Mødedato: 22.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Vores By(del) - et formidlingsprojekt for børn og unge

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til om budgetønsket Vores By(del) skal henvises til forhandlingerne om Budget 2020.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslaget Vores By(del) til forhandlingerne om Budget 2020.

Problemstilling

Københavns Stadsarkiv og Københavns Museums samlinger rummer anslået 300.000 - 400.000 fotos, hvoraf 115.000 er digitaliserede og tilgængelige for offentligheden på www.kbhbilleder.dk, som i 2018 havde 170.000 besøgende.

København har med disse fotosamlinger en enestående mulighed for at formidle ikke bare byens, men også de enkelte bydeles historie og identitet i et medie, som også børn og unge kan relatere sig til.

Budgetforslaget er udarbejdet i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen som initiativ under Åben skole og har til formål at styrke forbindelsen mellem Københavns historie og byens udvikling gennem byens børn og unge.

Løsning

Vores By(del) er et projekt målrettet børn og unge i alderen 11-14 år. Projektet har til formål at skabe bevidsthed om og forståelse for den enkelte bydels historie og ophav og udviklingen af hovedstaden. Samtidig skal projektet bygge bro mellem generationer i et samarbejde, der omfatter lokalarkiver og skoler. Projektets budget er 1,5 mio. kr. i 2020.

Vores By(del) tager udgangspunkt i den visuelle kulturarv og kilder (fotografier), som findes både i lokalarkiverne rundt om i byen, på Københavns Museum og i Københavns Stadsarkiv. Skoleelever bliver ført gennem hele processen fra tilgængeliggørelse af et fotografi gennem digitalisering til anvendelse af materialet i udarbejdelse af historier, små film eller lignende med fokus på fremtiden i deres by(del).

Ved at få kilderne i hænderne og se historien helt konkret, opnår skoleeleverne en anden forståelse for deres by(del) f.eks., at Islands Brygge ikke altid har været den smarte del af byen, men tidligere et ”skummelt” kvarter, at Nørrebro har huset indvandrere gennem alle tider eller, at Indre By også engang rummede fattige lejere og beskidte baggårde.

Disse indsigter kan bidrage til refleksioner om, hvordan børnene ser sig selv og deres bydele i dag. De vil samtidig også kunne bidrage til en ny forståelse for udviklingen af hovedstaden gennem tiden, og hvad det betyder at være københavner både dengang og nu.

Projektet skal bidrage til, at børn og unge får øjnene op for, hvordan de kan benytte de enestående samlinger og tilbud, som bl.a. Københavns Museum og Stadsarkivet tilbyder.

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen, Skoletjenesten – videncenter for eksterne læringsmiljøer (forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen) samt Skoletjenesten på Københavns Museum og Københavns Stadsarkiv, der er tovholdere på Vores By(del) og sikrer et højt fagligt niveau og indhold.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, henvises forslaget til forhandlingerne om Budget 2020.

 

Mette Touborg

                                                           / Marius Hansteen

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2019:

Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.

Til top