslutter at hjemtage eliteidrætsopgaverne fra Team Copenhagen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen anmode bestyrelsen om at opløse fonden, og overdragelsen af medarbejderne vil ske i henhold til virksomhedsoverdragelsesloven.

 

Mette Touborg

                             /     Thomas Bach


Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2018:

Punktet blev taget af dagsordenen i forbindelse med dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).

Til top