Mødedato: 22.06.2000, kl. 15:00

Drøftelse af nedtagelse af skulpturen "Fredens Port" ved Fredens Bro

Drøftelse af nedtagelse af skulpturen "Fredens Port" ved Fredens Bro

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 22. juni 2000

 

23. Drøftelse af nedtagelse af skulpturen "Fredens Port" ved Fredens Bro

(KFU 282/2000)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter nedtagelse af skulpturen "Fredens Port" ved Fredens Bro

at Kultur- og Fritidsudvalget afventer beslutning i sagen indtil en udtalelse fra Bygge- og Teknikforvaltningen foreligger.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2000

Sagen blev ved mødets start udsat til udvalgets møde den 22. juni 2000

 

RESUME

Martin Günter anmodede på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 6. april 2000 om, at forvaltningen udarbejdede en indstilling med forslag til drøftelse af nedtagelse af skulpturen "Fredens Port" ved Fredens Bro.

Da Bygge- og Teknikforvaltningen, Plandirektoratet er anmodet om supplerende information vedrørende sagen, anbefaler forvaltningen, at udvalgets beslutning vedrørende nedtagelse af skulpturen afventer en endelig indstilling fra forvaltningen på baggrund af de anmodede oplysninger fra Plandirektoratet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Martin Günter anmodede på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 6. april 2000 om, at forvaltningen udarbejdede en indstilling med forslag til drøftelse af nedtagelse af skulpturen "Fredens Port" ved Fredens Bro.

Københavns Kommune erhvervede i 1981 skulpturen "Fredens Port" udført af kunstnerne Stig Brøgger, Hein Heinesen og Mogens Møller. Skulpturen blev opstillet ved Fredens Bro i juni 1982 med anbefaling fra Stadsarkitekten.

Købsprisen på 240.000 kr. finansieredes via Københavns Kommunes Legat til stadens forskønnelse og almene bedste.

Skulpturen består af en 15 m høj og 2 m bred, skråtstillet monolit, udført i gråhvid spændbeton. Cirka midtpå er et nøglehul.

Skulpturen var i forbindelse med opstillingen genstand for en del debat og fik i den forbindelse folkenavnet "Skamstøtten".

Ifølge de tre kunstneres udtalelser er "Fredens Port" skabt til at frembringe et spil med omgivelserne og fungerer som en måler for byrummet.

I flere kunstbøger er skulpturen fremhævet som en skulptur, hvis form har en overvældende gennemslagskraft i forhold til den trafikåre, den er placeret ved siden af.

Der er ikke ophavsretlige hindringer for en fjernelse, replacering eller destruktion af skulpturen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har anmodet Bygge- og Teknikforvaltningen, Plandirektoratet, under hvis ressort vedligeholdelsen af skulpturen henhører, om en vurdering af omkostningerne, såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at fjerne eller replacere skulpturen. Endvidere er Plandirektoratet anmodet om en udtalelse vedrørende hensigtsmæssigheden af skulpturens placering samt forslag til en replacering af skulpturen.

Da de anmodede informationer fra Plandirektoratet vurderes som værende af væsentlig betydning for en endelig vurdering af sagen, anbefaler forvaltningen, at udvalgets beslutning vedrørende nedtagelse af skulpturen afventer endelig indstilling fra forvaltningen på baggrund af de anmodede oplysninger fra Plandirektoratet.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

BILAG

  1. Notat af 19. oktober 1981
  2. Notat af 14. juni 1982
  3. Presseklip fra Østerbro Avis, 1. august 1984
  4. Brev af 1. juli 1982 fra Foreningen til Ryesgades Forskønnelse
  5. Brev af 6. juli 1982 fra Magistratens 1. afdeling til Foreningen til Ryesgades Forskønnelse
  6. Uddrag af afsnit vedr. "Fredens Port" fra "Kunst i Samfundet", Ulla Grut, 1995
  7. Uddrag af afsnit vedr. "Fredens Port" fra "Kunst i rummet", Leila Krogh, 1989

Ida Munk

/ Mikael Keller-Hansen

 

 

Til top